Facebook hozzászólás
2 507

Diós-mákos-almás-szilvalekváros

Flódni – a 4:1 karácsonyi sütemény

A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit hanukára készítettek, de mint minden, ami jó, már réges-régen kilépett ebből a klasszikus kultúrkörből és lett vallástól függetlenül mindenki vitathatatlan kedvence. Olyan, mintha egyszerre ennél mákos és diós bejglit egy kis almával és lekvárral felturbózva.

Hozzávalók

 

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 5-6 ek száraz fehérbor
  • csipet só

A mákos töltelékhez

  • 30 dkg darált mák
  • 5 ek baracklekvár
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl száraz fehérbor

A diós töltelékhez

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 dl száraz fehérbor

Az almás töltelékhez

  • 6 db nagyobb darab alma
  • 4 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • pici őrölt szegfűszeg
  • 3-4 ek száraz fehérbor

A lekváros réteghez

  • 30 dkg szilvalekvár

Kenéshez

  • 1 tojás

 

Flódni Fotó: Pinterest
Flódni Fotó: Pinterest

 

Elkészítés

A dióé és máktöltelékeket akár előző nap is elkészítheted, a lényeg, hogy hidegen kerüljenek a tésztarétegek közé.
A mákkal és a dióval azonos módon járunk el: a hozzávalókat összerottyantjuk egy lábosban – nem kell sokáig főzni. Az almás tölteléket csak közvetlenül a felhasználás előtt készítsd el, különben rengeteg levet ereszt! Az almákat hámozd meg, a magházukat távolítsd el és reszeld le. Felesleges megfőzni, hiszen a hosszú sütés alatt teljesen meg fog párolódni, ezért csak keverd össze a cukorral, a fahéjjal és a borral.

A tésztához a hideg, kisebb darabokra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat is és annyi bort, amennyit felvesz. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Kivesszük és gondosan 5 felé osztjuk (mérd meg, hogy a tészta azonos adag legyen). Bekapcsoljuk a sütőt.
Az első adag tésztát kinyújtjuk és egy magas falú tepsibe  tesszük. Erre jöhet a mák, majd a következő tészta, arra az alma, következő tészta, rá a dió, megint egy tésztalap, amit megkenünk szilvalekvárral és végül az ötödik lappal fedjük le a süteményt. Tetejét kenjük meg az enyhén felvert tojással és alaposan szurkáljuk meg, ha lehet, egészen az aljáig menjünk le.
150 fokon minimum egy óra sütés kell, neki, de lehet akár 1.5 is.

Tipp: Hogy milyen sorrendben rakod a töltelékeket, az teljesen rád van bízva, de ez az eredeti rétegezés.

Próbáld ki a többi karácsonyi sütinket is: 
Panettone – az olasz kuglóf
Mogyorókrémes karácsonyfa
Karácsonyi sütik mikróban





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!