Facebook hozzászólás

FELFEDEZŐ

Meseország egy karnyújtásnyira

Most, hogy a nyár és a strandszezon a végéhez értünk, egyre többen vágyunk másfajta kikapcsolódásra, akár egy vadregényes erdei vagy hegyi túrára is. Egy ilyen kiruccanáshoz tökéletes célpont Szlovénia! Ez, a mindössze kétmilliós lakosságú kis ország a magyar turisták előtt még jórészt ismeretlen, pedig igazi kincsesbánya az érintetlen természet kedvelőinek. Tízezer barlangnak ad otthont, 27 ezer kilométernyi folyó és patak szeli át, és a területe több mint felét erdőségek fedik.

Golte Kravice, Kép: sajtóanyag
Golte Kravice, Kép: sajtóanyag

Szlovénia szépségét már a királyi családok is felismerték, akik előszeretettel vakációztak a festői Bled-i tó partján. Érdemes felkeresni a nem messze fekvő Skocjan és Postojna cseppkőbarlangok lélegzetelállító föld alatti tavait és kőképződményeit is. Regénybe illő látványosság még a sziklafalba épült, nyolcszáz éves Predjama kastély, ami mögött titkos barlangrendszer húzódik, és denevérek tanyáznak.
Ha még magasabbra merészkednénk, ott az Alpok csúcsai közt elterülő Golte nemzeti park, Budapesttől mindössze 3 és fél órányi autótra. A parkon át több, mint 100 kilométernyi kijelölt túraösvény vezet, és mivel a hőmérséklet ott, a hegyekben általában 10 fokkal hűsebb, még a vénasszonyok nyara sem lehet az erdei túra akadálya. Ha szerencsénk van, akár az etruszk cickányt, a világ egyik legparányibb és legaranyosabb rágcsálóját is megpillanthatjuk a levelek közt!

Vár Szlovénia, Kép: golte
Vár Szlovénia, Kép: golte

Útközben megcsodálhatjuk a legmagasabban fekvő alpesi virágoskertet is, vagy megállhatunk csónakázni a hegyek közt megbújó tengerszem vízén. A hegyi ösvények nem túl meredekek, ezért a család idősebb tagjainak sem megerőltetőek. Aki azonban épp a kihívást keresi, annak siklóernyőzni, falat mászni vagy épp zip liningolni is adott a lehetőség a parkban! Felkerekedhetünk elektromos biciklin is, hogy megtekintsük a helyi farmokat.
Eközben kipróbáljuk az igazi szlovén poticát, az édes tésztát, amit nyolcvan féle töltelékkel készíthetnek. Felkereshetjük az egyik legrégebbi szlovén hegyi hüttét, hogy végigkóstoljuk a tradicionális szlovén konyha többi remekét is. Aki a magyaros, olaszos vagy épp osztrák ízeket kedveli, annak az ottani húsételek és desszertek is ízleni fognak, ugyanis a szlovén konyha főleg ezeket a hatásokat ötvözi.

Tengerszem Szlovéniában, Kép: sajtóanyag
Tengerszem Szlovéniában, Kép: sajtóanyag

Szlovénia tehát mindenkinek jó választás, aki relaxálni, túrázni, bulizni vagy sportolni szeret. És mindenki másnak is, aki kedveli a változatosságot, az ismeretlent, a felfedezetlent – mindössze egy országhatárnyira tőlünk.

Medvehagyma és csibe, azaz az ízek netovábbja

Medvehagymás csibe, Kép: Steffel Csaba
Kép: Steffel Csaba

„Szóval, azt hiszem, ebbe az ételbe (majdnem gondolkodás nélkül) minden finomságot beletettem. A medvehagymának eleve szezonja van. A gombát imádom a fehérborral. A bársonyos tört burgonyáról csak annyit, hogy a meglátni és megszeretni kategóriájába tartozik. A burgonyáról, azért még annyit, hogy ezt a köretet, szlovén kollégáktól lestem el. Lényegében tört burgonya, ami leves (levesben főtt) zöldségekkel együtt kell összetörni, illetve ez adja meg a „bársonyos” ízvilágát.” Így ajánlotta húsvéti receptjét az őrülten jó ételek szakértője.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az…

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…
1 / 1 505

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!