Facebook hozzászólás

Nem a tulajdonod! A TÁRSAD!

Alighogy beköltöztünk pesterzsébeti sorházunkba, egy szép cirmos cica ült le a teraszunkra. Keservesen nyávogott. Látszott rajta, hogy éhes. Kapott egy kis maradék túrós tésztát. Jól lakott, kényelmesen besétált a konyhába, leült a hűtőszekrény elé, és dorombolni kezdett. Rögtön rájöttem, egy ez egy kitett állat. Felismerte a hűtőt! Átgondoltam. Gyerekkoromban volt cicám, tudtam mivel jár, de vajon mit szól hozzá a férjem? Neki soha nem volt kisállata. Megbeszéltük. Hyppolit maradt, és több mint 10 éven át volt hűséges társunk, barátunk, aki soha többé nem nyávogott!    

Állatbarát nemzet vagyunk: negyedik helyen állunk az európai ranglistán, ha kisállattartásról van szó – a statisztikák szerint. A felelős állattartás terén azonban még lenne mit fejlődnünk: Magyarországon a kisállatok csupán kevesebb mint 10 százaléka ivartalanított, amely a túlszaporodásból eredő problémákat tekintve drámaian alacsony szám. Populációszabályozás nélkül egy nőstény és egy kan kutya (a leszármazottaikkal együtt) hat év alatt összesen 67 000 kölyköt hoz világra, az állatok jelentős része pedig sajnos az utcára kerül: Magyarországon csaknem 100 000 kóbor vagy elhagyott kutya él az utcákon, és ebbe sok állat gyakran bele is pusztul.

Cirmos cica közeli, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Nincs pontos adat arra vonatkozóan, hogy összesen hány kisállat-tulajdonos él Magyarországon, de a becslések szerint mintegy 2,5 millió kutya él az országban. Sajnos minden második kutyáról menhelyek, alapítványok vagy egyesületek gondoskodnak, és sokan közülük sosem találnak szerető gazdára. Bár a felmérések alapján négyből hárman tudatosan döntenek úgy, hogy nem ajándékoznak kisállatot karácsonykor, még mindig népszerű meglepetésnek számítanak a kiskutyák és kiscicák, ám gondozásuk hamar gondot jelenthet a családnak. Majd százezer elhagyott kutya kóborol országszerte az utcákon, az ünnepi időszakot követő hónapokban pedig jellemzően megsokszorozódik a számuk!

Szerencsére egyre növekszik az örökbefogadási kedv: csaknem 1 200 állat talál gazdára minden évben.  A tavalyi felmérések alapján 877 kutyát fogadtak örökbe, a hontalan állatok 10-15 százalékát pedig állatvédő alapítványok és egyesületek veszik védelmükbe.

A te cicád is szoronghat!
Míg néhány évtizede inkább az egerészés miatt tartották a cicákat, mára a doromboló szőrgombócok igazi házi kedvencekké, sőt, a család teljes jogú tagjává váltak. A szeretetteljes környezet ellenére azonban számos tényező szorongást okozhat a kedvenceknél, ami igencsak megnehezíti a gazdik mindennapjait is. A téma szakértőinek segítségével nézzük, hogy mitől alakulhat ki a macskastressz, melyek az árulkodó jelek, illetve hogyan lehet kezelni a problémát.

A kisállat nem tulajdon – a társunk

A kutyák és macskák többsége akár 15 évig is élhet, ezért a kutya- és macskatartás hosszú távú elköteleződést jelent. A tulajdonosoknak idejük jelentős részét az állat gondozására kell fordítani, így egy kis kedvenc befogadása előtt számos dolgot érdemes mérlegelni. Többek között az állattartás havi költsége, a leendő gazdi lakókörnyezete és életmódja, valamint a rendelkezésre álló tér mind rendkívül fontos szempont.

