Facebook hozzászólás

GYÓGYÍTÓ HÁZI KEDVENCEK

Kutyát, macskát receptre

Egy friss kutatás szerint 10 százalékot csökkent azoknak a vérnyomása, akik naponta negyedórán át simogattak kutyát vagy akár csak egy plüssállatot. Az érintéssel ugyanis a test természetes “jóllétet fokozó” hormonjai szabadulnak fel, mint a szerotonin és oxitocin. Emellett a kortizol, a “stresszhormon” szintje is csökken a vérben. A szerotonin olyannyira fontos anyag testünkben, hogy az antidepresszánsok is ennek a hormonnak a hatásait próbálják szimulálni.

Úgy tűnik, ráadásul nem csupán a kutyákkal töltött idő hat jótékonyan az egészségre, hanem ugyanennyire áldásos az is, ha valaki macskát, nyulat, teknőst vagy akár ezek plüss figuráját simogatja. A napi kontaktus jelentősen csökkenti nemcsak a vérnyomást, hanem az egyének szorongását is, mellyel kifejezetten ajánlott kiegészítő terápiát jelentenek minden mentális betegségben, köztük az Alzheimer-kórban és más demenciákban is.

Kutya és néni egymást ölelik, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

Az állatok ráadásul az élet más területére is számos kedvező hatással vannak. Egy német kutatásból például az derült ki, hogy akik állatokkal együtt nőnek fel, nemcsak jobb immunrendszerrel rendelkeznek későbbi életükben, hanem sejtjeikben alacsonyabb a stresszre adott gyulladásos immunválaszok szintje is, mint az állatokat mellőző környezetben növekedett személyeké.

Egy idősek otthonában végzett kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy a kiskutyákkal eltöltött időt kifejezetten komoly társas ingernek élték meg az ott élők. Egészen annyira, hogy kevésbé érezték magukat magányosnak egy-egy ilyen alkalom után, mint amikor emberek között voltak ugyanennyi időt. Az állatok ráadásul közvetett módon hatékony antidepresszánsok is. A kutyákkal bizony minden nap kell sétálni, a testmozgás pedig olyannyira jót tesz a mentális egészségnek, hogy rendszeresen végezve az antidepresszánsokkal és bizonyos terápiákkal is képes lehet felvenni a versenyt. A terápiás kutyák alkalmazása mellett mindezeken túl – a tapasztalatok szerint – a fájdalomcsökkentő gyógyszerek dózisát is rendszeresen csökkenteni lehet.

Az agynak már maga az állatok látványa is komoly előnyökkel jár. Egy kifejezetten Alzheimer-kórral élőket vizsgáló kísérletben azok a betegek, akik egy akvárium előtt étkeztek, többet ettek, és kevesebbet ringatták magukat előre-hátra.

Magány demenciában

Magány-demenciában, Kép: felejtek.hu_
Kép: felejtek.hu

A demenciával élők otthoni ápolásával kapcsolatos akadályok rengeteg frusztrációt, szorongást és magányt okoznak az érintetteknek. Ezen felül még a kérdésről való nyílt beszédet is lehetetlenné teszik – adta hírül az ír Alzheimer Társaság friss közleménye.

Szőrös kedvenceink arra is rávesznek bennünket, hogy másokkal kapcsolatba lépjünk. A kutyasétáltatáskor szinte elkerülhetetlen, hogy mások társaságában töltsünk hosszabb-rövidebb időt, ami segít a magányérzet csökkentésén. A tudományos eredmények alátámasztják a társas interakciók fontosságát: csökken a depresszió, és nagyobb az esélyünk a hosszú életre is, ha megfelelő kapcsolatokat ápolunk.

Az állatokkal kialakított kapcsolat abban is a segítségünkre van, hogy a nehéz helyzetekkel megküzdjünk. Kutyánk, cicánk vagy más háziállatunk könnyen ráhangolódik érzéseinkre, hangulatunkra és minden állattartó ismeri azt a kellemes érzést, amit kedvencünkkel való összebújás jelent. Az Amerikai Szívtársaság jelentése szerint a háziállattartás csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és hozzájárul a hosszabb élethez.

Érdekes módon ráadásul nem csupán szőrös barátaink segítenek megbirkóznunk a depresszióval. Egy kutatásban például öt tücsköt bíztak az idős résztvevők gondjaira. Nyolc héttel később azok, akik a rovarokért feleltek, kevésbé voltak depressziósak, mint a tücsökkel nem foglalkozó társaik.

Nagy elköteleződést jelent a háziállatok tartása, ám akinek belefér életébe  és lehetőségeibe, hatalmas örömöt és jótékony testi-lelki hatásokat hozhat mindennapjaiba a kedvenccel töltött idő.

(Forrás: Wales Online, felejtek.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!