Facebook hozzászólás

Ez az, amit 40 felett vétek lenne kihagyni…!

“Mintha újjászülettem volna. Imádok nagymama lenni, imádom elkényeztetni a kisunokámat, felkapni őt minden egyes gőgicsélésnél. Pedig tudom, hogy nem kellene. De most végre megint van kire rázúdítanoma szeretetemet.” – mondta nekem egy újdonsült nagymama.

Nagymama. Az a szerep, amelyet kihagyni az életünkből szigorúan tilos. Meg kell tapasztalni, milyen lehet gondoskodó, sütiillatú, a kisunokát hazakísérő nagyinak lenni. Ugyanis ez a “foglalkozás”, amit nagyon sokan lenéznek, két oldalról is hasznos.

Hasznos, sőt sok esetben életmentő a menopauzán átesett, esetleg már nyugdíjban lévő nőknek, akiknek eddig sohasem volt egyetlen szabad percük sem, most meg rájuk szakadt az idő. Ami túl soknak tűnik állás, gyerekek nélkül. Főleg akkor, ha már férj sincs mellettük.

Ekkor kezdik sokan feleslegesnek érezni magukat, és ha nem találnak megfelelő elfoglaltságot, akár depresszióssá is válhatnak. És ez az, amit a kisunoka születése teljesen megváltoztat. Hiszen az első gyereknél az anyuka sem tudja pontosan, mit is kell tennie, tanácsokra szorul, amit a nagymama szívesen ad. Vásárol, főz, és végre újra van mellett egy kisgyerek, akivel lehet foglalkozni. Úgy érzi, támaszkodnak rá, ezért nem csügged, sőt.

De a függés kölcsönös. Mert nem is a gyerekek csecsemőkora az, amikor a fiatal szülők igazán rá vannak szorulva a nagyira. Problémásabbak azok az évek, amikor az anyának már dolgoznia kell, de a gyerek még nem elég nagy ahhoz, hogy tudjon magáról gondoskodni. Egy kanadai felmérés szerint azok a családok, akik számíthatnak a nagyszülőkre a gyereknevelésben, sokkal több utódot vállalnak. És amit eddig sem tudtunk: az ilyen “megkönnyítette helyzetű” szülők sokkal tovább is élnek!

Sz.F.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!