>
Facebook hozzászólás

10 tipp, hogy nyugodtan mehess étterembe a gyerekkel!

Szaladozó, visítozó gyerekek, törött poharak és tányérok, hisztizés, hangzavar –  a szülők legrosszabb élményei egy étteremben eltöltött ebédről vagy vacsoráról. Íme néhány tipp, hogy nyugodtan mehess elkölteni például egy finom ebédet csemetéiddel, és ne kelljen félidőben felállni, még mielőtt bárki jóllakott volna…

Itt a nyár és a gyerekek otthon maradnak az iskolából, óvodából, bölcsődéből, de vajon hogyan oldjuk meg mi szülők, hogy elkölthessünk egy kellemes ebédet vagy vacsorát a családdal? Gyerekkel tényleg lehetetlen étterembe menni vagy létezik néhány olyan tipp, amivel megregulázhatjuk rosszalkodó csemetéinket. Íme a Városliget Café jó tanácsai. Egy jó kis séta a parkban, és biztosan megéheznek csemetéid. Íme, a szakértők tippjei.

Gyerek tésztát eszik, Kép: pixabay
Egy fincsi tészta biztos nyerő! Kép: pixabay
 1. Válasszunk gyermekbarát éttermet, amely felkészült a legfiatalabbak fogadására is! Ne legyen gond az etetőszék, a gyermekjátékokat tartalmazó játszósarok és természetesen gyors legyen a kiszolgálás, hogy ne kelljen túl sokat váratni az éhes kicsiket és nagyokat egyaránt.
 1. Ha olyan étterembe megyünk, ahol különálló boxokba is beülhetünk, ezt válasszuk, hiszen így a gyerekek kevésbé zavarják a többi vendéget. Előnyös lehet az is, ha az étteremnek több helyisége van, így elkülöníthetőek a különböző elvárással érkező vendégek, így például a gyerekes családok az üzleti ebédre, vacsorára érkezőktől.
 1. Azt sem árt megnézni, hogy mennyire kompatibilis a vendéglátóhely berendezése a csemetékkel, a fehér damasztabroszos, kristálypoharas teríték, nem biztos, hogy illik a kicsi kezekhez. Válasszunk inkább bisztró jellegű éttermet, ahol a papíralátét és a strapabíró berendezés nem sínyli meg, ha a gyerekek kiöntenek valamit az asztalon.
 1. Étkezés előtt fárasszuk ki a csemetéket! Ha egy kellemes szaladgálós, fogócskás délután után vagyunk, esetleg már végignéztük az összes állatot az állatkertben, akkor biztosak lehetünk abban, hogy már nem igen lesz kedve futkározni az étteremben a gyereknek, inkább csendes rajzolgatásba kezd. Természetesen ne feszítsük túl a húrt, mert a végtelenül fáradt gyereknél a várakozás hisztibe és sírásba csaphat át.
 1. Érdemes olyan étteremben ebédelni vagy vacsorázni, ahová nem gond, ha magunkkal visszük a babakocsit, a gyerek futóbiciklijét, a korcsolyát, esetleg velünk tart a család kedvence. A nagyobb gyerekeket például kiválóan leköti, ha rájuk bízzuk a kutyus felügyeletét az étteremben. Ma már számtalan kutyabarát hely létezik, így válogathatunk kedvünkre.

  Nem kell kristálypohár a pici kezekbe, Kép: Városliget Café
  Nem kell kristálypohár a pici kezekbe, Kép: Városliget Café
 1. Kicsi gyerekeknél fontos, hogy vigyázzunk a sérülésekre. A gyerekbarát éttermek általában ügyelnek arra, hogy forró tányérban ne szolgáljanak fel a kicsiknek, legyen etetőszék, ahonnan biztonságban elérhetik az asztalt, és könnyű poharakat, szívószálat is tartanak. Ha szülőként, mi kérünk forró tányérban felszolgált fogást vagy bort, koktélt iszunk talpas pohárban, helyezzük a legtávolabb a babától ezeket az asztalon.
 1. Minden szülő tudja, hogy a rosszaság elsősorban az unalomból születik. Az éttermi vacsora a gyerekeknek nem ugyanazt jelenti, mint a felnőtteknek, nekik főként unalmas várakozással telik.
  Az asztma nem megy vakációra
  Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma. A Children’s Hospital Colorado orvosai arra figyelmeztetnek, hogy a felírt gyógyszereket akkor is az előírtaknak megfelelően kell szedni, ha a gyermek jól van, hiszen a tünetmentesség csak így tartható fenn.

  Éppen ezért fontos, hogy a gyerekeket legyen mivel lekötni ez idő alatt is. Az éttermi játszósarkok, a hétvégi gyermekprogramok sokat segíthetnek abban, hogy ne váljon rémálommá a családi ebéd vagy vacsora.

 1. Ha valamilyen ételallergiával küzd a gyermekünk, akkor érdemes utánanézni annak, hogy az adott helyen mennyire tud erre a konyha felkészülni. Ma már Magyarországon a legtöbb étteremben feltüntetik, illetve informálnak a fogások allergén-tartalmáról. Ha megbízható vendéglátó egységet választunk, ezzel nem lehet probléma.
 1. Bár sok étterem kínál gyermekmenüt, ami általában az unalmas halrudacskákból és csirkefalatokból áll, legyünk nyitottak és neveljük a gyereket is gasztronómiai változatosságra. Egy finom tésztaételt, egy ízletes levest szívesen elfogyasztanak a gyerekek is, így megteremthetjük a változatos és kiegyensúlyozott étkezés alapjait. Ha pedig nem bír el egy felnőtt adaggal a csemete, akkor még mindig elcsomagolhatja nekünk az étterem a maradékot.
 1. Ne hagyjuk a nagyszülőkre vagy bébiszitterre a gyereket. Ne féljünk a csemetékkel közösen étterembe menni, hiszen így sokkal előbb elsajátítják a viselkedési szabályokat, ha pedig megszokják ezt a helyzetet, sokkal kevesebb galibát okoznak a jövőben. Ráadásul kinyílik az ízlésük és sokkal nyitottabbak lesznek a gasztronómiai újdonságokra, például az egészséges ételekre, ha nemcsak az otthoni kosztot ismerik.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!