Facebook hozzászólás
95

Legyen ma fondü vacsorára!

A tűz körülülése őseink mindennapjaihoz nyúlik vissza – a múlt század elején Svájcban feltalált fondü-szertartás is ezt a hagyományt élesztette újjá. Hangulatossá tehetjük téli estéinket ennek a különleges, finom ételeknek a segítségével.

   A sajt-fondü, vagyis az olvasztott sajtba mártogatott kenyér-, zöldség vagy garnélarák falatkák,  különleges élménnyé teszik a beszélgetős, családi- vagy baráti körben töltött estet.

A svájciak kedvenc eledelének elkészítésekor fejenként 15 dkg sajttal kell számolni.

Bármilyen könnyen olvadó sajtból elkészíthető, és minél többféle sajt kerül bele, annál gazdagabb ízhatást érhetünk el. Vigyázat, érlelt sajtok felhasználásával igen intenzív illatúvá

A fondü-készlet kis nyársaira feltűzhető falatoknak csak a fantáziánk szab határt: fehér vagy teljes kiőrlésű kenyér mellett kínálhatunk olajbogyót, nyers zöldség- vagy gyümölcskockákat, sült hús darabokat, garnélarákot vagy bármit, ami jól esik. A sajtmasszába mártott falatok ízét kiegészíti, emésztésüket elősegíti a megfelelően kiválasztott bor; bársonyosabb ízhatású sajtkeverékhez könnyebb-, markáns ízű sajtokhoz nehezebb, fajsúlyosabb bort válasszunk.

Összetevők 4 személyre:

600 g sajt

1 gerezd fokhagyma

300 ml száraz fehérbor

2 teáskanál étkezési keményítő

frissen őrölt bors

reszelt szerecsendió

Kevés égetett szeszes ital segít, hogy krémes maradjon (pl. 40 ml cseresznyepálinka)

Elkészítése:

A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, vagy kockázzuk fel apróra.

Félbevágott fokhagymával dörzsöljük be a fondü-edény falát.

Egy teflonos edényben a legkeményebb sajttal kezdve a borban felolvasztjuk a sajtokat folyamatos keverés közben. Lassú tűzön olvasszuk!

A keményítőt kevés borban oldjuk fel és öntsük a majdnem kész fondühöz.

Végül fűszerezzük és tegyük át a fondü-edénybe borszeszégő fölé.

Szarvasgomba, 1-2 darabka erdei gomba különleges ízt ad a fondünek!

A klasszikus receptekben javasolt sajtok:

                                    300g Gruyére 300g Ementáli

vagy                             400g Gruyére és 200g Raclette ebbe 2 helyett 3 teáskanál keményítő és 60 ml pálinka kell

vagy                             300g Gruyére és 300g Vacherin ebbe bor helyett pezsgő jár valamint 3 teáskanál étkezési keményítő



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!