>
Facebook hozzászólás

Tanuljunk-e a nyári szünetben?

Pihenésről, kikapcsolódásról szó a nyári szünet a gyerekek szerint, amivel alapvetően mi szülők is egyetértünk, de ezzel együtt persze szeretnénk, ha a jól sikerült évvégét sikeres évkezdés is követné. Licsár Szilvia pedagógust, a Játékliget szakértőjét arról kérdeztük, hogy ennek eléréséhez valóban feladatlapokkal és matekpéldákkal kell-e töltenünk a szünidőt?

Kezdődik a visszaszámlálás

Igaz, hogy még néhány hét hátra van a nyári szünetből, ám augusztusban már egyre többet gondolunk az iskolára. Sorra vesszük a beszerzendő dolgok listáját, átnézzük, kinőtte-e az ünneplőt, kell-e új iskolatáska, és bizony az is eszünkbe jut, vajon a hosszú hetek után, hogyan tehetnénk majd görülékenyebbé az átállást.

Szünidő, Kép: pixabay
Szünidő, Kép: pixabay

Nyáron másképp tanulunk

A nyár a feltöltődés, strandolás, az új élmények és tapasztalatok gyűjtésének időszaka. Gondot az jelent, ha az új élmények szerzése helyett a gyerekeknek heteken keresztül csak a négy fal között zajló online videojátékok, tablet és okostelefonok jelentik a kapcsolatot a külvilággal. Ha van rá mód, akkor a 2,5 hónapba iktassunk be az érdeklődésének megfelelő táborokat, töltsön időt a rokonoknál, nagyszülőknél, szervezzünk családi nyaralást, ám akkor sincs minden veszve, ha otthon kell feltalálni magunkat, és hasznosan lekötni a gyerek idejét.

Napirend nélkül nem megy

Ha van, aki a kicsikre vigyázz, az remek dolog, de ha például a nagyobbak, akik már életkoruk okán is több órára egyedül hagyhatók, pizsamában ücsörögve bámulnak a monitotorra, amikor hazérünk a munkából, akkor bizony itt az idő napirendet készíteni. Tervezzük meg előre a hetet! A szabadidőn túl írjunk be minden napra valamilyen elfoglaltságot, amivel jó és rossz idő esetén is leköthetik magukat, rendezzünk tematikus napokat a feladatainak,– az egyik lehet akár a takarításé vagy bevásárlásé – mert az sem baj, ha besegít a házimunkába!

Alkalmazások, weboldalak

Kisebbekkel a bevásárlások és konyhai munkák (sütés, alapanyagok mérése) alkalmával is gyakorolhatjuk a számolást, nagyobbakkal – ha egyébként is nehezen szakad el a képernyőtől – akkor használjuk az ott töltött időt – legalább részben – gyakorlásra. Az életkorának, osztályának megfelelően is találunk megoldható feladatokat, játékokat, érdemes ott is szétnézni és az online megoldandó példákkal is gyakorolni.

Fix program: olvasás

Ha még nem vagyunk tagok, iratkozzunk be könyvtárba. Rossz idő esetén, de kánikulában is jó program lehet: a lakásban a hőség elől elbújhatunk egy jó könyv társaságában. A kötelezők elolvasására – már csak a neve miatt is – a legtöbb gyerek nehezen rávehető, ám biztosan akad olyan könyv, ami az érdeklődési körének megfelel, legyen az bármi, a lényeg a rendszeresség: minden nap olvasson, ha csak 15 percet is.

MÉG MINDIG A NAGYI A NAGY ÁSZ
Minden második magyar családban okoz nehézséget a gyermekfelügyelet a nyári szünetben, tízből azonban mindössze három vállalat támogatja a 14 éven aluli gyermeket nevelő szülőket ezen a téren – derült ki a legismertebb játékforgalmazó cég friss felméréséből. A munkaadó részéről segítségre legnagyobb eséllyel az állami szférában és a mikrovállalkozásnál dolgozók számíthatnak, ami leggyakrabban rugalmas munkaidő-beosztásként jelent.

Naplóírás

A kézírás és fogalmazás gyakorlása szempontjából is hasznos, emellett arra is rávesszük őket, hogy minden nap legyen valamilyen említésre méltó érdekesség, amiről beszámolhatnak. A napló vezetése mellett az írás gyakorlására megkérhetjük, hogy írja meg ő a bevásárló listát is, de sokan kisiskolás korukban vetik papírra az első saját költeményeiket, rövidebb meséiket is.

Legyen ő a tanár!

Az életkornak megfelelő, célzott képességeket fejlesztő feladatlapok természetesen egészen más fajta gyakorlásra adnak lehetőséget. Ha azonban a gyermek eleve elzárkózik ezektől, akkor fordítsuk meg a helyzetet és legyen ő a tanárunk! Töltsük ki mi a lapokat, olykor hibázzunk, hagyjuk, hogy kijavítsa és elmagyarázza, hogyan kell jól megoldani. A legtöbb esetben így még a nyári tanulástól ódzkodó gyerekek is örömmel és játékosan tanulnak, gyakorolnak a szünetben.

(Forrás: www.jatekliget.hu)

Itt a hosszú házasság titka!
Gyerek ül a bőröndön, Kép: pixabay
Gyerek ül a bőröndön, Kép: pixabay

Avagy hogyan ne vesszünk össze a nyaralás alatt? Jobban keresik az élményeket a nők, míg a férfiak inkább passzív kikapcsolódással töltődnek fel nyaraláskor. Az egyik legismertebb biztosító legfrissebb kutatása szerint a nők és a férfiak elképzelése a pihenésről vagy a nyaralás alatti idő eltöltéséről több szempontból is eltér, melyre érdemes akár előre felkészülni! Itt a hosszú házasság titka?

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!