>
Facebook hozzászólás

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál – ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a kisgyermeknevelők és az óvodapedagógusok mindet megtesznek a nézeteltérések csökkentése érdekében, az intézményi agresszió szélsőséges esetben akár mindennapossá is válhat. Ilyenkor pedig nem árt, ha a gyermekek megtanulják, miként védjék meg magukat agresszív társaiktól.

− A gyermekeknél agresszióról akkor beszélhetünk, ha a kicsik már felfogják azt, hogy fájdalmat tudnak okozni másnak, s társaikat így irányítani tudják, rávehetik őket arra, hogy azt tegyék, amit ők akarnak − magyarázza Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki szerint ez az agresszió megnyilvánulhat harapásban, ütésben, csípésben, rúgásban, karmolásban, hisztizésben, kiabálásban és köpködésben is.

Agresszív gyerek, Kép: noionvedelem.hu
Kép: noionvedelem.hu

Számos tévhit él a szülőkben azonban arról, hogy milyen jellemváltozást okozhat a gyermekeknél, ha önvédelmi oktatásra járnak, s ha elsajátítják azokat a módszereket, amik segítségével eredményesen meg tudják védeni magukat a közösségben. Ezeket gyűjtötte egy csokorba Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, a világ első gyermekeknek szánt önvédelmi kirakósának megalkotója.

Így vedd észre, hogy veszélyben vagy
– Nem lehet eleget beszélni az önvédelem fontosságáról – vallja Kovács Ildikó női önvédelmi oktató, aki szerint az utcai támadások esetében a megelőzés akár életeket is menthet. Számos jel van ugyanis, amit észrevehetünk még a baj megtörténte előtt, ha pedig nyitott szemmel járunk, és felkészültek vagyunk, elkerülhetjük azt, hogy áldozattá váljunk.
  1. “Ha önvédelmet tanul a gyerek, maga is agresszívvá válik.”

Minden kicsi életében eljön az a hosszabb-rövidebb időszak, amikor az agresszív gyermek vagy az áldozat szerepében van. Éppen ezért meg kell tanulniuk levezetni a feszültséget – ebben pedig gyakran segíteni kell nekik. Ha tudják, miként kezeljék a konfliktusokat, megszűnik, vagy minimálissá redukálható az intézményi agresszió.

  1. “Úgysem tudja használni, hiszen túlságosan kicsi ahhoz, hogy megértse az önvédelmet.”

A gyerekek tökéletesen értik azokat a szituációkat, amik agresszivitást válthatnak ki bennük vagy egy másik kisgyermekben, hiszen mindennapi életükben gyakran találkoznak ezekkel.  Az alapmozdulatok rendkívül egyszerűek, könnyedén alkalmazhatóak, így nem csak, hogy el tudják sajátítani, hanem eredményesen is tudják használni a közösségben.

Magába forduló gyerek, Kép: noiinvedelem.hu
Magába forduló gyerek, Kép: noiinvedelem.hu
  1. “Jobban jár, hogy ha nem használja az önvédelmi technikákat a közösségben, mert még a végén ő fog büntetést kapni.”
Mondjunk értük egy mesét
Januártól friss időpontokkal várják a Gyógyvarázs mesedoktorokat a kórházakban, ahol a farsangi időszakban egy-egy apró kellék vagy jelmezdarab segítségével akár a mesék szereplői is életre kelhetnek.

A kisgyermek gondozójával és az óvónővel a szülőnek folyamatosan kommunikálnia kell. Éppúgy meg kell beszélniük, ha a gyermek nehezebb időszakot él meg és feszültebb, minthogy őt bántja a társa. Ha az együttműködés kölcsönös, akkor mindkét fél tisztában van azzal, hogy az önvédelem jogos és megfelelő volt-e az adott szituációban.

Kovács Ildikó szerint az óvodákban és bölcsődékben előforduló agresszió életkori sajátosság, amelyen a feszültséget helyesen levezetni nem tudó gyermek hamar túl lesz, az azonban nem mindegy, hogy a többi gyermek milyen élményekkel éli meg élete első közösségben eltöltött éveit.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!