Facebook hozzászólás

Bűvös idegenek és még 6 csapás, ami online leselkedik gyerekeinkre

A gyermekek véletlenül is kitehetik családtagjaikat az online kockázatoknak, például olyan rosszindulatú programokat tölthetnek le, amelyek a bűnözők számára hozzáférést biztosítanak szüleik bankszámlájához vagy más privát információkhoz. De a kiberjátszótéren még számos fenyegetéssel kell számolniuk…

A világ vezető információbiztonsággal foglalkozó vállalata, a Kaspersky Lab egy friss kutatása szerint jelenleg több készülék található egy otthonban, mint ember és háziállat. Ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárolunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában.
A vállalat e témába kezdeményezett kerekasztal beszélgetést Erős Antónia, műsorvezetővel, Epres Panni manökennel, – akik a szakmai sikereik mellett mindketten kétgyermekes családanyaként is helyt állnak az offline és a digitális életben, – valamint Dr. Parti Katalinnal, az Országos Kriminológiai Intézet főmunkatársával, aki a gyerekeket érintő internetes veszélyek hazai specialistája.
A beszélgetés egyik kiemelt megállapítása volt, hogy a gyerekek többet lógnak a neten mint valaha, a NetSmart című tanulmány szerint (A Nemzetközi Eltűnt és Kizsákmányolt Gyerekek Központjának online kutatatása) a 12-17 év közötti gyerekek 93%-a internetezik, ebből 75 százalékának van mobiltelefonja és 73%-uk fészbukozik, ebből minden második gyerek tölt fel magáról képeket.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Nézzük mik a legfőbb  gyerekcsapdák a kiberjátszótéren:

1.Az internetes zaklatás, cyberbullying

A gyerekekre leselkedő első számú veszélyt az internetes zaklatás jelenti. Az Internetsafety101.org szerint a közösségi médiában jelen lévő tizenévesek 90%-a figyelmen kívül hagyta a megfélemlítést, aminek szemtanúja volt. Pedig minden harmadik gyerek internetes zaklatás áldozata.

Őszinte beszélgetések
Epres Panni szerint bármilyen gyerekeket érő veszély, így a számítógépes zaklatás elleni védelem legjobb alapja, ha nyíltan tudunk beszélni gyermekeinkkel arról, hogy mi történik velük a digitális világban és próbálunk neki megoldást nyújtani, hogyan lépjünk fel az elkövetőkkel szemben.

“A különböző közösségi média oldalak és internetes játékok a mai virtuális játszóterek. Ez az, ahol sok internetes zaklatás zajlik. Például a gyerekek gúnyolnak valakit a közösségi médiában, vagy az online játékokban. Ők vagy a “játékos karakterek” folyamatos támadásnak vannak kitéve, és a játék könnyen megalázó megpróbáltatásokká fajulhat. Gyakorlatilag nem kell hozzá semmilyen különösebb indok a kiközösítéshez, zaklatáshoz, elég lehet bármi, ami eltér a normától, pl. az, hogy a gyereknek túl sok vagy túl kevés barátja van”- tette hozzá Dr. Parti Katalin.
Ha a probléma komolyra fordul, akkor Magyarországon igénybe vehető számos helpdesk vonal, ahol a szülő és a gyerekek is bejelentést tehetnek telefonon vagy chatszobában. Legfontosabb elérhetőségek: Kék-vonal, biztonságosinternet.hu vagy az internethotline.hu felület.

“Szerencsésebb esetekben nem is kell külső segítséghez fordulni. Ha a gyereket kisebb online piszkálódások érik, sokszor közösségen belül is sikerül megoldást találni a problémára, például kortárs mentorképzésen keresztül. Hangadó, nagyobb befolyással bíró gyerekeket is bevonhatunk a rossz(ak) elleni harcban. Meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy sokszor könnyebb jót tenni, mint rosszat, így egy iskolai közösségen belül a hangadók kiállhatnak a sértett mellett”- hívta fel a figyelmet Dr. Parti Katalin.

2.Csapás: A bűvös idegenek

Lassan tablettel a kezében szülünk gyereket is…
Minden harmadik magyar akár 7 éves kortól saját digitális eszközöket adna a gyerekek kezébe. A legtöbben azonban korlátoznák azok használatát. Tiltsunk, ellenőrizzünk? Hogyan találjunk egyensúlyt a virtuális és a valós világ között? Mégsem olyan jó a digitalizáció?

A szexuális- és más ragadozók a gyerekeket az interneten követhetik, kihasználva a gyermekek ártatlanságát, visszaélve a bizalmukkal, míg végül egy nagyon veszélyes személyes találkozásra csábítják őket. Ezek a vadászok olyan online felületeken jelennek meg, amelyeket gyakran használnak a gyerekek. Gyermeki ártatlanságukat és tisztaságukat képzeletbeli játékokkal is bemocskolhatják, gyakorta elfordul a “Játsszunk úgy, mintha…” játék. Ezt használják a ragadozók horogként, ami játékként vonzza a gyerekeket.

A legjobb védelem az, ha képesek vagyunk beszélgetni a gyermekekkel arról, hogy mi történik az életükben, mit jelent a bizalommal való visszaélés.

