Facebook hozzászólás
1 914

MÁRTÁS ÉS FŰSZER

Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve

Főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme, ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával. A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos. Ez a csoda pedig a lestyán! Az ételízesítők legtöbbjében is megtalálod!

Szűzérmék lestyán mártásban, Kép: orultenjoetelek blogspot
Kép: orultenjoetelek.blogspot.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

A szűzpecsenyét felszeleteljük, kissé megklopfolhatjuk, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 perc alatt mindkét oldaláról elősütjük, fóliával letakarva félretesszük.

Ugyanabban a serpenyőben megfonnyasztjuk a kis kockákra vágott lila hagymát. Egy jó evőkanálnyi liszttel meghintjük, elkavarjuk, és felöntjük 3 deci vízzel, simára keverjük (picike habverő vagy mártáskeverővel), hozzáadjuk a tömlős sajtot, és kevergetve, lassan, szép simára, sűrűre forraljuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy kávéskanál cukorral „finomítjuk”. A lestyánt durvára aprítjuk, és a mártásba szórjuk, aztán az elősütött szűzérméket  is visszarakjuk a mártásba, majd szép lassan kb.5 perc alatt készre forraljuk.

Közben a hagyományos módon elkészítjük a rizst, amibe már az elején kedvünkre való (vagy ami épp van otthon) magvakat szórunk.

(Egy jó tipp: A lestyán adagolását inkább fokozatosan végezzük, mert előfordulhat, olyan akit „zavar” ha túl erős a lestyán íz!)

Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek tudora: Steffel Csaba

Üvegbe zárt nyár, ez a lestyán!

Lestyán, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Nagyanyáink még nem használtak leveskockákat a vasárnapi húsleveshez. Ők lestyánt tettek el télire! Tegyük el mi is ezeket az étvágygerjesztő, görcsoldó, vízhajtó leveleket! Ilyenkor érdemes learatni, mert ebben az időszakban a legintenzívebb az íze! Húslevesek, csorbák, a kacsasütés káprázatos fűszere! 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!