Facebook hozzászólás

Liptai Claudia visszaszámolt

Van, amit nem lehet elég korán elkezdeni! A karácsonyi készülődés szinte mindenkinek tervezést jelent, és sokan már jóval december közepe előtt belevetik magukat a szervezkedésbe. Ilyenkor van lehetőség kibontakoztatni a kreativitást ajándékozásban, dekorálásban és persze a konyhában is. Liptai Claudiáéknál már december elején elindul az ünnepre hangolódás, a Somat Gold eseményén pedig párjával, Pataki Ádám cukrászmesterrel karöltve a közös süteménykészítésbe is bepillantást engedtek.

-Nálam már december 1-jén elkezdődik a karácsonyi készülődés! – vallja Liptai Claudia, aki számára, most, hogy újra kisgyerek van a családban, még fontosabbá vált ez az ünnep.

Liptai Claudia és Pataki Ádám - a konyhában is összhangban, Kép: Somat
Liptai Claudia és Pataki Ádám – a konyhában is összhangban, Kép: Somat

– Nálunk mindig a Jézuska csenget!  Most pedig, hogy újra van kisgyermek, akinek fontos a hite a Jézuskában, az ünnepek során még inkább figyelünk ezekre a hagyományokra. A közös sütés-főzés például elmaradhatatlan eleme a készülődésnek, és bármi legyen is az aktuálisan kedvenc sütemény, a lényeg, hogy itthon készítsük el közösen.

Liptai Claudia tartkészítésben segédkezik, Kép: Somat
Liptai Claudia tartkészítésben segédkezik, Kép: Somat

Természetesen ilyenkor nálunk is óriási kupi marad a konyhában, és bár nincs különösebb bajom a mosogatással, ez nálunk is mumus. Azt hiszem a mosogatógép az a konyhai eszköz, amitől a legnehezebben válnék meg – mesélte a műsorvezető.

A karácsonyi készülődés annak is teret enged, hogy mindenki kibontakoztathassa kreativitását, legyen szó ajándékvásárlásról, dekorációról vagy akár sütés-főzésről. Claudia párja, Pataki Ádám cukrászmester szerint a konyhai munkálatokban teljesen kezdők is bátran belevághatnak egy-egy ünnepi finomság elkészítésébe, a titok csupán a receptekben lévő mennyiség és a konyhai technológiák pontos betartása, hiszen elég néhány gramm elmérés, vagy néhány Celsius fok különbség, és máris oda a siker.

– A legfontosabb a kitartás és az, hogy nem szabad megijedni az elsőre bonyolultabbnak tűnő feladatoktól. Ha azonban ezen túllendülünk, bátran belevethetjük magunkat a süteménykészítés rejtelmeibe. Számomra a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a tradicionális bejgli, illetve a szilvalekvárral, vagy dióval töltött hókifli sem. Mivel szeretem a különböző nemzetek süteményeit, így az olaszok Panettonéját, vagy a németek marcipános stollenkalácsát is nagy örömmel teszem a karácsonyi asztalra – mondta el a cukrászmester, aki szerint fahéjjal, szegfűszeggel, csillagánizzsal vagy kandírozott gyümölcsökkel szinte bármilyen sütemény ünnepivé varázsolható, de az igazi ínyencek arany porral vagy csokoládéval is bátran kísérletezhetnek. Ez utóbbihoz a Pataki Cukrászda tulajdonosa hasznos tippekkel is szolgált az eseményen.

Hókifli a Dédi receptes könyvéből
Ez az egyik legkedvesebb aprósüteményem, hamar elkészül, és utánozhatatlanul képes visszahozni a gyermekkorom ízeit. Most is látom nagyanyámat magam előtt, ahogy görbítgette a kis kifliket, rakosgatta mérnöki precizitással a tepsire őket. Lepattant zománcú, füles kis táljában ott várt a vaníliás cukor (nem, akkor még nem vanília rúddal ízesített csoda volt, csak egyszerű vanilin cukor), pörgette-forgatta bennük a kisült kifliket, a másik kezével pedig minket hessegetett el a táltól, hogy az ünnepre is maradjon a kiflikből.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!