Facebook hozzászólás

AMIKOR JÖN A NAGY NAP

Márton-napi libacomb Max konyhájából

Remélhetőleg már időben megvette mindenki saját idei libáját. Márton napja közeledtével ez már hagymány nálunk. Max ráérezve a problémára, és az eddigi évek tapasztalatára, október elején megvette mirelit formában. Sokak szerint pfúj mirelit, nem baj legalább van, mármint libacomb. Kicsit randák voltak szegénykék, „szőrősek” is zsírosak is. Alapos mosdatás és epilálás után, a csontok mellett bevágta, a bőrét beirdalta, hogy jobban ki tudjon sülni a zsír, meg aztán úgy is le kell húzni róla tálalás előtt.

Márton-napi liba, Kép: maxkonyhaja
Kép: maxkonyhaja

Kis zsebeket vágtam a húsba, és abba fokhagymadarabokat dugdostam. Sóztam, borsoztam, de csak a húsos felét. Forró serpenyőben, egy kis kanálka olajon, (tényleg csak egy pici, annyi hogy ne kapjon le az első comb bőre) szépen lepirítottam bőrös oldalát, majd a másik felét, kivettem a serpenyőből, és a visszamaradt zsiradékban 1/2 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát lesütöttem.

Tűzálló tálban olvasztottam 20-30 dkg libazsírt (tudom, hogy egészségtelen, meg pfúj, meg koleszterin, de így nem szárad ki a hús sülés közben), ráöntöttem a serpenyőből a hagymákat, és belefektettem a combokat. 160-170 c-os sütőben alufólia alatt, kb. egy órát sütöm, majd leveszem a fóliát, és pirítom még egy kicsit, mondjuk úgy 20 percet. Nagyon sok függ a liba korától, ezért az óra letelte után megböktem egy hegyes késsel, és már akkor is puhának tűnt, de biztos ami biztos. Hagyom kihűlni a zsírban, és elteszem a kamrába hűvösre, és majd Márton-napján tálalom. Köretként rozmaringos krumplit tálalok házi cékla salátával.

Megörökítem egy üveg friss idei borral, mert tudjátok:  “aki Márton-napján libát nem eszik, az jövőre éhezik, aki újbort nem iszik, az biza jövőre szomjazik”!!!!

Jó étvágyat kíván: Max!

A LIBA főpróbája az ünnepek előtt

Libacombok, Kép: László Márta
Libacombok, Kép: László Márta

Nekem a liba mindig sikerül, főként ha gyümölcsökkel együtt dolgozom össze! Ezt a pazar ínyencséget is a minap készítettem, és annyira finom lett, hogy eldöntöttem, a karácsonyi menü része lesz! Variálhatod például naranccsal, grapefuittal, szőlővel is, egy biztos, nem lehet benne csalódni! Úgy lehetsz király saját konyhádban, hogy észre sem veszed!  

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

HÍREK

1 / 1 159

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!