Facebook hozzászólás

Meghökkentő! Ilyenek a magyar esküvők!

Pálinkás nemzet vagyunk: ez fogy a legjobban az esküvőkön is – derült ki az egyik legismertebb szálláskereső portál felmérésből. Éjfélkor minden második lakodalmon töltött káposztát tálalnak fel. A szállásadók kétharmadánál alkudozik a pár az esküvő költségeiről, de nem ritka az sem, hogy az eseményt lemondják a frigy meghiúsulása miatt. Bunyóra, pofozkodásra, sértődésre és detoxra is volt már példa esküvőn.  

Így házasodunk mi, magyarok!

Pálinka folyik a csapból is a legtöbb hazai lagziban: a gyakran lakodalmi helyszínként is dolgozó szállásadók 40 százalékánál a magyar töményből fogy a legnagyobb mértékben – derült ki a felmérésből. A gyümölcspárlatot követi fej fej mellett a bor és a sör, a többi rövidital csupán kis mértékben csúszik. A leggyakoribb éjféli menü a töltött káposzta, minden második lagzin találkozhatunk vele. Ötből egy alkalommal hidegtálakról válogathatnak a vendégek, tízből egyszer pedig a vacsora maradékát tálalják újra, de néhol a pörköltet is ilyenkor szervírozzák.

A leggyakrabban a 4 és 3 csillagos hotelek, panziók és a kastélyszállók nyújtanak helyszínt a menyegzőknek.

Esküvő lufikkal, Kép: szállás.hu
Kép: szállás.hu

– A legelterjedtebbnek az elegáns dekoráció számít, minden második lagzi ilyen sémájú – mondta Keresztes Nóra, a népszerű szálláskereső portál marketing menedzsere. – Az esküvők majd harmadánál letisztult, természetes dekort választanak, tízből egynél pedig kimondottan a vintage stílusjegyek uralkodnak. –

A talpalávalót az esetek kétharmadában zenészek húzzák, akiknek széles repertoárjában több stílus is megtalálható, így minden generáció táncra perdülhet. A pár végül nem mindig ér révbe: ötből két szállásadónál mondtak már le esküvőt a frigy meghiúsulása miatt.

Romantikus, sportos és veszélyes is lehet az esküvő

Emlékezetes és extrém történetekre is akad bőven példa a szállásadóknál: az egyik tulajdonos arról számolt be, hogy vannak olyan házaspárok, akik az ő szálláshelyén ismerkedtek meg, majd ennek apropóján később nála rendezték meg a lagzijukat is. Elterjedőben van egy új trend is, miszerint a násznép körében lánykérés történik a lakodalom során.

Ezek a leghülyébb nászajándékok
Pénzre és tárgyi ajándékra egyaránt számít a házasulandók 60 százaléka az esküvőn. Minden harmadik pár 10 és 20 ezer forint közötti bevétellel kalkulál vendégenként – derült ki az egyik legismertebb ajándékkártyákat forgalmazó cég friss felméréséből. Minden ötödik pár még az esküvő éjjelén standol, vagyis átszámolja a bevételt. Az étkészlet, a váza és a kávéfőző vezetik a legrosszabb nászajándékok toplistáját.

– A romantikus gesztusok persze nem mindenkire jellemzők: a nyári sportesemények bekúszhatnak az esküvőkre, nem ritka, hogy a férfiak ilyenkor összeverbuválódnak, és valamilyen okoseszközön vagy a bár tévéjén a közvetítést nézik – tette hozzá a marketing menedzser.

Csókok mellett pofonok is elcsattannak a nagy napon: a kutatásból kiderült: volt már példa arra, hogy az ara kevert le egyet a „nullkilométeres” férjnek, de van, hogy a vendégek esnek egymásnak.

– Egy alkalommal a menyasszony és a vőlegény annyira összekülönbözött az éjszaka, hogy végül külön szobában hajtották álomra a fejüket – jegyezte meg a szakember.

Sajnos az is előfordul, hogy a lakodalom nem a hálószobában ér véget: egy menyasszonyrablás közben az arát elejtették, akit sérülései miatt kórházba szállították. Egy másik szállásadó pedig arról számolt be, hogy egy külföldi menyecske a detoxikálóban kötött ki, mert nem bírta a pálinkát, ráadásul a húga is lelkesen koccintott az új magyar rokonsággal, aminek következtében később úgy összeütközött egy ajtóval, hogy fejsérülése miatt ő is kórházba került.

Esküvői terítés, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Jó magyar szokáshoz híven alkudoznak a házasulók

A szállásadók kétharmadánál meglehetősen gyakori, hogy alkudni próbál a jegyespár. Mindössze tízből egy szálláshely meri állítani, hogy szinte soha nem próbálkoztak egy kis kedvezményt kicsikarni nála az esküvő cechéből.

– Az ügyintézést egyébként jellemzően a pár közösen menedzseli, de ha mégsem így alakul, akkor a menyasszony ragadja magához a gyeplőt – árulta el a részleteket a szakember.

Öt menyegzőből négy egynapos, általában délutáni érkezés a jellemző, másnap dél körüli távozással. A vendégek szállását jellemzően a pár rendezi, csupán ötből egy esetben kell a résztvevőknek maguknak fizetni. A lakodalom 3-4 csillagos hoteleknél 100 fős vendégsereg esetén 1-2 millió forintba kerül, míg a panzió, vendégház szállástípusoknál 1 millió forintból megúszhatja a pár.

– Az anyagiakat szinte minden esetben a pár állja, csupán ötből egy alkalommal vállalják át a terheket a szülők – árulta el Keresztes Nóra.

Diana nászajándéka
Egy bűvös kis kocka, amely több mint 40 évvel ezelőtt született, azóta pedig – fejtörést okozva emberek millióinak – meghódította az egész világot. Rubik Ernő ikonikus logikai játéka feltűnt már a legnagyobb hollywoodi filmekben, pörgött Will Smith, de Ryan Gosling kezében is.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…
1 / 1 491

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!