Facebook hozzászólás

BORŐSZ ALSÓ-AUSZTRIÁBAN

Koccintsunk a sógorokkal!

Kulináris kalandok, borkóstolók, túrák és mulatságok a Zöldveltelini és a Rizling nyomában. Egészen novemberig varázslatos időszak köszönt be Alsó-Ausztriába. A helyiek több ezer turistával közösen a bort és a gasztronómiát ünneplik. Kerékpárral vagy túrabakancsban is látogatható a 8 borvidéket magába foglaló őszi rendezvénysorozat, az ún. Weinherbst. Most mutatok néhány tippet!

Weinherbst, Wachau, Kép: sajtóanyag
Weinherbst, Wachau, Kép: sajtóanyag

Wachau, Ausztria talán leghíresebb borvidéke, az UNESCO világörökség része. A jobbára teraszos szőlőskertek a Dunára néznek és számos kerékpárút, mint az EuroVelo 6, azaz a Duna menti kerékpárút szeli át a vidéket. Várak és kastélyok, valamint számos borozó érintésével fedezhetjük fel környéket, és kóstolhatjuk meg a méltán híres rizlingeket. A bencés rendi melki apátság évszázadokon át gyűjtögetett könyvtárát érdemes megtekinteni, valamint Dürnsteinban, a több mint 300 éves Domäne Wachau borászatnál egy kóstoló alkalmával megtudhatjuk, milyen szigorú minősítési kritériumok alapján készülnek ott a borok. Október 19-ig szombatonként a pincét is meg lehet tekinteni a 14 órakor tartott vezetés alatt. Rendezvénytipp: Spitzi Borősz – szeptember 27. és október 13. között a település borászai megnyitják pincéiket.

Borospoharak Alsó-Ausztriában, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Retz települése egy igazi gyöngyszem a Weinviertelben, azaz a bornegyedben. Rendkívül gazdag kerékpárút hálózattal rendelkezik a település, a bringások egyik kedvence a Weinviertel DAC kerékpárút, mely szinte végig dűlők között vezet, ahol számtalan borozó, borászat és pincesor kínál lehetőséget a pihenésre és kóstolásra. Retz festői főterén a velencei reneszánsz stílusban épült Verderber-ház, valamint a barokk és biedermeier épületek között úgy érzi az ember, mintha a múltban járna. A városka még a föld alatt is tartogat látnivalót, hiszen ott található az az élménypince, amely 21 km hosszú és 30 méter mély járataival Közép-Európa legnagyobb borospincéje. A működő szélmalmot és az Althof Retz szállodát szintén a város jelképeként tartják számon. A szeptember 27. és 29. között rendezett szüreti felvonuláson, a főtéren álló két szökőkútból ingyen fehér és vörösbort is kóstolhatnak a borkedvelők.

Szentgotthárdi tökös álom

Tökmagos pesto, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Bámulatos ízvilággal dicsekszik az a pestó, amit a minap kóstolhattam egy turisztikai újságírótalálkozón, Szentgotthárd egyik legelegánsabb termálszállodájában. Aki odalátogat, máris ízelítőt kap a környékből! Mi másból is készülhetett volna a vendégváró alapja, mint az ősz slágeréből, a tökből! Ezt a kis finomságot minden szobába bekészítik. Jó a délutáni teához vagy a reggeli kávéhoz! Szerintem az otthoni, esti traccspartihoz vagy kártyázáshoz is egyszerűen remek! Persze, hogy elkértem nektek a Gotthard Therme séfjének receptjét! Fogadjátok szeretettel!  

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 152

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!