>
Facebook hozzászólás

Meghökkentő! Ilyenek a magyar esküvők!

Pálinkás nemzet vagyunk: ez fogy a legjobban az esküvőkön is – derült ki az egyik legismertebb szálláskereső portál felmérésből. Éjfélkor minden második lakodalmon töltött káposztát tálalnak fel. A szállásadók kétharmadánál alkudozik a pár az esküvő költségeiről, de nem ritka az sem, hogy az eseményt lemondják a frigy meghiúsulása miatt. Bunyóra, pofozkodásra, sértődésre és detoxra is volt már példa esküvőn.  

Így házasodunk mi, magyarok!

Pálinka folyik a csapból is a legtöbb hazai lagziban: a gyakran lakodalmi helyszínként is dolgozó szállásadók 40 százalékánál a magyar töményből fogy a legnagyobb mértékben – derült ki a felmérésből. A gyümölcspárlatot követi fej fej mellett a bor és a sör, a többi rövidital csupán kis mértékben csúszik. A leggyakoribb éjféli menü a töltött káposzta, minden második lagzin találkozhatunk vele. Ötből egy alkalommal hidegtálakról válogathatnak a vendégek, tízből egyszer pedig a vacsora maradékát tálalják újra, de néhol a pörköltet is ilyenkor szervírozzák.

A leggyakrabban a 4 és 3 csillagos hotelek, panziók és a kastélyszállók nyújtanak helyszínt a menyegzőknek.

Esküvő lufikkal, Kép: szállás.hu
Kép: szállás.hu

– A legelterjedtebbnek az elegáns dekoráció számít, minden második lagzi ilyen sémájú – mondta Keresztes Nóra, a népszerű szálláskereső portál marketing menedzsere. – Az esküvők majd harmadánál letisztult, természetes dekort választanak, tízből egynél pedig kimondottan a vintage stílusjegyek uralkodnak. –

A talpalávalót az esetek kétharmadában zenészek húzzák, akiknek széles repertoárjában több stílus is megtalálható, így minden generáció táncra perdülhet. A pár végül nem mindig ér révbe: ötből két szállásadónál mondtak már le esküvőt a frigy meghiúsulása miatt.

Romantikus, sportos és veszélyes is lehet az esküvő

Emlékezetes és extrém történetekre is akad bőven példa a szállásadóknál: az egyik tulajdonos arról számolt be, hogy vannak olyan házaspárok, akik az ő szálláshelyén ismerkedtek meg, majd ennek apropóján később nála rendezték meg a lagzijukat is. Elterjedőben van egy új trend is, miszerint a násznép körében lánykérés történik a lakodalom során.

Ezek a leghülyébb nászajándékok
Pénzre és tárgyi ajándékra egyaránt számít a házasulandók 60 százaléka az esküvőn. Minden harmadik pár 10 és 20 ezer forint közötti bevétellel kalkulál vendégenként – derült ki az egyik legismertebb ajándékkártyákat forgalmazó cég friss felméréséből. Minden ötödik pár még az esküvő éjjelén standol, vagyis átszámolja a bevételt. Az étkészlet, a váza és a kávéfőző vezetik a legrosszabb nászajándékok toplistáját.

– A romantikus gesztusok persze nem mindenkire jellemzők: a nyári sportesemények bekúszhatnak az esküvőkre, nem ritka, hogy a férfiak ilyenkor összeverbuválódnak, és valamilyen okoseszközön vagy a bár tévéjén a közvetítést nézik – tette hozzá a marketing menedzser.

Csókok mellett pofonok is elcsattannak a nagy napon: a kutatásból kiderült: volt már példa arra, hogy az ara kevert le egyet a „nullkilométeres” férjnek, de van, hogy a vendégek esnek egymásnak.

– Egy alkalommal a menyasszony és a vőlegény annyira összekülönbözött az éjszaka, hogy végül külön szobában hajtották álomra a fejüket – jegyezte meg a szakember.

Sajnos az is előfordul, hogy a lakodalom nem a hálószobában ér véget: egy menyasszonyrablás közben az arát elejtették, akit sérülései miatt kórházba szállították. Egy másik szállásadó pedig arról számolt be, hogy egy külföldi menyecske a detoxikálóban kötött ki, mert nem bírta a pálinkát, ráadásul a húga is lelkesen koccintott az új magyar rokonsággal, aminek következtében később úgy összeütközött egy ajtóval, hogy fejsérülése miatt ő is kórházba került.

Esküvői terítés, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Jó magyar szokáshoz híven alkudoznak a házasulók

A szállásadók kétharmadánál meglehetősen gyakori, hogy alkudni próbál a jegyespár. Mindössze tízből egy szálláshely meri állítani, hogy szinte soha nem próbálkoztak egy kis kedvezményt kicsikarni nála az esküvő cechéből.

– Az ügyintézést egyébként jellemzően a pár közösen menedzseli, de ha mégsem így alakul, akkor a menyasszony ragadja magához a gyeplőt – árulta el a részleteket a szakember.

Öt menyegzőből négy egynapos, általában délutáni érkezés a jellemző, másnap dél körüli távozással. A vendégek szállását jellemzően a pár rendezi, csupán ötből egy esetben kell a résztvevőknek maguknak fizetni. A lakodalom 3-4 csillagos hoteleknél 100 fős vendégsereg esetén 1-2 millió forintba kerül, míg a panzió, vendégház szállástípusoknál 1 millió forintból megúszhatja a pár.

– Az anyagiakat szinte minden esetben a pár állja, csupán ötből egy alkalommal vállalják át a terheket a szülők – árulta el Keresztes Nóra.

Diana nászajándéka
Egy bűvös kis kocka, amely több mint 40 évvel ezelőtt született, azóta pedig – fejtörést okozva emberek millióinak – meghódította az egész világot. Rubik Ernő ikonikus logikai játéka feltűnt már a legnagyobb hollywoodi filmekben, pörgött Will Smith, de Ryan Gosling kezében is.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!