>
Facebook hozzászólás

ÖKOTÚRA LAPÁTTAL

Mire vagy képes a természet lágy ölén?

Tudom, hogy most minden a „Sziget” körül forog, de ez most egy teljesen más program, de azért sziget ebben is van bőven! Egy különleges, egynapos, könnyed kenutúrát kínálok Nektek, ami bepillantást enged Ráckeve és környéke vízi életének szépségeibe. A túrát azoknak is ajánlom, akik mondjuk most ismerkednek a kenuzással, és egy szép napot szeretnének eltölteni a természetben, a vízen… Családi programként pedig egyszerűen csodás!

Kenutúra a Soroksári-Dunán, Kép: hungarycard
Kép: hungarycard

Ráckevén, a folyó jobb partján találkozunk 8.30-kor, majd kilenctől rövid felkészítést tart a túravezető. hogy mindenki tisztában legyen a kenuzás alapjaival. Egy kis gyakorlóevezés után nekivágunk a Kerek-Zátony megkerülésének. A sziget hossza 1,3 km, észak-déli irányban fekszik a város alatt. A kör után – elhaladva a kiindulási pontunk előtt – megcsodálhatjuk a Senki-szigetet, amely természetvédelmi terület a maga állat és növényvilágával.

A városba visszaérve megnézzük a Ráckevei-Duna-ág egyetlen működő hajómalmát.

Mi tudhat ez a tombáncos?

Vízimalom Ráckevén, Kép: hungarycard

A molnár mesterség volt a Duna mellett élő ráckeveiek egyik legfontosabb megélhetése.  Az 1720-as években már öt malom is működött a városban. A gabonaőrlők nagy része az 1950-es évekig működött. Magyarország utolsó ún. tombáncos hajómalma Ráckevén maradt meg, ami 1967-68 telén semmisült meg, mikor a völgyhajót a jég megroppantotta, és magával rántotta a házhajót is. A helyiek kérésére korabeli dokumentumok alapján helyreállították, és 2010 újra várja a kíváncsi turistákat.

A könnyed pihenés után újra vízre szállunk, de már észak felé, és a helyi Árpád-híd alatt átevezve elérjük a Balabán lagúna bejáratát. A 3-4 m széles, fákkal benőtt vadregényes helyen végighaladva teknősökkel, hattyúkkal találkozhatunk, hidak alatt bujkálunk, majd visszajutunk a Soroksári-Duna főágába. Ezután már csak egy jó kis ebéd következhet!

Ráckeve, és a híd, Kép: wikipedia

Naptejet, napszemüveget, szalmakalapot és fényképezőgépet mindenki hozzon magával! …Mert tudjátok: hajózni kell!

Kívánj valami szépet az éjjel, drágám…

Perseidak, Kép: SEFAG Zrt
Perseidak, Kép: SEFAG Zrt

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a bolygónk pályáját napokon belül keresztező Perseidák meteorrajról. A legenda szerint, aki hulló csillagot lát, és gyorsan kíván valamit, az rövidesen beteljesül!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…

Most se gyulladj be!

Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel a gesztussal megkezdődött az ünnepi készülődés. Rajtunk…
1 / 350

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 161

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!