>
Facebook hozzászólás

MÁRKÁZOTT TARTALOM

Ihatsz kávét a terhesség alatt? Ezekkel helyettesítsd!

Várandósan kávézni nem ördögtől való gondolat – azonban fontos az időzítés. De még ennél is fontosabb, hogy ne lépd túl a napi mennyiséget, inkább helyettesítsd valamivel kedvenc forró italod.

Terhes kismama dossziéval, Kép: freepik
Kép: freepik

Várandósság alatt számos dolog kerül a tiltólistára. Ha dohányoztál, az ugyanúgy abba kell hagyni, mint az alkoholfogyasztást. (Bár napi egy pohár vörösbor a legújabb kutatások szerint megengedett, mivel hamarabb elbontja az ekkora mennyiségben található alkoholt a máj, minthogy a placentán keresztül a magzat szervezetébe jutna.) “És akkor még a kávé is?!” – kiáltanak fel bizonyára a kávékedvelő kismamák közül sokan.

Nos, a dolog azért nem ennyire fekete-fehér. A kávézásnak ugyanis a káros következmények, illetve lehetséges veszélyek mellett kifejezetten egészségvédő hatásai is vannak, ráadásul mindez alapvetően függ az elfogyasztott kávé mennyiségétől. A rendszeres kávéivók körében például ritkábban fordul elő Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a májcirrózis és a köszvény. Ráadásul a kávébabban található antioxidánsok csökkentik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát is, és ezek részaránya a pörkölés hatására növekszik.

Nem mindegy, mikor, és főleg mennyi kávét iszol

Nem mindegy azonban, mennyi kávét iszol, hiszen a magzat szervezetébe jutó koffein jóval lassabban ürül ki, mint egy felnőtt szervezetéből (és egyébként a várandós nők testében is lassabban bomlik le). A koffein pedig növeli a vérnyomást, próbára teszi a keringést, ezért a magzatot nem szabad kitenni rendszeres és túlzott terhelésnek.

Nem ajánlott azonban ezeket közvetlenül étkezés előtt vagy után elfogyasztani, érdemes legalább két órát várni. Ugyanis a kávé számos értékes tápanyag felszívódását gátolja. Főleg különböző vitaminok, ásványi anyagok, például a C-vitamin és a kalcium felszívódását akadályozza. Ezért inkább egy kisétkezés alkalmával, tehát némi keksz elfogyasztása után érdemes terhesen kávét fogyasztani.

Ne vidd túlzásba – inkább helyettesítsd

Kép: pxabay

A megengedett mennyiségre vonatkozó ajánlásokat pedig érdemes komolyan venni. A várandósság alatt jellemző túlzott kávéfogyasztás ugyanis komoly következményekkel járhat. Egy 2008-as brit tanulmány eredményei például azt mutatták, hogy azok a nők, akik 200 mg-nál több koffeint fogyasztottak terhesen, átlagosan 60-70 grammal kisebb súlyú újszülötteket hoztak a világra. Egy ugyanebben az évben készült amerikai tanulmány pedig, amit az American Journal of Obstetrics and Gynecology folyóiratban publikáltak, arra a következtetésre jutott, hogy a 200 mg/nap mennyiséget meghaladó fogyasztás megduplázza a vetélés kockázatát.

Arra is jó odafigyelni, hogy nem a kávé az egyetlen koffeintartalmú élelmiszer. A fekete teában, a kólában, az energiaitalokban, de még a csokoládéban is viszonylag jelentős mennyiség található. Fontos, hogyha 200 mg-nál több kávét ittál, mielőtt teherbe estél, akkor ezt a mennyiséget ne rögtön, hanem fokozatosan csökkentsd. Amennyiben mégsem bírod ki, térj át  – legalább részben – a koffeinmentes kávéra. Ugyan ebben is van némi koffein, de a “rendes” kávéhoz képest elhanyagolható mennyiségben, ugyanakkor íze tökéletesen egyezik a koffeines kávéval.

Ha pedig az élénkítő hatásról nem bírsz lemondani, de már megittad a napi penzumot, a következő csésze inkább egy zöld tea legyen. Ennek nem csak alacsonyabb a koffeintartalma, de egyenletesebben is oszlik el időben a hatása, vagyis nem terheli meg annyira a baba szervezetét (és persze a tiédet sem).

Vidd tökélyre a kávékészítést

A kávé iránti szenvedélyüket sokan úgy élik ki, hogy a minél professzionálisabb kávékészítésre koncentrálnak. A különféle kávécsodák, kávéköltemények megalkotása ma már nem csak a baristák számára nyitott lehetőség: akár a netről is nagyon sok trükköt megtanulhat, akit érdekel ez a téma. Azoknak azonban, akik komolyan szeretnének foglalkozni ezzel a területtel, egy barista tanfolyam elvégzése a legjobb döntés. Ez egyébként szakmának sem utolsó, hiszen a vendéglátóipar egyik legtrendibb és leginkább megbecsült szakterülete a baristáké.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Cégkártya

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!