Facebook hozzászólás

Ennyi a kegyelet ára

Átlagosan mintegy félmillió forintra becsüljük a temetésünkkel, illetve az elhalálozásunkkal együtt járó költségeket – derül ki egy ismert biztosítási társaság magyarországi felméréséből, amely a céggel kapcsolatba lépő több tízezer fő biztosítási szokásait vizsgálta. A cég adatai szerint az elmúlt három évben megháromszorozódott azok száma, akik még életükben gondoskodni kívánnak az elhalálozásukat követő kiadásokról. Mindeközben a temetkezési vállalkozók körében végzett felmérés szerint egyre többen vannak azok is, akik a legolcsóbb temetkezési formát választják: anyagi okok miatt ma tízből hárman hazaviszik szeretteik hamvait.

Mindenszentek estéje a temetőben, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

A felmérés azt vizsgálta szeptemberben és októberben, hogy mennyibe kerül ma Magyarországon a legolcsóbb temetés, hányan választják ezt a temetkezési formát, illetve az emberek átlagosan mekkora összegre becsülik a temetésükkel és az elhalálozással járó egyéb költségeket.

Az elmúlt ötven évben, az első hazai hamvasztók megjelenését követően, alapvetően megváltoztak a temetkezési szokások idehaza. Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy az elhunyttól ne hagyományos, koporsós temetéssel vegyenek végső búcsút, addig ma egyre ritkább ez a forma, a fővárosban mindössze a temetések 10-15 százaléka ilyen. A változások mögött leginkább anyagi megfontolások húzódnak, ami a megtakarítási szokások átalakulásával is összefügg: míg korábban a halálra való készülésnek fontos eleme volt a temetés költségeiről való gondoskodás – a családok évekig gyűjtöttek az idős hozzátartozók temetésére –, addig az elmúlt évekig kevesen tettek félre tudatosan az elhalálozásukat követő kiadásokra.

Urnafal a Farkasréti temetőben, Kép: wikimedia
Urnafal a Farkasréti temetőben, Kép: wikimedia

Az elmúlt években ugyanakkor egyre többen vannak, akik már életükben gondoskodni kívánnak temetésük költségeiről: a 4Life Directnél 2013 óta több mint háromszázezer magyar érdeklődött az elhalálozás utáni kiadások fedezésére is felhasználható kockázati életbiztosítás iránt – jellemzően olyanok, akik korábban semmilyen megtakarítással vagy félretett pénzzel nem rendelkeztek erre a célra. A társaság adatai szerint az elmúlt három évben megháromszorozódott a kegyeleti célokra is fordítható kockázati életbiztosítással rendelkező ügyfelek száma.

A cég több tízezer embert kérdezett meg, és felmérése azt mutatja: az emberek konkrét elképzeléssel rendelkeznek az elhalálozásukat követően a hozzátartozóikra háruló kiadásokról, és a választott biztosítási összegek alapján jellemzően 4-500 ezer forintra teszik ennek várható költségeit. Adataik szerint a kegyeleti céllal kötött életbiztosítások átlagos biztosítási összege az elmúlt három évben 470 és 500 ezer forint között mozgott. Ebből az összegből nemcsak egy egyszerűbb, hamvasztásos temetés, hanem az elhalálozással együtt járó egyéb költségek is fedezhetők – például a holttest elszállításának, hűtésének, a halotti tornak

A halálra készül
“Dylant mindig is költőnek tartottam – de soha nem hivatkoztak rá ezzel a szóval” Ezt 1967-ben mondta Leonard Cohen arról a Bob Dylanről, aki idén irodalmi Nobel-díjat kap. Cohennek viszont ma jelenik meg legújabb albuma. Számtalan verse, dallama lapul még íróasztala fiókjában, de úgy érzi, már nem tudja befejezni. 82 évesen a halálra készül.

vagy a hagyatéki eljárásnak a költségei. Mindez havi négy-ötezer forintos biztosítási díj mellett érhető el, de 100 ezer forintos biztosítás is köthető, amelynek költségei lényegesen alacsonyabbak. A cég szerint a kegyeleti célra is felhasználható biztosítások azért is lettek népszerűek, mert a biztosítási összeg nem része a hagyatéki leltárnak, és a végrehajtó sem zárolhatja, így az az elhalálozást követően azonnal felhasználható.

A felmérésből az is kiderül, hogy évről évre nő azok száma is, akik a legolcsóbb temetkezési formát választják, vagyis hazaviszik a hamvakat. Ebben az esetben a hamvasztás, az urna, az esetleges hűtés és az ügyintézés költségeivel kell kalkulálni. Ennek ára országosan változó, de körülbelül 58 ezer forintnál kezdődik. A végösszeg nagyon sok dologtól függ. Mindent összevetve a legritkább esetben jönnek ki 90 ezer forint alatti összegből, de van olyan vidéki vállalkozás, amelynél a legolcsóbb temetés is bruttó 200 ezer forintba kerül.

Temetési koszorú, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A megkérdezett temetkezési vállalkozók szerint az emberek leginkább anyagi okok miatt döntenek a hamvak hazavitele mellett – bár vannak, akik érzelmi okokból tesznek így. Az elmúlt években viszont egyértelműen nőtt azok száma, akik hazaviszik a hamvakat: a válaszok alapján ma átlagosan tízből hárman tesznek így, de nagy az eltérés a főváros és a vidék között. A fővárosban lényegesen magasabb azok aránya, akik a temetkezésnek ezt a formáját választják, egyes temetkezési vállalkozóknál az ügyfelek 60 százaléka magával viszi a hamvakat, míg vidéken csak 15-20 százalékuk.

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!