Facebook hozzászólás

KÜZDELEM A DEMENCIÁVAL

Fej vagy írás

Carli Pirie nagymamája és édesanyja is érintett volt az Alzheimer-kórban. Nagymamája negyvenéves korában mutatta a betegség első jeleit, ezért Carli mindig is úgy látta, különbözik a többi nagyitól – ám azt sokáig nem értette, hogy pontosan miben is más vagy miért? A nagymama életének későbbi szakaszában a nagypapa és más családtagok gondoskodtak róla. Amikor már speciális szakellátást igényelt, egy idősek otthonába költözött, ahol minden vasárnap meglátogatták szerettei.

Carli jól emlékszik rá, hogy édesanyja milyen sokszor mondogatta gyerekeinek, hogy ne hagyják, hogy ő is így járjon. Sajnos évekkel később mégis észlelte az Alzheimer intő jeleit anyján. Egy alapos kivizsgálás során az APP génmutáció jelenlétét mutatták ki szervezetében, ami a korai kezdetű Alzheimer-kór kialakulására hajlamosít – az ő családjukban pedig halmozódást mutat.

Édesanyja ma 58 éves és egy ápolási otthonban él. Mivel Carli tehetetlennek érezte magát, miután anyját korai Alzheimer-kórral diagnosztizálták, csatlakozott egy kutatási programhoz. Most úgy érzi, hogy hiába késő ez már az édesanyjának, ő maga visszanyerte a kontrollt az életében.

Fej vagy írás, Kép: felejtek.hu.
Kép: felejtek.hu.

Carli minden pár évben kiterjedt vizsgálatsorozatban vesz részt, melynek keretében emlékezeti és gondolkodási teszteket, agyi képalkotó eljárásokat és biológiai vizsgálatokat végeznek el vele. Ma már tudja, neki is 50 százalék esélye van arra, hogy örökölte a hibás génszakaszt – ám még nem szánta rá magát a genetikai tesztre.

A harmincadik születésnapján írt egy listát arról a 20 dologról, amit ötven éves koráig szeretne véghez vinni. Azért választotta az ötven éves korhatárt, mert édesanyja ennyi idős volt, amikor megállapították nála az Alzheimer-kórt. Az egyik ilyen cél a futóverseny teljesítése – jelenleg is a demenciakutatás elősegítésére rendezett jótékonysági maratonra edz.

Demenciával él a barátom

Demencia, lábnyomok a vízbe, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Nagy kihívás lehet egy barátság fenntartása a demenciával élőknek. Mégis, egy olyan érzelmileg felkavaró időszakban, mint amikor valaki megtudja magáról, hogy Alzheimer-kórral vagy más demencia típussal kell megtanulnia együtt élni, egy barát támogatása, és a hétköznapok normalitásának érzése mindennél többet jelenthet. Sajnos azonban a valóság az, hogy a demencia diagnózisát követően sok barátság megszakad.

Az édesanyja diagnózisa óta eltelt időszak tapasztalatait nagyon vegyesnek éli meg. A kutatási programban sok segítséget kaptak, azonban az egészségügyben előfordultak kellemetlen élményeik. Többször érezte úgy, hogy anyukáját a társadalomra veszélyesként kezelik és nem kapja meg azt a támogatást és odafordulást, ami egy súlyos beteg embert megilletne.

Carli szeretne változtatni a társadalom hozzáállásán, ezért is vesz részt a Dementia Revolution (Demenciaforradalom) névre keresztelt mozgalomban, ami Nagy-Britannia új demenciakutatási programja. Fel akarja hívni a figyelmet a betegségre és az ezzel az állapottal élők jogaira és szükségleteire. A fiatal nő fontosnak tartja, hogy az érintett családok valós támogatást kaphassanak.

(Forrás: forrás: Huffington Post , felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Eldorádó!!! Frontmentes hétvége jön!

Végre azt mondhatjuk, hogy nem érkezik front a hétvégén! Sőt, napos lesz az idő! Gyerünk kirándulni, sétálni,…

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…
1 / 1 506

OTTHON

Dobd fel a karácsonyt egy fakoronggal!

Mutatunk néhány stílusos tippet, amivel feldíszítheted a lakást már az ünnepek előtt. A cél, hogy használj…

Felszökhet a láz a lakásvásárlási piacon

2020. január 1-jén 27 százalékra emelkedik az újépítésű lakások értékesítését terhelő – jelenleg kedvezményes – 5…
1 / 350

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!