Facebook hozzászólás

VISSZA A SULIBA, VISSZA AZ UTAKRA

Anya! A kocsi rendben van?

Szeptembertől nemcsak az iskolapadok, de az utak is újra megtelnek élettel. Ilyenkor az autósoknak még körültekintőbben kell vezetniük, és minden szabályt pontosan be kell tartaniuk, hogy elkerüljék a baleseteket. Nem árt szakemberrel átnézetni a kocsit is, különös tekintettel az abroncsokra.

Az osztálytermekkel együtt az utak is megtelnek

Az iskolaszezon beköszöntével hamarosan újra sűrűbb lesz a forgalom az utcákon, ezzel pedig felpezsdül a közlekedés vérkeringése. A nyári szünet alatt megszokott általában kényelmes, gördülékeny közlekedésnek és az üres utaknak búcsút inthetünk iskolaszezon alatt, hiszen a gyerekekkel és az őket kísérő szülőkkel jelentősen megnövekszik a reggelente útnak indulók száma. Ez, már csak a forgalomban résztvevők létszáma miatt is fokozott figyelmet követel nemcsak a szülőktől, hanem minden autóstól.

Gyerekek a kocsi hátuljában iksolatáskákkal, Kép: Hankook
Kép: Hankook

A város veszélyesebb terep lehet, mint az autópálya

Bár a kicsiket legtöbbször autóval hozzák-viszik a szüleik, az önállóság jegyében a nagyobb gyerekek egyedül is közlekednek, legtöbbször gyalogosan. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai szerint a 14 év alatti gyermekek nagyobb eséllyel válhatnak közlekedési balesetek áldozataivá, míg az Európai Bizottság statisztikája szerint a közlekedési balesetekben elhunytak 21 százaléka gyalogos. Talán meglepő, de az autópályák sebessége ellenére az Európai Parlament statisztikája azt mutatja, hogy az összes baleset 37 százaléka városokban történik, míg a sztrádákon csak 8 százalékuk következik be, így tehát a városokban is fontos kiemelt figyelemmel és fokozott óvatossággal közlekedni.

 

Közlekedj okosan, lehetőleg stresszmentesen

A tanévkezdés komoly menedzsment-képességeket követel meg a szülőktől. Ismét minden reggel ébreszteni kell a gyerekeket, azután irány a suli, majd délután a különórák. A megnövekedett forgalom azonban már nemcsak a szülőket érinti! Minden autós legyen óvatos, különösen az iskolák és óvodák környékén figyeljen, ahol csak 30 km/h-val lehet közlekedni! A legjobb, ha kényelmesen és időben elindulunk, főleg reggel, így akár ki is kerülhetjük a csúcsforgalmi időszakokat, és megkíméljük magunkat a sietség okozta stressztől, ami további balesetveszélyt jelenthet.

Egy kis dopping az iskolakezdéshez

Reggeli a kockás tányéron, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Stresszes időszak az iskolaév kezdete gyereknek, szülőnek egyaránt. A nyári élményeket követően nehéz visszaszokni a tanórák kötött tempójához. Vitaminokkal és ásványi anyagokkal feltöltötten viszont könnyebb lehet a koncentráció, és a megfelelő fejlődésükért is sokat tehetünk. Íme, három példa arra, hogy mely vitaminokat és ásványi anyagokat érdemes most pluszban adni gyerekeinknek. 

Biztos műszaki alapok

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig kapcsoljuk be a biztonsági övet! A gyerkőcöknek pedig mindig válasszuk ki a testtömegüknek és magasságuknak megfelelő gyerekülést vagy ülésmagasítót, hogy biztonságosan utazhassanak. Az autó műszaki állapotát indulás előtt mindig ellenőrizzük, és fordítsunk kiemelt figyelmet az abroncsokra. Az őszi nyálkás, esős időjárás, télen pedig a fagy miatt kiemelten fontos, hogy kifogástalan állapotú és megfelelő típusú abroncsokkal induljunk útnak. Mindig az évszaknak megfelelő abroncs legyen az autónkon, semmiképp se halogassuk a cseréjüket, és a 6 évnél idősebbet már ne szereltessük fel, hiszen ennyi idő alatt elöregszik a gumi. Figyeljünk oda rá, hogy legalább 2-3 mm-es futófelületi mintamélységgel rendelkezzenek az abroncsok, az ennél kopottabb gumik ugyanis a féktávolság növekedéséhez, az pedig balesetveszélyhez vezethet. Az abroncsok cseréjét, csakúgy, mint a rendellenes kopások vagy sérülések ellenőrzését vagy a centírozást mindig bízzuk szakértőkre, ne próbáljuk meg magunk elvégezni. A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy mindig válasszunk a járműnek és az évszaknak megfelelő típusú abroncsokat, és ne spóroljunk a minőségen, hiszen az életünk múlhat rajta.

 

Ha az autónk megfelelő műszaki állapotban van és betartjuk a KRESZ szabályait, már rengeteget tettünk a közúti biztonság, a saját és a gyerkőcök testi épsége érdekében.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vezetnek a pajkos vidékiek

Itthon a vidéken élők, míg Budapesten a XXIII. kerületiek lelik legjobban kedvüket egy kis szexuális kényeztetésben – derült kis egy felmérésből. Tudjuk, hogy a magyarok a pénznél a szexuális…
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 157

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!