Facebook hozzászólás

7 alvást segítő praktika iskolás gyerekeknek

Későn fekszik, álmatlanul forgolódik, nem figyel az iskolában és hamar elfárad? Talán azért, mert keveset alszik és ez az alvás nem nyugodt és pihentető. Van néhány hatékony praktikánk, amelyek segítik a gyerekek számára az alvást! Soroljuk…

Mi lesz, ha (sűrűn) nem alussza ki magát a gyerek?

  • Fáradtabb, erőtlenebb, gyengébb lesz.
  • Nyűgösebb, türelmetlenebb, dekoncentráltabb lesz.
  • Kevésbé tud jól teljesíteni, tanulni, rosszabb lesz a memóriája.
  • Immunrendszerének védekezőképessége romlik, könnyebben betegszik meg.
  • Testsúlya is növekedhet. (Összefüggést mutattak ki a gyermekkori elhízás és a rövidebb alvásidőtartam között.
sleep-531205_960_720
Kép: Pixabay

Alvássegítő praktikák
Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű alvás és az is, hogy ez az alvás nyugodt, pihentető legyen. Szülőként feltétlenül szükséges, hogy kialakítsuk a gyerek helyes alvási szokásait, ez ugyanis kihat a teljes jelenlegi életére és a későbbiekben a felnőttkori életére is. Az alábbi alvássegítő praktikák segítségünkre lehetnek, persze csak akkor, ha mi magunk is igyekszünk példát mutatni a gyereknek!

1. Az állandó lefekvési idő betartatása

Minden nap közel azonos időben feküdjön le a gyerek és keljen fel, a lefekvés előtti tevékenységek (pl.: vacsora, fürdés, mese, villanyoltás) pedig megszokott módon kövessék egymást. Alakítsunk ki egy rendszert és következetesen, határozottan igazodjunk hozzá.

2. A technikai eszközök kiiktatása (TV, telefon, számítógép, tablet, stb.)
Ezek érdekessége, izgalmassága háttérbe szoríthatja az alvás fontosságát, ezért semmi keresnivalójuk az ágy körül, lefekvési időben.

Gyógyító illatok
Az illatok nem csak azért fontosak, mert kellemesebb környezetet teremthetünk velük, de az egészségünk megóvásában is fontos szerepük lehet.

3. A fény kiiktatása
Sötétítsünk be a szobában, amennyire csak lehet, hiszen az utcafénye is zavarhatja a gyerek alvását (akárcsak a technikai eszközök zavaró fénye).

4. Kellemes alvókörnyezet kialakítása
Zaj- és fénymentes szoba, kényelmes ágy, puha, finom illatú, aranyos mintájú párnák/takarók, kedvenc plüssállatok – és máris hamarabb kívánkozik aludni a gyerek.

5. Alvássegítő ételek és italok bevetése

  • gyógyteák: ezek megnyugtatnak, ellazítanak, úgyhogy elalvás előtt érdemes adni egy csésze gyógyteát (citromfű, levendula, cickafark vagy kamilla) a gyerkőcnek, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül.
  • meggylé: a benne lévő triptofán elűzi az álmatlanságot, ezért esténként érdemes adni a gyereknek 1 pohár meggylét, hogyha szereti a kissé savanykásabb ízét.
  • banán: a benne lévő magnézium és kálium segít ellazítani az izmokat, ráadásul a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami kiegyensúlyozottság érzetet ad.
  • sajt: a kalcium hiánya nyugtalanságot, éberséget okozhat, ezt megelőzendő adjunk a gyereknek egy darabka sajtot a vacsorához.
  • csonthéjas magvak: a magnézium hiánya idegességet okozhat, ezt megelőzendő elrágcsálhat a gyerek pár szem magvat is elalvás előtt.
Mennyi alvás szükséges?
Mennyi alvás szükséges? • Újszülött (0-2 hónap): 12-18 óra • Csecsemő (3-11 hónap): 14-15 óra • Kisgyermek (1-3 év): 12-14 óra • Óvodás (3-5 év): 11-13 óra • Kisiskolás (6-10 év): 10-11 óra • Tinédzser (10-17 év): 8,5-9,25 óra • Felnőtt: 7-9 óra

6.Koffein tartalmú italok mellőzése
Ezeket összességében érdemes kerülni, de ha mégis fogyaszt ilyet a gyerek, akkor lehetőség szerint délután, estefelé már ne igyon pl. kólát, mert igencsak nehezíti az elalvást.

7. Illóolajat a párologtatóba
Néhány csepp nyugtató hatású (pl. levendula, citromfű, narancs, kamilla, bergamott, bazsalikom) illóolaj szintén jó szolgálatot tehet esténként.

(Forrás: vitaminsziget)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

HÍREK

1 / 1 145

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!