>
Facebook hozzászólás

TERMÉKETLENSÉG

A jó szex még nem garancia!

A férfiak esetében a terméketlenség, vagy a csökkent termékenység megállapítása körülményes. Nem azért, mert nehezebben kimutatható, mint a hölgyek esetében, egyszerűen azért, mert a férfiak sokszor úgy érzik, náluk minden rendben van, hiszen minden megtörténik, aminek meg kell történnie szex közben. De ennyi valóban elég? Ratkó Tünde szülésznő segít.

A szex nem minden

A férfiak „részvétele a babagyártásban” a közhiedelem szerint a szexben merül ki. Ez persze nem igaz, hiszen a baba fejlődése, főleg mentális síkon nagyon is függ az édesapától, és az ő részvételétől a terhességben (érintésektől, hangoktól, szeretettől, törődéstől, stb.). Ám tény, hogy biológiailag a férfiak szerepe a fogantatásnál a legnagyobb.

Hogy miért hiszik sokan az erősebbik nem képviselői közül, hogy ha nem jön a baba, akkor csak a nő lehet a hibás? Ennek több oka is van, de az egyik legerősebb az, hogy náluk ránézése minden rendben van. Ez egészen pontosan az ejakulátumot jelenti, hiszen az mennyiségileg tökéletes. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy minden rendben van.

Szex, Kép PP-archív
Kép: PP-archív

Nem ugyanaz

Hogy megértsük az ejakulátum és a fogantatás közötti összefüggést mindenekelőtt tisztázzuk, hogy annak csak egy része a sperma, vagyis az örökítőanyag átadására képes hímivarsejt. Egészen kicsi része, szám szerint 0.5-1 %-a. Emellett a nemi mirigyek által termelt összetevők vannak még jelen, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmaznak, segítik a sejtek gyorsabb haladását, védelmet és megfelelő közeget nyújtanak számukra, hogy elérhessék, és megtermékenyíthessék a petesejtet. Vagyis az, hogy az ejakulátum mennyisége normális, sajnos nem jelenti azt, hogy a spermiumok száma is megfelelő.

Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy normál esetben a hímivarsejtek majd 90%-a lehet sérült, vagyis nem jól úszik, két feje van, vagy egyszerűen nem is mozdul meg. Bár az arány ijesztő, de normál mennyiségnél ez nem jelent gondot, hiszen a 150-200 millió sejtből így is életképes és erős 15-20 millió, melyek közül csak egyetlen egy kell a megtermékenyítéshez. Ha azonban csökkent a spermaszám, akkor már komoly gondban lehetünk –  mondja Ratkó Tünde.

Nem egymás szemére kell hányni!

Szomorú pár, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Szomorú tény, hogy Magyarországon a meddő párok aránya kifejezetten magas. Ám ennek ellenére is nagyon sokan nem igazán értik, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy kire is vonatkozik. Ugyanis a meddőség nem egyenlő a nők problémájával, ugyanúgy érintheti a páros másik tagját is. A témában Ratkó Tünde szülésznő segít eligazodni. 

Mit tehetünk?

Mindenképpen érdemes spermavizsgálatot csináltatni, ha várat magára a családalapítás. Ebből kiderülhet a hímivarsejtek száma, minősége, mozgékonysága, minden olyan adat, mely nagyban meghatározza a férfi termékenységet.

Mi magunk is tehetünk a normál termékenységért. A környezeti hatások (stressz, szmog, élelmiszerek minősége, stb.) jelentősen rontják a spermaszámot, ezt pedig akkor tudjuk kompenzálni, ha megfelelő a tápanyag-ellátottság – természetesen akkor, ha a háttérben nem áll betegség. A tápanyagok bevitele az élelmiszerek beltartalmának romlása miatt ma már jellemzően külső források támogatásával történik. A megfelelő férfivitamin azonban ritka. Nem csak komplexnek kell ugyanis lennie (az egyes anyagok segítik mások felszívódását – pl.: réz-cink), hanem fontos, hogy az anyagokat biológiailag aktív, szerves formában tartalmazza, hiszen így azok felszívódási aránya 80%-kal is nőhet!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tegyek, ha rájövök, hogy demenciám van?

Jelentős változásokat hoz a te és szeretteid életében az Alzheimer-kór korai stádiuma (vagy enyhe Alzheimer-kór).…

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…
1 / 1 508

OTTHON

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…

Most se gyulladj be!

Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel a gesztussal megkezdődött az ünnepi készülődés. Rajtunk…
1 / 350

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!