Facebook hozzászólás

Gyermekvállalás és karrier?

Egy, évekkel ezelőtt végzett amerikai felmérés szerint a gyermekes nők teljesítménye a munkában nem csökken, sőt.

Sok cégnél még ma is ódzkodnak a gyerekes anyáktól, frászt kapnak ha a fiatal női munkatárs férjhez megy, hiszen valószínűleg hamarosan szülni is akar majd. Nyíltan persze ezt nem lehet kimondani – hiszen akkor diszkrimináció lenne – de különféle ürügyekkel elutasítják a gyerekes jelentkezőket.

A munkahelyeken pedig, burkolt célzásokkal, kétértelmű mondatokkal jelzik nem tetszésüket az esetleges gyermekvállalás iránt, vagy éppen a karrier lehetőség megcsillogtatásával igyekeznek eltántorítani a tehetséges nőket a terhességtől és a szüléstől. Óriási dilemma, pszichés nyomás nehezedik így azokra a lányokra, fiatalasszonyokra, akik pedig nagyon vágynának gyermekre.

Egy, évekkel ezelőtt végzett amerikai felmérés szerint viszont a gyermekes nők teljesítménye a munkában nem csökken, sőt…

Egy civil szervezet által végzett országos felmérése szerint a megkérdezettek 52 százaléka gondolja úgy, hogy gyermekvállalása segítette munkahelyi produktivitását, és egyáltalán nem befolyásolta negatívan munkáját. Csupán 10 százalék látja úgy, hogy ettől kevésbé produktívak lettek.

A Berkeley egyik, a felmérésben részt vevő szociológiaprofesszora szerint a dolgozó szülők, már csak szükségből is sokkal termelékenyebbek, mivel életük sokkal szervezettebb, jobban el tudnak bánni a problémákkal is.

Világosan látják, hogy mi a fontos, ismerik céljaikat. Egyensúlyra törekszenek. A gyermeknevelés, és a háztartás vezetés sokkal nagyobb szervezettséget igényel, meg kell tanulni a prioritások kijelölését is, s ezt a szemlélet azután az anyák a munkahelyen is alkalmazzák.

A produktivitás növekedése a felmérést végzők szerint az alábbi négy tényezőn alapszik:

Prioritások: A megnövekedett feladatok sokkal jobban elősegítik, hogy az anyák tisztában legyenek a fontossági sorrendekkel, s ebben a munka és a gyereknevelés egyensúlyának megteremtésére.

Tervezés: Mivel mind anyaként, mind munkatársként helyt akarnak állni, sokkal tervszerűbbé válik az életük mindkét területen, így teljesítményük nemhogy csökkene, de még növekedhet is.

Technika. A dolgozó anyák megtanulják professzionálisan kezelni a technika vívmányait. E-mailt használnak telefon helyett. A laptop mindig kéznél van. Headsetet használnak, így telefonálás közben mást is tudnak csinálni.

Rugalmasság: Mivel a gyermekekkel is gyakran adónak váratlan helyzetek, amiket meg kell oldani, a rugalmasság létformává válik, s a munkahelyi helyzeteket, új elvárásokat is rugalmasabban tudják kezelni.

Ráadásul a korszerű gyerekápolási készítmények, eszközök, a háztartási gépek technikai és technológiai fejlettsége sokkal kevesebb terhet ró a mai fiatal anyákra, mint 10-20 évvel ezelőtt. Alkalmanként a gyerek “felvigyázásra” is könnyebb ma már – ha a nagymama nem elérhető – egy barátnőt, vagy bébiszittert találni.

Az kétségtelen azonban, hogy a gyerekes anyák kevésbé vállalják fel a gyakori – sokszor indokolatlan – túlórát, a szellemi és fizikai “kizsákmányolást”. Értékrendjük ebben a tekintetben is átalakul.

Jó lenne, ha minél több mai magyar munkáltatót elgondolkodtatásra késztetnének a fenti tanulmány megállapításai, még akkor is, ha azok amerikai anyákra vonatkoznak. A mai magyar lányok, fiatalasszonyok munkához való viszonya, hivatástudata, karriervágya korántsem áll olyan messze az amerikaiakétól, mint a földrajzi távolság, vagy a társadalmi-gazdasági fejlettség közötti különbség alapján gondolhatják sokan.

A fiatal nők, és asszonyok pedig, igenis merjenek gyereket vállalni, ha igazán vágynak rá, s merjenek odaállni főnökeik elé, megmagyarázni, hogyan is gondolják anyaként összeegyeztetni a gyereket és a karriert.

L.K.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!