Ha kutyát szeretnénk vásárolni, ajándékozni vagy örökbe fogadni, szintén ne feledjük, hogy a 2012. június 11-én elfogadott 115/2012.számú kormányrendelet több módosítást is bevezetett az állattartással – elsősorban a kutyatartással – kapcsolatosan. A kötelezően biztosítandó terület nagysága is változott: zárt területen tartott, 20 kg alatti kutya esetén minimum 10 m2, 20-40 kg között minimum 15 m2, 40 kg felett pedig minimum 20 m2 nagyságú területet kell kialakítania a gazdinak.

Nem érdekel a péntek 13. se! A fekete cica is CICA!!!
Az Állatok Világnapja alkalmából a dél-afrikai Naspers csoport érdekeltségébe tartozó eMAG.hu fekete macskás videójával hívja fel a figyelmet azokra a kisállatokra, akik segítségre szorulnak. A társaság a videó mellett 200 ezer forinttal támogatja a húszéves Árvácska alapítványt is.

A felelős állattartás komoly anyagi vonzattal jár

A kisállattartás anyagi vonzata korántsem elhanyagolandó. A törvény két fontos lépésre is kötelezi a kutyatartókat: az egyik a mikrochipes megjelölés, ami minimum 3 500 Ft-os díjjal jár, a másik pedig a veszettség elleni védőoltásról való gondoskodás, ami kb. 5 000 Ft-os költséget jelent. A veszettség elleni védőoltást 3 hónapos korban kell beadatni, félév múlva megismételni, később pedig évente újra beadatni. Szintén fontos számolni az alapimmunizálással is, melynek a költsége 5 000 és 10 000 Ft között mozog oltásonként, valamint a féregtelenítéssel, amiről az állat kéthetes korától ajánlott gondoskodni. Az éves állatorvosi szűrés, az ivartalanítási műtét, valamint a kullancs, bolha és szúnyog elleni termékek havi költségét is érdemes számításba venni, mielőtt kisállatot ajándékozunk karácsonyra – mivel erre nem csak az állat, hanem a gazda védelme miatt is fontos gondolni – fejtette ki dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője.

A kutya egészségéről való gondoskodás mellett fontos, hogy kényelmes fekhelyet, etető és itató tálat, hámot, pórázt, illetve játékokat is beszerezzünk, nem beszélve az új családtag esetleges képzéséről vagy a kényeztetésnek tűnő, ám számos kutyafajtánál nélkülözhetetlen kozmetikai kezelésekről.

A fenti költségek mellett a megfelelő, fehérjében, szénhidrátokban és zsírban gazdag, ásványianyag- és vitamindús táplálásról se feledkezzünk meg, amely minden házi kedvenc esetén jelentős költséggel jár.

Kutyák, cica karácsonyi jelmezben, Kép: picabay
Kép: pixabay

Miért ne ajándékozzunk karácsonykor kisállatot?

A karácsonyi időszak kifejezetten stresszes lehet a kisállat számára. Az új környezettel és emberekkel való ismerkedés folyamata önmagában sem mindig egyszerű, ezért az összeszokás időszakában fontos, hogy a gazda figyelme teljes mértékben a kisállatra irányuljon. Az ünnepi készülődés, a kapkodás, a vendégsereg, a rokonlátogatás elvonhatja a figyelmet a megszeppent új családtagról.

– Az új jövevénynek az érkezés után időre van szüksége ahhoz, hogy megismerje a szokatlan szagokat, idomuljon a gazdája életmódjához, megtanulja, hogy mikor kap vacsorát vagy éppen figyelmet. Az idegen környezet kifejezetten ijesztő lehet számára a zsúfolt ünnepi forgatagban. Nyugodt, türelmes és gondoskodó közegre van szüksége, hogy megismerhesse az együttélés szabályait, és kialakulhasson közte és a gazdi között a megfelelő kötődés –  hívta fel a figyelmet dr. Bollók Árpád, az MSD Animal Health szakértője. – Egy kisállat hatalmas örömforrás és nagyszerű társ mindenki számára, mielőtt azonban gazdivá válnánk vagy kisállatot ajándékoznánk, alaposan gondoljuk végig, hogy tudjuk-e vállalni az ezzel járó hosszú távú elköteleződést és gondoskodást is – tette hozzá a szakértő.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!