3.Csapás: A személyes adatokkal való visszaélés

A gyerekek még nem értik a társadalmi határokat. Küldhetnek közösségi platformokon olyan személyes adatokat, amelyeknek nem szabad nyilvánosan szerepelniük, mert könnyen visszaélhetnek vele, vagy akár zsarolás áldozataivá válhatnak. Ez lehet bármi, pl. kínos képektől a saját lakcím megadásáig.

“A személyes adatok kiszivárogtatása ellen, ma már tökéletes összhangot alkothat a tudatos nevelés a szoftveres védelemmel. A Kaspersky Safe Kids premium szolgáltatása például figyelmeztetést küld a szülőknek, ha gyermekének posztjai nyilvánosak, ezután nem kerül semmibe figyelmeztetni őket, hogy mindenki látja a bejegyzéseit. Érdemes a nyilvánosság határairól beszélni” – összegezte Dragan Martonovic, a Kaspersky Lab régiós igazgatója.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

4.Csapás: Az adathalászat

A számítógépes biztonságban dolgozó szakemberek olyan e-mailek használatát hívják adathalászatnak, amikor ezeken keresztül megpróbálják becsapni az embereket rosszindulatú linkekkel vagy csatolmányokkal.

“Az adathalász e-mailek és szövegek bármikor felbukkanhatnak. A számítógépes bűnözők, akik készítik őket, folyamatosan figyelik a gyermekek által kedvelt webhelyeket, és olyan információkat gyűjtenek össze, mint például az e-mail címek és a barátaik nevét, amelyeket csalásuk során használhatnak. Éppen ezért meg kell tanítani a gyerekeket, hogy kerüljék az idegentől származó emaileket vagy szövegeket “ – mondta Dragan Martinovic.

5.Csapás: Hamis, csábító ígéretek

A fiatalokat könnyű elcsábítani, mert még nem óvatosak. Az adathalászathoz hasonlóan a számítógépes bűnözők a gyermekek által kedvelt webhelyeket használják a potenciális áldozatok azonosítására, majd megígérhetnek nekik valamit, cserébe valamiért, amit ők akarnak – például a szülők hitelkártya adataiért.
A fiatalok és az idősek számára a legjobb csalás elleni védelem az, ha tudatában vannak, hogy ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem igaz. “Tanítsd meg a gyermekeidet, hogy gyanakvóak legyenek az olyan online ajánlatoknak, amelyek túl sokat ígérnek” – javasolja Dragan.

6.Csapás: Véletlenül letöltött rosszindulatú programok, vírusok

A rosszindulatú programok olyan számítógépes szoftverek, amelyek az áldozat engedélye nélkül települnek és kárt okoznak a számítógépen. Ez magában foglalja a számítógép személyes adatainak ellopását vagy a “botnet” használatát, ami átveszi az irányítást a gép fölött.
A kiberbűnözők gyakran becsapják az embereket a letöltéshez. Az adathalászat egy ilyen trükk, de vannak olyanok is – például meggyőzik az áldozatokat egy nem létező játék letöltésére – ami különösen csábítóan hangzik gyerekek esetében.

Veszélyben az adatbázisunk
Szeretjük a digitális eszközöket, könnyebbé teszik a kommunikációt, és képesek rengeteg adatot, információt tárolni. De miközben ismerjük az internethasználat veszélyeit is, mégsem figyelünk a biztonságra. Milyen óvintézkedéseket kellene tennünk?

“Az ilyen károkozók kiszűréséhez nem kell informatikus a családban, erre jók a víruskereső szoftverek, mint például a Kaspersky Internet Security 2018 és az ehhez kapcsolódó védelemi megoldások. Vannak olyan szülői felügyelet programok, amelyekkel korlátozható a gyerekek számítógép/internet használata, például kiszűrik a nem megfelelő tartalmakat vagy ellenőrzik a gyerekek internetes szokásait, a leginkább felkeresett oldalakat – mondta a szakértő.

7.Csapás: Bejegyzések, amelyek később kísértenek

Az interneten nem lehet törölni. SEMMIT. Bármi, amit a gyermek online tesz, szinte lehetetlen később eltávolítani. A tinédzserek rendszerint nem foglalkoznak azzal, hogy a leendő főnök – vagy házastárs hogyan reagálhat a “vicces” képekre vagy más privát tartalmakra, amelyeket a közösségi média profiljaikba vagy más webhelyeken közzétesznek, ezért fontos az elővigyázatosság.

A gyermekek internetes védelme elsősorban és mindenekelőtt tudatosság kérdése. A számítógépes biztonsági szoftverek segíthetnek megvédeni őket bizonyos fenyegetések ellen, de a legfontosabb biztonsági intézkedés a gyermekekkel való kommunikáció.
A Gyerekcsapdák a kiberjátszótéren sajtótájékoztató meghívottai az esemény végén abban egyetértettek, hogy a technológiai fejlődés és a digitális jelenlét elkerülhetetlen. Csodálatos ajtókat tud megnyitni, lehetővé tesz számtalan tanulási lehetőséget, kitárul a gyermekek számára a világ, amelyekről a korábbi generációk még csak nem is álmodhattak, azonban a tudatos nevelés és a biztonsági megoldások elsajátítása ma már elengedhetetlen a család digitális életében.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!