Facebook hozzászólás

PROMÓCIÓ

Súlyzó vs. kettlebell – mikor melyiket használd? –

Ránézésre minden súlyzó egyforma. Legalábbis egy laikus szem nem sok különbséget lát köztük, de még ahhoz is elég közel kell mennünk – jobb esetben fel kell emelnünk legalább kettőt – hogy érezzük a súlyzók közötti különbségeket, vagyis hogy egyik nehezebb a másiknál. Súlyzókról kb. ennyit tudunk, ha nem vagyunk kifejezetten „erőemberek”, na meg talán még azt, hogy vannak a kézi súlyzók meg vannak azok a lapos súlyok, amiket a különféle edzőgépekre szoktak rápakolni nehezítésképp. Viszont, aki komolyan testépítésbe kezd, amin belül nagy figyelmet fordít az izomépítés mellett a fogyásra is, bizonyosan találkozni fog a kettlebell súlyzók fogalmával is.

Mi az a kettlebell?
A kettlebell
egy egykezes súlyzó, amivel kifejezetten a tested törzsét tudod erősíteni, viszont a gyakorlatok közben ezzel a zsírégetésre is rásegíthetsz. A kettlebell egy orosz találmány. Egy hagyományos öntöttvas súly, ami viccesen úgy néz ki, mint egy ágyúgolyó, amire egy fület raktak. A kettlebell.hu oldalán a következőképp határozzák meg ezt a súlyzótípust: „az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszköze”, amely „az emberi erő-potenciál kiaknázásában új korszakot” képvisel. A hagyományos súlyzókhoz képest ennek a súlypontja a fogantyútól távol helyezkedik el, ezért is olyan hatékony. Amikor edzel vele, figyelned kell arra, hogy ne „húzzon el” a golyó, emiatt pedig testtel tartasz ellen a súlyzónak.
A kettlebell legfőképpen fogyni vágyóknak ajánlott, mert edzés közben nagyon gyorsan égeti a zsírt és javítja a vérkeringést is. Intenzív edzés mellett szemmel látható lesz néhány hét után az eredmény, de nemcsak a ruhaméretedben, hanem az izomtömegedben is. Aki nemcsak kifejezetten fogyni, vagy nem csak erősödni szeretne, hanem a kettőt szeretné ötözni, annak a kettlebell igazi főnyeremény lesz. Azok számára is kifejezetten jót tud tenni, akik valamilyen hát- és derékfájdalommal küzdenek, mert ez a súlyzó a gerinc körüli izmokat is erősíti.

Súlyzózó nő,Kép: promóció
Kép: promóció

Összességében a kettlebell előnyei:

  • többféle izmot megmozgat: has és csípő izmait, hátizmokat, a gerinc környéki mélyizmokat, a mély hátizmokat, emellett erősíti a törzset:
  • egyszerre képes aerob és anaerob mozgást kifejteni:
  • annak, aki nemcsak fogyni, de izmosodni is szeretne valódi csodafegyver:
  • nők és férfiak egyaránt használhatják (a hölgyek általában a hatékony zsírégetés miatt nyúlnak utána):

És akkor már leáldozott a sima kézi súlyzóknak?
Nem, egyáltalán nem, inkább egyéni preferencia dönt arról, hogy mivel látunk neki az edzésnek. A hagyományos súlyzókat még mindig sokan kedvelik amiatt, mert nagyon komplex a felhasználhatóságuk, így emelő, húzó, toló, cipelő gyakorlatokra egyaránt jók. Minden olyan edzésre, amit üres kézzel is végre tudnánk hajtani, csupán a súlyokkal jobban megdolgoztatjuk a testünket, ettől erősödünk, izmosodunk és az állóképességünk is javul.

Persze vannak kifejezetten kézisúlyzó és kettlebell specifikus gyakorlatok, melyek csak ezzel vagy csak azzal végezhetőek inkább hatékonyan. A fekve nyomás például kettlebellel nagyon kényelmetlen lenne, ezért ehhez a kézisúlyzó ajánlott, ám guggolás mindkettővel jól végezhető. A karhajlítás és a karfeszítés”, ami valójában könyökhajlítás és könyökfeszítés jobban kivitelezhető sima súlyzókkal, mert a ketlebell fogása alkalmatlan ezekre a gyakorlatokra. Viszont az ún. ballisztikus gyakorlatokhoz kifejezetten a kettlebellek jók (pl. a swingre és a snatchre).

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor…

Mozgásra fel!

Kevesebb, mint napi 9000 lépés megtételével már sikerrel vesszük fel a harcot az Alzheimer-kór kialakulásával…
1 / 1 504

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 157

Cégkártya

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!