Facebook hozzászólás

VESZÉLYBEN A KISLÁNYOK ÖNKÉPE

Fenébe a szivacsos melltartóval!

Magassarkú cipő, strasszköves fehérnemű és szivacsos melltartó – minden felnőtt nő számára ismerős ruhadarabok, ám manapság ugyanezeket vásárolhatja meg bármelyik szülő kislányának. Egyes üzletláncok kínálata provokatív, felnőtt stílusú ruhákkal bombázza már az egészen kicsi gyermekeket is. Ez a korai szexualizáció negatív hatással van a lányok ideális testképére és az önbizalmára is – derült ki a Life TV egykori műsorából.

Lánygyermekeink már a legtöbb ruhaüzletben megtalálhatják a nekik szánt szegecses forrónadrágokat, fodros bikiniket és egyéb kihívó, „szexi” ruhadarabokat. Ezek a 13 éven aluliaknak szóló ruhadarabok a gyerekben azt a gondolatot ébreszthetik fel, hogy vonzónak lenni egyet jelent az explicit szexualitással, amelynek messzemenő következményei lehetnek személyiségfejlődésükre. Egy kislánynak szánt szivacsos melltartó azt üzeni, hogy már ebben a korban is a nagyobb mell a kívánatos, és ez rengeteg negatív következménnyel jár.

Justine Roberts, a Szexiskola című műsor szakértője szerint ez a divathullám a „szexcicaságot” erősíti a gyerekekben, ahelyett, hogy inkább a sportokat és az önbizalom fontosságát helyezné előtérbe.

Szexiskola, Kép: LifeTV
Kép: LifeTV

− Tanulmányok támasztják alá a lányok korai szexualizációja és mentális egészsége közötti összefüggést. Egy komoly problémával nézünk szembe, hiszen például az Egyesült Királyságban élő lányok 92 százaléka elégedetlen a külsejével – mondta el a szakértő.

Az utcán végzett közvéleménykutatásokból kiderült, hogy az emberek többsége nem szeretné mini felnőttkorba kényszeríteni kislányát, a döntő többség szerint fontos, hogy egy gyerek boldogan és kiegyensúlyozottan maradhasson gyerek.

Mitől pörögnek fel szexuálisan a tinédzserek?

Azok a tinédzserek, akik lebecsmérlő szexuális utalásokkal teli zeneszámokat hallgatnak, valószínűbb, hogy testi kapcsolatot létesítenek, vagy szexuális játékokat játszanak – állítják a kutatók az American Journal of Preventive Medicine egyik cikkében.

Már több kezdeményezés próbálja elérni, hogy eltávolítsák ezeket a ruhákat az üzletek kínálatából, viszont a vállalatok egyelőre nem vállalják a felelőséget a problémáért. Az egyik legnagyobb brit üzletlánc például sajtóközleményben nyilatkozta, hogy „igyekeznek korhoz illő ruhákat árusítani, és a melltartóban elhelyezett szivacs csak a kényelmet szolgálja”. Ám ezek az árucikkek többnyire kedves mintákkal és színekkel kerülnek a polcokra, így roppant vonzók a gyermekeknek, ezáltal a korai szexualizáció veszélyét továbbra is fenntartják.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Ilyen egyszerűen lehetsz milliomos!

Hogy kell repülőt szerezni? Végy egy nagy telket egy légikikötő mellett, és várj türelemmel! Ez a vicc terjedt…

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti…
1 / 347

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!