Facebook hozzászólás

Nagyon cuki a nagy segítség Pécsett!

 Átadták az első hazai Ronald Szobákat a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. Magyarországon először Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán létesített családi szobákat a beteg gyermekek gyógyulását támogató Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. A nálunk 21 éve működő Alapítvány és a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika együttműködésében megvalósult szobák négy kis beteg és az őket kísérő négy szülő részére, a kórházi osztály területén belül nyújtanak elhelyezést a kezelések idejére.

A beruházáshoz szükséges 12,5 millió forintot a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány magánemberek és vállalatok adományaiból fedezte. Az alapítvány által 11 és 16 éve működtetett budapesti és miskolci Ronald Házak után elkészültek az első hazai Ronald Szobák is!

Szépen berendezett kórházi babaszaba egy apukával, kezében a gyermekkel, Kép: Csortos Szabolcs/Uni/Pécs
Ronald Szoba Pécsett, Kép: Csortos Szabolcs/Uni/Pécs

 

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány küldetése, hogy a beteg gyermekek gyógyulását segítse. Ennek érdekében apartman házakat épít a kórházak közelében, ahol a szülők a kórházi kezelések alatt a beteg gyermekeikkel együtt lakhatnak – térítésmentesen. A tapasztalatok szerint a szülők közelsége nagyon sokat segít a gyógyulásban, hozzájárul ahhoz, hogy a kisgyermekek könnyebben viseljék a betegség és a kezelések megpróbáltatásait. A szülőknek is segítség, hogy a kezelések közötti időszakban gyermekeikkel a betegségről megfeledkezve játszhatnak, vagy pihenhetnek. A Budapesten és Miskolcon működő két Ronald Ház mellett a pécsi Ronald Szobák is a hazai alapítvány ezen törekvéseit erősítik. A Ronald Szobák a kezelések helyszínén, a kórházi osztályon belül működnek majd, így a szülők a kórházi tartózkodás idején végig a kis betegek mellett maradhatnak.

– Különleges alkalom ez a Ronald McDonald Alapítvány életében. Több mint egy évtized után ismét egy új, az alapítvány által létrehozott létesítmény megnyitását ünnepelhetjük. A két Ronald Szoba az alapítvány küldetését viszi tovább, de a hazai szervezet számára új működési formát képvisel: a kórház falain belül segíti a gyógyítási folyamatot azzal, hogy az egyik szülő folyamatosan a gyermeke mellett lehet a kórházi kezelések ideje alatt – mondta Horváth Ágnes a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. ügyvezető igazgatója és a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány alapító elnöke.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, nagy örömmel és büszkeséggel tölti el, hogy az elmúlt időszakban a PTE Gyermekgyógyászati Klinikája rohamosan fejlődik, bővül.

Csinos kórházi szoba gyerekággyal, és egy kinytható felnőtt alvóhellyel, mellette anyuka karjában tartja a gyermkekét, Kép: Csortos Szabolcs/Uni/Pécs
Ronald Szoba, Kép: Csortos Szabolcs/Uni/Pécs

– Fél évvel ezelőtt adtuk át a megújult és kibővített ambulanciát és sürgősségi osztályt, novemberben a Gyermek-prevenciós Központot, és rá két hónapra, a vadonatúj Ronald Szobákban gyönyörködhetünk – mondta a rektor.

Decsi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ főigazgatója köszöntőjében elmondta: a pécsi gyermekklinikán évente mintegy százezer járó- és tízezer fekvőbeteget kezelnek munkatársaik. Ha ehhez hozzáveszik a kísérőket, a látogatókat, máris kiderül, hogy Baranya megyeszékhelyének lakosságszámát jócskán meghaladja a pécsi gyerekklinikán megfordulók száma egy évben. A főigazgató szerint ez is azt igazolja, hogy nagyon jó helyre kerültek a Ronald Szobák.”

Tudtad?
A babák télen is külön törődést igényelnek! Ezt nézd meg, hogy mire kell figyelni!

A két szoba egyszerre 2-2 gyermeknek és szüleinek nyújt szállást. A Ronald Házakhoz hasonlóan ott is térítésmentesen lakhatnak a kezelésre várók.

A budapesti és a miskolci Ronald Házak eddig több mint 8500 gyermeknek és családjának segítettek a betegség nehéz időszakaiban. Az újonnan átadott Ronald Szobákat a Gyermekgyógyászati Klinika üzemelteti majd, a fenntartásukhoz a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány is támogatást nyújt.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nincs mese, majd csak éjszaka veszünk levegőt!

A hét közepén érkezett hidegfront hatására felfrissült az idő, azonban a 30 fok alatti délutánok csak átmenetileg…

Gyógynövényes gyógyerő

Hová is induljunk? A hegyekbe, a tengerpartra? A Balatonra, vagy valami egzotikus országba? És mit vigyünk…
1 / 1 492

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!