>
Facebook hozzászólás

10 gyakori tévhit a teherbeesésről

Újra meg újra felbukkannak olyan tévhitek, melyek a teherbeesésről, a fogantatás ideális időpontjáról és a terhesség első jeleiről szólnak. Összegyűjtöttük a 10 leggyakrabban előforduló félreértést.

1. “Pontosan tudom, mikor voltunk együtt, az orvos szerint azonban máskor volt a fogantatás, ez miért lehet?”

Az enyhe alhasi fájdalmak is utalhatnak terhességre Kép: Pixabay

Ennek több oka is lehet:

  • A spermiumok a szervezetben 2-3 napig is életképesek lehetnek, ezért a fogantatás nem pontosan akkor van, amikor együtt vagytok, vagy amikor a peteérés van, hanem utána még 2-3 nap is eltelhet, mire sikerül.
  • Az orvos a terhességet mindig az utolsó menses első napjától számolja, függetlenül attól, szerinted mikor volt a peteérés vagy mikor voltatok együtt.

2. “Negatív lett a teszt, nem lehetek terhes”
A pozitív teszt mindig azt jelzi, hogy van a vizeletben HCG hormon, azonban a negatív teszt nem azt jelenti, hogy egyáltalán nincs, hanem azt is jelentheti, hogy még nincs elég HCG hormon a vizeletben ahhoz, hogy a teszt ki tudja mutatni. Amennyiben megtörtént a beágyazódás, a HCG hormon mennyisége a vizeletben folyamatosan nő, ezért negatív teszt esetén érdemes pár nap múlva ismét tesztelni a biztosabb eredmény érdekében.

3. “Megjött, de szerintem mégis terhes vagyok, ez lehetséges?”
Ritkán előfordul, hogy a menses várható időpontjában barnás folyás vagy vérzés jelentkezik annak ellenére, hogy a baba megfogant és meglehetősen nagy a korai vetélések aránya is (az összes terhességnek kb. 20%-a), ilyenkor általában csak annyit vesznek észre a nők, hogy a vérzés erősebb a szokásosnál.

4. “Pár napja voltunk együtt és én máris émelygek, akkor most terhes vagyok?”
A korai terhességi tünetek csak a beágyazódást követően (nagyjából az együttléttől számított 10-12. nap) jelentkezhetnek, ekkor kezdenek el termelődni ugyanis a szervezetben azok a hormonok, amik kiváltják az első tüneteket (mellfeszülés, émelygés stb.) Az első kora terhességi tünetek nagyban hasonlítanak a menses előtti napok tüneteire, ezért könnyű összecserélni őket egymással.

5. “Peteérés előtt 2 nappal voltunk együtt, lehetséges, hogy így is sikerült a baba?”
Igen, mert a spermiumok 2-3 napig is életképesek maradnak.

6. “A teszt pozitív lett, de olyan érzésem van, mintha meg akarna jönni, lehet, hogy mégse vagyok terhes?”
Ennek az az oka, hogy a kora terhességi tünetek egy része nagyon hasonlít a “mintha meg akarna jönni”-érzéshez, ugyanolyan típusú enyhe alhasi fájdalmak, illetve a petefészek környékén jelentkező enyhe szurkálás jelentkezhet.

8 ok, hogy miért csökken szülés után a nők szexuális vágya
A legtöbb párkapcsolat a gyermek születése után bizony megváltozik. Az egész napi lótás-futás és éjszakai műszak utáni kimerültség, a gátmetszéssel kapcsolatos fájdalmak és még sok más egyéb tényező is rossz hatással van a libidóra. Mit tehetünk, hogy a hitvesi ágy se hűljön ki a gyerek mellett?

7. “Ha nem pont peteéréskor vagyunk együtt, akkor nem is lehetek terhes?”
A ciklus során előfordulhatnak extra peteérések is, amiket az orgazmus vált ki, ezért a fogantatás a ciklus más szakaszaiban sem teljesen kizárt, de a peteérés idején a legvalószínűbb.

8. “A szoptatás tényleg fogamzásgátló hatású?”
Amennyiben a 6. hónapig a baba kizárólagosan csak szopik és legalább napi 6 alkalommal úgy, hogy 6 óránál hosszabb idő nem marad ki két szoptatás között, a szoptatás tényleg fogamzásgátló hatású, azonban a baba 6 hónapos kora után már nem véd a szoptatás az újabb várandósságtól, ezért kiegészítő védelem javasolt.

9. “Reggelente 36,9 és 37 a testhőm, akkor terhes lehetek?”
A hőmérős módszer nem arra szolgál, hogy megmondja, mikor vagy terhes, hanem arra, hogy megmondja, mikor van a peteérés. Ehhez legalább 2-3 hónapon át minden egyes reggel felkelés után azonnal kell mérni a hődet és vezetni az eredményeket. A peteérés időpontjában a hő legalább 0,5 fokot esik, ekkor következik be az ovuláció. Ezt követően a hő megemelkedik és magasan marad a menses első napjáig függetlenül attól, hogy várandós lettél-e vagy sem.

10. “Pozitív lett a teszt, de az orvos szerint nem vagyok terhes. Rossz volt a teszt?”
Ennek vagy az lehet az oka, hogy túl korán mentél el az orvoshoz, ezért még nem látta a szívhangot, vagy pedig spontán elvetéltél (ez korai terhességben egyáltalán nem ritka dolog). Nagyon ritkán pajzsmirigy-rendellenesség is okozhat pozitív tesztet. A félreértést általában az szokta okozni, hogy a nők nem kérdeznek az orvostól, ezért nem tudják, hogy melyik helyzet áll fent náluk, tehát mindenképpen meg kell tőle kérdezni, vajon melyik eset állhat fent, szükséges-e valamilyen további vizsgálat. (Forrás: kismamablog)

A szoptatás lelki okai
Hogyan hat a psziché a szoptatásra? Csökkentheti-e az anyatej mennyiségét a stressz? Lehet, hogy nem teákra és csodaszerekre van szükség a sikeres szoptatáshoz, hanem valami egészen másra? Ezt a témát járjuk most körbe.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

HÍREK

1 / 1 163

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!