Facebook hozzászólás
1 389

Baracklekvárral az igazi!

Farsangi fánk

Mint ismeretes, ma van vízkereszt napja, és hagyományosan ekkor indul a farsang időszak is. A farsang pedig elképzelhetetlen fánk nélkül, így hát mi se hagyjuk recept nélkül olvasóinkat.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2.5 dl tej
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • citromhéj
  • csipet só
  • 1 ek rum

+

  • olaj a sütéshez
  • porcukor
  • lekvár
Farsangi fánk Fotó: Pinterest
Farsangi fánk      Fotó: Pinterest

Először futtasd fel az élesztőt: a tejet langyosítsd meg, keverd el benne a cukrot, majd add hozzá az élesztőt. Akkor jó, ha egy felhőnek látszó hab lesz a tetején. A lisztbe üsd bele a tojások sárgáját, add hozzá az élesztős tejet,  citromhéjat, a rumot (ez megakadályozza meg, hogy megszívja magát olajjal a fánk). Kezd el dagasztani, majd lassan csorgasd hozzá az olvasztott vajat is. Amikor hólyagos a tészta, tedd félre, takard le és meleg helyen keleszd a duplájára – ez olyan 40-50 perc.
Borítsd a tésztát lisztezett deszkára és nyújtsd kb. hüvelykujjnyi vastagságúra. Fánkszaggatóval, vagy egy közepes nagyságú pohárral vágj ki korongokat, majd hagyd pihenni úgy 15 percig. Az olajat melegítsd fel, de ne túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, belül viszont nem sülnek át. Nem kell túl sok olaj sem, mert akkor nem alakul ki a ‘szalag’ az oldalán. Mielőtt az olajba tennéd a fánkokat, közepükbe nyomj egy mélyedést az ujjaddal és ezzel lefelé tedd őket a serpenyőbe. Fedő alatt süsd, kb. 2 percig, majd vedd le a fedőt fordítsd meg és újabb 2 perc sütés következik. Szedd papírtörölközőre, az felszívja a felesleges olajat. Tálaláskor szórd meg porcukorral és adj hozzá lekvárt.

Tipp: Készítheted töltve is, ekkor vékonyabbra kell nyújtani a tésztát, és minden második korongra egy kanál sűrű lekvárt kell tenni, majd a két korongot jól össze kell nyomni (összeragaszthatod a kimaradt tojásfehérjével is). Után még legalább fél órát kell keleszteni és aztán kisütni.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!