Facebook hozzászólás

PROMÓCIÓ

Hullámlovaglás – 60 fölött

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy csak ifjú korban lehet szörfözni. Jó egyensúly- és mozgásérzékeléssel bárki hosszan meg tud állni a szörfdeszkán – és ezt idős korban is meg lehet tanulni. Alább olvashatjuk, hogy a szörfözés miért ne lehetne az idősebbeknek is tökéletes sport.

         – Miért egészséges a szörfözés?

A legjobb lehetőség az egyensúlyozás gyakorlására. Állandóan új helyzetekhez kell igazodni. Minden izomcsoportot be kell vetni, a fejünktől kezdve a lábujjunkig.

           – Miért jó sport ez az idősek számára?

Fontos a nagyon jó testkoordináció. Ezt gyakorlás, és bizonyos technikák elsajátításával lehet fejleszteni. Ezen kívül nincs szükség intenzív, tartós teljesítményre.

           – Ki alkalmas erre a sportra?   

A testi erőnlét alapfeltétel – beleértve a jó láb- és törzsizomzatot. Fontos: legalább egy negyedórát kell tudni egyhuzamban úszni. És aki egyáltalán nem tud fekvőtámaszt csinálni, az nehezen fog feljutni a deszkára.

           – Milyen veszélyek fordulhatnak elő? 

Ha felborul valaki, és beesik a vízbe, meg is sérülhet. Ezen kívül a feltételeket és a lehetőségeket jól fel kell mérni – hogy elkerüljük a vízbefulladás veszélyét. A kezdőknek ezért először sekély vízben, enyhe áramlásban, kis hullámokban kell próbálkozniuk.

 

Szörf, Kép: promóció
Kép: promóció

           – Hogy kezdjük el?

A szörfözést senki NE egyedül akarja megtanulni. Be lehet iratkozni valamilyen tanfolyamra (szörftábor vagy szörfiskola). Idősek számára külön szenior tanfolyamokat is hirdetnek. Az oktató megtanítja a technikákat és a hullámlovasokat is érintő vízi közlekedés szabályait. A kezdőnek intenzíven meg kell ismernie annak a víznek a tulajdonságait, ahol el akarja kezdeni a szörfözést (áramlás, hullámzás, vízmélység).

           – Mire kell figyelniük az (idősebb) kezdőknek?

A szörftanfolyam előtt 6–8 héten át egyensúlygyakorlatokat (például milyen hosszan tudunk egy lábon megállni), térdhajlításokat kell végezni a stabil megállás képességének javítására és fekvőtámaszokat érdemes csinálni. A jóga és/vagy a pilates jó előkészítés.

          – A hullámlovaglás mellett a széllovaglás vagy a sárkányszörf is való az idősebbeknek? 

A széllovaglás a szörfözés legkönnyebb változata, jó lehetőség ennek a sportnak az elkezdésére, mivel a vitorla segítségével könnyebb megállni. A sárkányszörfhöz sok erőre van szükség. Nem mindenkinek ajánlatos, elsősorban kezdőknek nem ajánlható.

5 időseknek is való vízi sport

Úszás

Szuper sport a szív-keringés jó állapotának fenntartására. Az elhasznált ízületekre is jó. Fontos: Legalább 30 percet kell egyhuzamban úszni. Érdemes a különböző úszásfajtákat váltogatni egymással (hát-, mell- gyorsúszás). A bet365 Magyarország adatai alapján sokan fogadnak is erre a sportágra.

Vízi torna

A víz alatt a felhajtóerő hatására az ízületeket, izmokat, ínakat kímélő mozgásokat lehet végezni. Jó hatással lehet a keringésre, az erőnlétre és az izomrendszerre.

Széllovaglás

A koordináció mellett a kar és a felsőtest izomzatát erősíti. A vitorla segíti a könnyebb állást.

Vitorlázás

Az egyensúlyérzékre jó hatással van. A vitorla megtartása a hát- és a karizmokat erősíti. Tökéletes sport az egészség megőrzésére idős korban is.

Aqua jogging

A mély vízben futás növeli az állóképességet. A szárazföldi futás sebességét is növeli és a mozgékonyságot is – alacsony terheléssel.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Cégkártya

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!