Facebook hozzászólás

Nyugdíjtippek negyveneseknek – 6 tipp a jövődért!

Ahhoz, hogy a jövő idősei fenn tudják tartani korábbi életszínvonalukat a nyugdíjba vonulást következő évtizedekben, öngondoskodásra, nyugdíjcélú megtakarításokra is szükség lesz. Már a mai negyvenesek számára is elengedhetetlen, hogy félretegyenek jövendő nyugdíjukra. De hogyan?

1. Rangsorold a kiadásokat!
Sok szülő előbb tesz félre gyermekei taníttatására, mint saját nyugdíjas éveire. A gyermekek jövőjébe való befektetés természetesen igen fontos, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ennek finanszírozására több lehetőség is rendelkezésre áll – ösztöndíjak, diákhitel. Tervezzük meg tudatosan megtakarításainkat, hiszen a nyugdíj nem kevésbé fontos attól, hogy távolabb van – hangsúlyozzák az ING Biztosító szakemberei.

Kép:archív

2. Ne halogasd a nyugdíjcélú megtakarítás megkezdését!
A nyugdíjcélú megtakarítást érdemes függetleníteni minden más élethelyzettől, hiszen nem csak saját magunknak, hanem a hozzátartozóinknak is segítünk, ha anyagi biztonságot megteremtünk a nyugdíjas évekre. Csalóka azt hinni, hogy majd ha a gyerekek iskolába járnak, vagy amikor később kirepülnek, könnyebb lesz félretenni. Sokan szembesülnek azzal az is, hogy ahogy telnek az évek, egyre jobban kell támogatniuk idős vagy beteg szüleiket, ezért ismét elodázzák az öngondoskodást.(Egy felmérés szerint tízmillió forint kéne idős napjainkra.)

3. Maximalizáld az elérhető adókedvezményt!
2014. január 1-től a nyugdíj-biztosítási termékekre adójóváírás vehető igénybe, az állam ezzel is támogatja az időskori öngondoskodást. Az adójóváírás összege egy évben a biztosítási díj 20%-a, de legfeljebb 130 000 forint lehet, ami a biztosítási szerződésen kerül jóváírásra a törvényi feltételek szerint. Ez az állami támogatás a nyugdíjpénztári és a NYESZ adókedvezmény mellett is jár, így akinek többféle nyugdíjcélú megtakarítása van, a jelenlegi szabályozás szerint akár 280 000 forintos adójóváírást is elérhet évente.

4. Készülj fel a váratlan helyzetekre is!
Egy nem várt betegség vagy baleset nem csak a családi költségvetést, hanem a nyugdíjterveket is felboríthatja. Védje magát ezektől a kockázatoktól például életbiztosítással.

5. Vizsgáld felül megtakarításaidat rendszeresen
Évente egyszer kerítsen rá alkalmat, hogy alaposan áttekintse megtakarításait. Kérje pénzügyi tanácsadó segítségét, hogy pontosan lássa, szükséges-e változtatni valamelyik elemen. Fontos, hogy tudatosan számoljuk ki, mennyit és mikor kell félretennünk, hogy elérjük a kiválasztott célt. Egy nyugdíjbiztosítással például – ha 40 éves korában kezdi a takarékoskodást – havi 7 ezer forintos kezdőbefizetéssel 4,9 millió, havi 22 ezer forinttal pedig 15,2 millió forintot gyűjthet össze nyugdíjba vonulásáig.

6.  Ne hagy magad eltéríteni céljaidtól!
Válasszon olyan nyugdíj-megtakarítást, amely csakis nyugdíjcélra használható fel. Így biztosan nem költi el a felhalmozott összeget más célra, legyen bármilyen csábító is egy új autó vásárlása. (Forrás: ING)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

HÍREK

1 / 1 140

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!