>
Facebook hozzászólás

Hogyan sportolj, ha babát vársz?

Ma már több kutatás bizonyítja, hogy a terhesség alatt sem kell felhagyni a testmozgással, hiszen az edzésnek számos jótékony hatása is ismert, baba és mama számára egyaránt. Miért érdemes mozogni és milyen izomcsoportokat szabad edzeni várandósság alatt?

Miért javasolt a mozgás a kismamák számára?

A British Medical Journal brit orvosi szaklap felmérése szerint azok a nők, akik várandósságuk során intenzíven és rendszeresen edzenek, könnyebb szülésről számoltak be. A testedzés kiváló módja a szülésre való felkészülésnek, hiszen erősíti az izmokat, javítja a vérkeringést, fokozza a kitartást, és erre nagy szükség van a vajúdás során.  A kitolási szakaszban különösen fontos a jó erőnlét, hiszen ha ez elhúzódik, az nem tesz jót sem a babának, sem a mamának, megnövelheti a császármetszés esélyét, és persze nagyon kimerítő is.

Mindig szem előtt kell tartani a fokozatosságot és kíméletességet. Kép: Pixabay

Fontos a szakszerűen összeállított edzésprogram

Az edzés megkezdése előtt és alatt is nagyon fontos néhány alapszabályt betartani. Először is szükség van egy jól összeállított edzéstervre, amit szakképzett mozgásterapeuta tud a kismama számára elkészíteni. A szakember feltérképezi a várandós anyuka egészségi állapotát és edzettségi szintjét, ennek alapján határozza meg a gyakorlatokat, és a megfelelő terhelést. Terhesség alatt nem az erőnlét fokozása, nem a fogyás, vagy a teljesítmény növelése a cél, hanem a fittség, a jó közérzet elérése és megtartása.  A várandós anyuka az edzés megkezdése előtt kérje ki nőgyógyásza tanácsát is.

Milyen típusú gyakorlatok végezhetők?

Ha a kismama egészséges, több izomcsoport edzésére is van lehetőség, azonban mindig szem előtt kell tartani a fokozatosságot és kíméletességet.

Hasizom fejlesztő gyakorlatok végzése az első trimeszter után javasolt.
Ennek az izomnak a terhesség során nagy hasznát vesszük, hiszen ha erős, akkor jobban tartja a megnövekedett méhet, szülésnél pedig nagy segítség a babának a kitolási szakaszban. Biztonságosak az oldalfekvésben végzett gyakorlatok, ahol az oldal és a haránt hasizmokat edzhetjük.  Ha bármilyen kényelmetlenséget, szúrást, feszülést érzünk a hasban, abba kell hagyni a gyakorlatot.

Kismamák! Csak óvatosan a wellness-szel!
A wellness, a melegvíz, az aromaterápia és a masszázs mind olyan dolgok, melyek hozzájárulnak az ellazuláshoz, a megkönnyebbüléshez. Sok ember szereti, ami nem is csoda, hiszen segít megbirkózni a munkahelyi stresszel. De mi a helyzet akkor, ha a munkahelyi gondok helyett egy hatalmas pocak okozza a galibákat, a fáradságot, kimerültséget?

A guggolás, melyet saját súllyal végezzünk, remekül edzi a fenék és a comb, valamint medencealapi izmokat. A természetes szülés hívei szerint a guggolás a legoptimálisabb póz a vajúdás második szakaszában, mivel segít kinyitni a medencét és kisebb a gátszakadás esélye is. A gyakorlat végzése közben figyeljünk az egyensúlyunkra.
A várandósság egyik legkellemetlenebb velejárója a gerincfájdalom, hiszen a többlet súly megnöveli a deréktájra nehezedő terhelést. Emiatt fontos, hogy erősítsük a háti, és az ágyéki szakaszt, valamint a törzs stabilizáló izmait. Ezzel elkerülhetjük a fájdalmas hát- és deréktáji panaszokat.

A mellizom edzésére is fordítsunk figyelmet terhesség alatt. Mellizom erősítő gyakorlatok végzésével elkerülhetjük, hogy megnyúljanak a mellett tartó szalagok, valamint sokat tehetünk a mellek formájának megóvásáért.

Kérjük mozgásterapeuta segítségét!

A várandósság fokozott odafigyelést igénylő állapot a sportolás szempontjából. A szakszerűen összeállított edzésterv mellett, a gyakorlatok biztonságos végrehajtása nagyon fontos, az esetleges szövődmények, sérülések elkerülése érdekében. Emiatt az edzés lehetőleg mozgásterapeuta felügyelete mellett történjen. Megnyugtató, ha a kismama szakemberhez tud fordulni, ha támogatásra, tanácsra, vagy segítségre van szüksége – javasolja Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

 

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hogyan válassz diétát? – 5 tipp az orvostól

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmódhoz milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal…

Sorra jönnek a frontok – megterhelő időszak!

Jelenleg hidegfront alakítja időjárásunkat, szerdán szünet, majd csütörtökön újabb front érkezik. Az ilyen mértékű…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!