Facebook hozzászólás

Megéri diákmunkát vállalni! Megmondjuk, hol?

Manapság egyre kevesebb család engedheti meg magának, hogy gyerekeik egyetemi életét is saját zsebből finanszírozzák. A diákmunka viszont leveheti az anyagi terhet a szülők válláról és a fiataloknak is jó tapasztalatszerzési lehetőséget jelenthet a munka világában.

Több ezer fiatalt érint
Sokaknak ismerős lehet a fentebb vázolt élethelyzet, hiszen minden évben több tízezer fiatal kezdi meg tanulmányait valamelyik felsőoktatási intézményben és közülük sokan nem csak iskolát, hanem várost – és ezzel együtt életmódot –  is váltanak. Eközben manapság egyre kevesebb szülő engedheti meg magának, hogy gyerekeik  életét egyetemi éveik alatt is finanszírozzák.

Nem csak aprópénzért lehet dolgozni Kép.: sajtóanyag
“Nagyobbik fiamat most vették fel Budapestre, a bölcsész karra. A kollégiumban viszont nem kapott szobát, az albérlet árak pedig nagyon elszabadultak mostanság, kisebb vagyont fizetünk ki minden hónapban. Ott van még a havi BKV bérlet, a telefonszámla, amit fizetni kell és akkor még nem evett-ivott semmit, a szórakozásról nem is beszélve” – panaszolta egy vidéki szülő.

Korrekt összegeket lehet keresni
Itt jön képbe a diákmunka,  ami rövid és hosszú távon is megoldást jelenthet, hiszen az  diákok akár heti 1-2 napot is elvállalhatnak, nem muszáj teljes munkaidőben dolgozniuk az iskola mellett, és mégis korrekt összegeket lehet megkeresni már néhány napi munkával is. Elég csak egy gyors pillantást vetni a  MŰISZ honlapjára, ahol azonnal látszik, hogy melyik cég, milyen munkakörbe és hány napra, alkalomra keres diákmunkást. Van olyan munka, ahol heti 20-30 órát kell bevállalni, de nem ritka az 1-1 napos meló sem.

Az órabérekben is nagy a szórás, de már rég nem igaz, hogy a diákmunkások aprópénzért robotolnak a Mekiben! Szép számmal találunk 800-900 forintos órabérrel operáló munkákat, és van olyan munkakör, ahol bizony 1000-1500 forintot is meg lehet keresni, vagyis egy havi munkával simán összejöhet a fesztiválbérletre vagy a rezsire való. Sokan nem tudják, de fontos, hogy 25 éves korig már passzív hallgatói jogviszonnyal is lehet diákmunkát vállalni!

Tapasztalat+karrier
Az anyagi megfontolásokon túl más szempontból is hasznos lehet a diákmunka. A kínálatot böngészve feltűnhet, hogy a MŰISZ partnerei között sok Magyarországon és nemzetközileg is ismert céget, vállalatot is találhatunk. Ezeknél a cégeknél pedig sok komoly, nyelv- és szaktudást igénylő pozíciókba keresnek diákokat.

Vagyis manapság már nem csak szórólapozásra vagy valamilyen könnyű fizikai munkára lehet jelentkezni: vannak cégek, amelyek web fejlesztőt keresnek, máshol pedig mérnökökre van szükség. A tanulmányokba vágó szakmai tapasztalat – azon túl, hogy jól mutat a CV-ben – később aranyat érhet a munka világában. Sőt, egyre több cég játszik arra, hogy a kipróbált, jól teljesítő diákokat tanulmányaik befejezése után “leigazolják” magukhoz.

A diákmunka egyrészt még mindig jó pénzkereseti lehetőség, rengeteg munka közül lehet válogatni – és mindez 1-.2 kattintással vagy akár okos telefonnal is intézhető. A MŰISZ abban is segít, hogy a diákok eligazodjanak a munkavállalással kapcsolatos jogszabályok között: egy külön honlapon  összegyűjtötték az összes szükséges jogi információt, de a joginfó nyomtatott formában és akár angol nyelven is elérhető.

Másrészt a motivált és szakmai tapasztalattal felvértezett diákmunkások hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, de egy jól sikerült gyakornokság akár rögtön karriert is érhet!

Mennyit és hogyan tanuljunk a gyerekkel?
Sikerközpontú, modern világunkban szinte követelmény, hogy a gyerek tanuljon minél jobban, hozzon jó vagy kiváló jegyeket, fejlődjön folyamatosan, illetve, ha lehet, akkor iskolán kívül is érjen el jó eredményeket.Sok szülőben felmerül a kérdés: „Tanuljunk együtt a gyerekkel annak érdekében, hogy jó vagy még jobb tanuló legyen?”

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!