Facebook hozzászólás

Ne féljen mama, nem küldjük otthonba!

Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el hozzátartozóját, ugyanakkor a megkérdezettek fele lehetségesnek tartja, hogy neki majd otthonba kell költöznie – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét a napokban juttatták el az MTI-hez.

Az országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a válaszadók mindössze négy százaléka tervezi, hogy idős hozzátartozóját otthonba költözteti, saját maguk azonban nem zárják ki ennek lehetőségét. A megkérdezettek tíz százaléka nagyon is elképzelhetőnek, 52 százaléka pedig lehetségesnek tartja, hogy szükség lesz erre a lépésre, míg a válaszadók 38 százaléka számára ez elképzelhetetlen lenne.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

A felmérés szerint a 30 és 65 év közötti korosztály egyáltalán nem vár el különleges szolgáltatásokat egy idősotthontól: a legalapvetőbb elvárás a napi háromszori étkezés (91 százalék), emellett kiemelten fontos még az orvosi ellátás, a takarítás, karbantartás, a mosás, vasalás, valamint a 24 órás nővéri felügyelet (77-87 százalék).
Közepes fontosságot tulajdonítottak a gyógyszerek biztosításának és gyógytornának, a szabadidős foglalkozásoknak és a gyógyászati segédeszközök biztosításának (50-64 százalék).
Mindez annak fényében érdekes, hogy az orvosi ellátást, a 24 órás szolgálatot, az étkezés és gyógyszer biztosítását a hatályos magyar jogszabályok előírják a bentlakásos intézmények számára.
A legkevésbé fontosnak a temetkezési költségek biztosítása bizonyult: a megkérdezettek 22 százaléka szerint lenne az idősotthonok feladata ezt biztosítani, a válaszadók fele pedig úgy vélekedett, hogy azok fedezése a hozzátartozók kötelessége.

Viselkedj rendesen, különben nem tartalak!
Alaposan megosztja az embereket a kötelező szülőtartás – mutatta ki egy kutatás, amit egy ismert nemzetközi biztosításközvetítő megbízásából készítettek. Mint kiderült, a többség ugyan egyetért a jogszabály lényegével, de csak akkor, ha a szülő azt megérdemli.

Az elmúlt években folyamatosan nőtt az ellátottak száma az időskorúak számára tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján míg 2008-ban 49 ezer, 2015-ben már 54 ezer embert láttak el idősek otthonában vagy időskorúak gondozóházában.
Az idősotthonok nem éppen kiugró népszerűsége ellenére 2017 elején több mint 29 ezer időskorú várt intézményi elhelyezésre Magyarországon.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!