Facebook hozzászólás

Nem a pénz a legfontosabb a gyerekvállaláshoz

Miért szeretnének gyermeket vállalni a magyar párok? Mikor ideális szerintük a családalapítás? Mennyire tájékozottak a fogantatás témakörében? No és mi a legfontosabb a gyerekvállaláshoz? Megkérdeztük…

A fenti kérdésekre kereste a választ a tartós párkapcsolatokért és tudatos családtervezésért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés. A több mint 2000 ember közreműködésével készült Nagy Családalapítási kutatás igen pozitív képet fest a magyar fiatalok gondolkodásáról.

 Az utóbbi évek statisztikái alapján ma már szinte magától értetődő a gyermekvállalási kor kitolódása. Az idő előrehaladtával azonban csökken a nők termékenysége, ezért talán soha nem volt ennyire fontos, hogy nagyobb tudatossággal tervezzük meg a családalapítást. A Ragaszkodj hozzá! kampány nem reprezentatív felmérése alapján pedig úgy tűnik, a mai magyar fiataloknál (a kérdőív kitöltőinek 67 százaléka a 18-30 éves korosztályból került ki) már megvan ez a fajta önismeret és felelősségtudat.

Kép: Pixabay
A megismerkedéstől számított 3-5 éven belül a legideálisabb a családalapítás Kép: Pixabay

A testi-lelki egyensúly fontosabb a babaprojekthez, mint az anyagi háttér a magyar párok szerint

  •  Tudatosnak és jól informáltnak vallják magukat a magyar párok a családalapítás terén
  • A megismerkedéstől számított 3-5 éven belül a legideálisabb a családalapítás
  • A leendő gyermekkel együtt töltött idő motiválja a fiatalokat a babaprojektben
  • Mind többen ismerik fel a testi-lelki egyensúly fontos szerepét a sikeres fogantatásban

 Tudatosság és tájékozottság

Az augusztusban zajló Nagy Családalapítási kutatás egyik legpozitívabb eredménye, hogy a kitöltők döntő többsége, 88 százaléka vallja magát tudatosnak a családtervezés tekintetében, nem bízza a véletlenre a családalapítást. A legtöbben már azt is tudják, hogy 3-5 éven belül szeretnének belevágni a babaprojektbe.
Szintén derűlátásra ad okot, hogy a tudatosság mellett sokan tisztában vannak azzal is, hogy a sikeres fogantatáshoz megfelelő körülmények megteremtése: a válaszadók 58 százaléka érzi magát jól informáltnak e kérdést illetően.

Ez a legideálisabb kor a gyerekvállalásra
Mikor jöjjön a baba? Mi az igazán optimális időszak, hogy egy nő anyává váljon? Az életkoron kívül mi befolyásolhatja még a gyerekvállalást? Elkéstek a 30 feletti nők? Fontos kérdésekre kapunk választ.

A kutatásban résztvevő párok közül sokan ismerik fel a külső-belső harmónia jelentőségét, ugyanis a legtöbben a testi-lelki egyensúlyt jelölték meg mint a sikeres teherbe esést támogató legfontosabb tényezőt. Ennek megfelelően a válaszadók csupán 10 százaléka kötötte a babaprojekt sikerét a megfelelő anyagi feltételekhez.
Az elemzés alapján egyre többen látják be azt is, hogy a női szervezetet mihamarabb szükséges felkészíteni a babavárásra, amely során jelentős szerepet játszanak a természetes alapanyagok, a tápanyagokban gazdag ételek, valamint a mio-inozit és folsav tartalmú étrend-kiegészítő, illetve a vitaminok is.

Időzítés és motiváció

A vizsgálatban résztvevők fele véli úgy, hogy a megismerkedéstől számított 3-5 éven belül a legideálisabb a családalapítás.

Tényleg a vitaminok miatt szültem ilyen szőrös óriásbébit?
A várandós vitaminokkal kapcsolatban a köztudatban igen sok tévhit kering, többek között, hogy óriási, vagy szőrös babák születését okozhatják. Tény, hogy régebben nem voltak ilyen vitaminok, és nagyanyáink is egészséges gyerekeket szültek, de azért nem árt a dolgok mögé is nézni, néhány téves nézetet eloszlatni.

A válaszok alapján ebben a kétségkívül sorsfordító döntésben szerencsére nem befolyásolja a magyar párokat sem a család, sem a társadalom elvárása. A kitöltőket a sok nevetés és a leendő gyermekkel együtt eltöltött idő motiválja leginkább abban, hogy babát vállaljanak, illetve az, hogy úgy érzik, akkor lesz igazán értelme az életüknek, ha szülővé váltak.
Biztató adat, hogy a kérdőívet kitöltők közel fele két gyermeket szeretne, míg 18 százalékuk három, 17 százalékuk pedig egy utóddal számol. Akik egyelőre nem terveznek párjukkal közösen gyermeket vállalni, azoknál indokként szerepelt a már meglévő közös vagy előző párkapcsolatból származó gyermekek száma, de nem meglepő módon az anyagi biztonság hiánya, a karrier és a függetlenség előtérbe állítása is.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 147

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!