Facebook hozzászólás

Létezik szófogadó gyerek

Egy 3-4 éves gyerek feszegeti a határokat – próbálgatja, mit szabad, mit nem. Ha mindent megkap, ha mindig neki van igaza, a szülő egy idő után úgy érzi, a fejére nőtt saját csemetéje. Tíz pontban megpróbáltuk összefoglalni, hogyan fékezhető meg a rakoncátlan kiscsikó.

“Megőrülök, nem bírok vele, teljesen kikészít idegileg” – panaszkodnak 3-4 éves gyermekek anyukái. S rádöbbennek – még alig látszik ki a földből, fejükre nőtt a gyerek. Nem fogad szót, óriási rumlit csinál a lakásban, percek alatt szétdobálva minden játékot, visítva követelődzik, s hisztériás rohamot rendez, ha nem kapja meg, amit akar.

Mi baja van ennek a gyereknek? – teszik fel a kérdést egymásnak, doktor néninek, óvó néninek, pszichológusnak. S csak ritkán teszik fel úgy a kérdést: “mit csináltam rosszul?”

A probléma gyökere általában a szülői következetesség hiánya, az ezzel együtt járó kényeztetés, vagy éppen a türelmetlenség is szerepet játszhat. Bizony anyuka/apuka valószínűleg ott rontotta el a legjobban, hogy nem a család egy tagjának, hanem a középpontjának tekintette a várva várt újszülöttet, s onnantól fogva körülötte forog a világ. Pedig a kórházból való hazaérkezés első percétől fogva szoktatni, “nevelni” kell a gyereket.

Tíz tipp arra, hogy a gyerek ne nőjön a fejünkre.

1.) A gyereknek legyen külön élettere. Ha nincs külön szobája, akkor is alakítsák ki a szülők a gyerek kuckóját, birodalmát, ahol, alszik, játszik, tanul. Ha megszokja, hogy az az ő helye, később már ő maga ragaszkodik hozzá. Előbb-utóbb azonban mindenképpen az az egészséges, ha külön élettér, külön szobát jelent.

2.) Mindig alakítsák ki az életkorának megfelelő korlátokat, s azokhoz következetesen ragaszkodjanak. Amikor lábra áll, és elindul, nem kell (nem is lehet) átrendezni az egész lakást. A “nem szabad” kifejezést elég gyorsan megértik és megtanulják, ha következetesen és kitartóan használjuk. (Főleg az apró, szájba vehető, orrba dugható tárgyakat kell elpakolni.)

3.) Tanítsák meg játszani, s mindig az életkorának megfelelő játékokat biztosítsák számára. De: legyenek rendszeresen közös játékok is. Gondoskodjanak arról is, hogy mozgásigényét kielégíthesse, s akkor nem a lakást “dúlja fel”.

4.) Ahogy cseperedik, s bekapcsolóik a családi, közösségi életbe, tanítsák meg a közösségi együttélés alapvető szabályaira is, ami azután segíti a tágabb közösségbe való beilleszkedést. (Köszönés, elköszönés, kérem-köszönöm-tessék, stb.)

5.) Ne vegyenek meg neki mindig, mindent, amit csak meglát, mert elvész a jutalmazás, ajándékozás és az újdonság öröme, a motiválás lehetősége.

6.) Alkalmazzák a kölcsönösség elvét: “Én megteszem, amit kérsz, Te is tedd meg, amit én kérek!”

7.) Tartózkodjanak az erős érzelmi zsarolástól: “akkor nem is szeretlek, ha…” De: “Az anya szomorú, ha…” néha alkalmazható, és hatásos lehet.

8.) Értessék meg, és fogadtassák el a nagyszülőkkel is nevelési elveiket, külön kihangsúlyozva, hogy a gyereknek a legrosszabb, ha kétféle módszerhez kell hozzászoknia. (A legtöbb gyerek hamar fel is ismeri a különbséget, s igyekszik is kihasználni azt.)

9.) Amit megígérnek a gyereknek, tartsák be. Így tőle is kérhetnek ígéreteket, s elvárhatják, hogy tartsa be.

10.) Már egészen kis kortól kezdve, értelmi szintjének megfelelően, egy gyerekkel sok mindent meg lehet beszélni. Így egyre inkább a meggyőzés elvét lehet alkalmazni, a tiltás és a büntetés helyett.

Ne csüggedjenek! Még, ha a fentiek szerint is járnak el, vannak bizonyos, az életkorral együtt járó nehéz időszakok, például a dackorszakok. A kamaszkorról már nem is beszélve. Ám ha alapvetően harmonikus, kiegyensúlyozott, kölcsönös szereteten alapuló családi életet sikerült kialakítani, akkor ezeket az – átmeneti – időszakokat könnyebb átvészelni. Tapasztalatból tudom.

Lovas Katalin

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mama, dobja be a slusszkulcsot!

Az egyik legnehezebb, a mindennapi életet érintő döntés a demenciával élő emberekről gondoskodóknak, hogy vajon a…

Drága gazdi, most tényleg felforr az agyam!

Az augusztus 20-i ünnepségeken kimondottan erős kánikulában lesz részünk, országszerte 30 fok fölötti, néhol pedig…
1 / 1 491

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!