Facebook hozzászólás
1 678

HÚSVÉTI RECEPT

Medvehagymás kalács

Sokszor előfordult már velem, hogy pont az ünnepek alatt találtam rá a tuti receptre! Csakhogy addigra már mindent megfőztem, megsütöttem, a hozzávalók fele pedig nem volt otthon. Ezt a receptet azért adom közre, hogy ne járj így, most találj rá, és még van lehetőséged ezzel fényezni magad az ünnepeken a család és a barátok előtt.

Medvehagymás kalács, Kép: gallicoop
Medvehagymás kalács, Kép: gallicoop

Hozzávalók 10–12 szelethez:

  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő (vagy 1 tasak szárított)
  • 1 tk cukor
  • 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 2 tk só
  • 1 ek kacsazsír + a tészta megkenéséhez
  • 1 csokor medvehagyma

Elkészítés:

½ dl langyos tejhez hozzákeverjük az élesztőt, a cukrot és az 1 evőkanál lisztet. 30 percig állni hagyjuk. A maradék lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beleütünk 1 tojást, hozzáadjuk az élesztős tejet, a maradék langyos tejet és a sót. Összekeverjük, majd kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor összeállt, hozzáadjuk a zsírt is. Kb. 10 percig dagasztjuk, majd letakarva kb. 1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a medvehagymát csíkokra vágjuk. Ha a tészta megkelt, három részre osztjuk, majd lisztezett felületen mindháromból 2 mm vastagságú téglalapokat nyújtunk. A lapokat megkenjük olvasztott zsírral, megszórjuk a medvehagymával, és a hosszanti oldaláról feltekerjük, mint a bejglit. A három hosszú hurkából kalácsot fonunk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, majd 45 percig állni hagyjuk. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A maradék 1 db tojást felverjük, és megkenjük vele a kalácsot. 30–35 perc alatt készre sütjük. Kellemes ünnepeket!

Húsvéti pite

Húsvéti pite, Kép: Gallicoop
Kép: gallicoop

Remélem, már tervezed az ünnepi menüt! Mutatok hozzá egy nem komplikált, ám egészséges fogást! Érdemes kipróbálni úgy, hogy a tetejét a leírt módon díszíted. A gyerekek imádni fogják!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!