Facebook hozzászólás
197

Sörünnep: csütörtöktől Prága a budai Várba költözik!

A magyar fiatalok nagyjából azt isznak, ami a kezük ügyébe kerül, boldogan koccintanak sörrel, azt hiszik, hogy a 150 éves szabály az 56-os forradalom miatt volt hagyomány. A Budavári Sörfesztivál vacsoráján azonban nem csak ez derült ki, hanem az is, hogy idén a sörnagyhatalom Csehország lesz a fesztivál vendége.

Boldogan koccintanak – Kép: Budavári Sörfesztivál

Június 12-én negyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Budavári Sörfesztivál, ahol idén vendégországként a cseh sörnagyhatalom kap kiemelt szerepet a legjobb hazai főzdék és sörgyárak mellett.

Prágai hangulat, Magyarországon elérhetetlen cseh sörök és extrém sörkülönlegességek. A hagyományos nedűk mellett a birsalmás, a narancsos-korianderes, az erdei gyümölcsös, a banános, a szilvás és a müncheni recept alapján készült Kótyagos sört is csapra verik a négynapos rendezvényen. A Kapucinus legújabb, közel 50 százalékos sörpárlata is elérhető lesz, a lágyabb ízek kedvelői a Cider Ligetben, a cigányzenét kedvelők pedig a Balkán Kertben szórakozhatnak. Koncertet ad a nagy sikerű Majka es Curtis, de lesz Boney M élő koncert Sheyla Bonnick-kal, „We Love The 90s” retro megabuli a pénteki napon, Caramel pedig a sörünnepen énekel utoljára szeptemberi nagykoncertje előtt Budapesten.

A IV. Budavári Sörfesztivál sörvacsoráján ismertetett kutatásból kiderült, hogy a magyar egyetemisták több mint fele mindig is koccintott sörrel, egyharmaduk viszont még a másfél évszázados „tilalom” letelte után is tiszteletben tartja a hagyományt. Bár a 150 éves szabályról mindenki hallott, a történelmi háttérrel sokan bajban vannak: minden tizedik egyetemista az ’56-os forradalomhoz, 6 százalékuk pedig a mohácsi csatához köti a koccintás felfüggesztését. (A sörgyártók egyébként most főleg a nőket célozzák meg.)

Sör és kaja: Főzdefeszt és Street Food Show!
Szokatlan fesztiválfúziónak lehetünk tanúi a mostani hosszú hétvégén. Három év után helyszínt vált a kézműves sör fogalmát megteremtő Főzdefeszt, összefogva az ugyancsak helyszínt váltó Street Food Show-val. Így június 7-én, 8-án és 9-én Budán, a Műegyetem előtti Duna-parton találhatjuk meg mindkettőt!

Tízből három fiatalnak még mindig a bor jut eszébe, ha a magyarok italfogyasztási szokásaira gondol, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörivó nemzet vagyunk. A döntő többség (45%) szerint viszont felesleges különbséget tenni: azt iszunk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Ami a sörrel való koccintatás tilalmát illeti: a vidéken élők tájékozottabbak, tízből csak négyen nem tudták, honnan eredeztethető a koccantási tilalom, és a hagyományokat is jobban tisztelik: míg a városiak csupán egyötödéről mondható el, hogy még mindig követi a szabályt, addig a vidékiek közel fele továbbra sem koccint sörrel.

Istenes Bence szerint sem a koccintás a lényeg. „Ha sört iszom, akkor az ízekre koncentrálok. A Budavári Sörfesztivál pedig már negyedik éve mutatja meg, hogy a magyar sörgasztronómia egyre magasabb szintekre juthat” – vélekedett a műsorvezető, aki a Magyarországon elérhetetlen cseh söröket sem fogja kihagyni. A négynapos sörünnepen ugyanis a prágai Dalešice sörfőzde helyben főzött, szűretlen söreit is ki lehet próbálni.

Már nem a sör a szegények itala
Lengyel és magyar résztvevőkkel készült az a felmérés, amely egyebek mellett a sörfogyasztási és -vásárlási szokásokat elemezte. Kiderült többek között, hogy a sör nem feltétlenül a szegények itala, viszont jót tesz a forgalomnak, ha a vásárló nem magasan képzett, legalábbis Magyarországon.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!