Facebook hozzászólás

Tudod mit eszik a gyereked? Csak hiszed!

Mind többször és több helyről hallhatunk arról, mennyire fontos a gyermekek egészséges táplálkozása. Bár a szülők jelentős része tisztában van az egészséges étkezés alapelveivel, sokszor még ők sem számolnak a rejtett cukor mennyiségével.

Róluk legalább tudjuk, hogy tele vannak cukorral – Kép: Pixabay

A túlsúly, az elhízás sajnos ma már nem csak a felnőtteket sújtja, egyre több a túlsúlyos kisgyerek is. Ennek következményeként pedig azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek, így például a 2-es típusú diabétesz. A túlsúly a felelős ugyanakkor a szív- és érrendszeri megbetegedésekért, a magas vérnyomásért is. Magyarországon szakemberek létrehozták az „Első 1000 nap programot” annak érdekében, hogy szakmai és civil szervezetek segítségével minél több édesanyához és egészségügyi dolgozóhoz juttassák el az üzenetet: számos felnőttkori betegség, probléma, így a túlsúly kialakulásának kockázata helyes csecsemő- és gyermekkori táplálással csökkenthető. Ma már egyre több szakmai szervezet ismeri fel, és képviseli az elhízás elleni harc jelentőségét, így a közelmúltban a WHO (Egészségügyi Világszervezet) a felére csökkentette az ajánlott napi cukorfogyasztást, hazánkban pedig a közétkeztetési rendszer átalakításáról született miniszteri rendelet.

Az intézkedések időszerűségét egy korábbi hazai kutatás is alátámasztja. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának koordinálásával végzett komplex táplálkozási vizsgálat már 2010-ben kimutatta, hogy gond van az 1–3 éves korosztály étkezésével. A napi energiabevitel megfelelő volt: az 1–2 évesek esetében kevéssel az ajánlás (1350 kcal) alatt, 2–3 évesek esetén kevéssel felette. Az energiához azonban nem a megfelelő forrásokból jutnak hozzá a gyerekek: a magyar kisdedek esetében túl magas a zsír-, a fehérje-, a koleszterin- és a sófogyasztás, valamint a cukorból származó energiabevitel. A napienergia bevitel 30 százaléka már ebben az életkorban zsiradékból származik, a szénhidrátból származó energián belül pedig a hozzáadott cukorral bevitt energia meghaladja az ajánlott 10 százalékot. Ezzel szemben az ajánlott napi mennyiség alatt marad az élelmirost-, a kalcium-, a cink-, a D- és C-vitamin-, valamint a folsav- és vasbevitel.

A cukorral egyszerűen lefárasztod magadat!
Állandóan fáradt vagy? Úgy érzed, hogy sohasem tudod kipihenni magad? Fáj minden tagod? Lehet, hogy túl sok cukrot eszel, és még csak nem is tudsz róla! Merthogy a feldolgozott élelmiszerek mindössze 10 százalékában nincs cukor.

A kutatás alapján a gyerekek mindennap fogyasztanak gyümölcsöt, 47% százalékuk napi háromszor, a szülők szerint. A legtöbb gyümölcsöt Sopron, Baranya és Tolna megyében fogyasztják a gyerekek a szülők állításai szerint. A zöldségek fogyasztása kisebb mértékű, azonban a szülők 56,8 százaléka úgy nyilatkozott, hogy napi kétszer ad a gyermekének zöldséget. A legtöbb zöldséget Zala megyében fogyasztják, de Sopron és Komárom-Esztergom megye, valamint Budapest is az élbolyban található.

Még mindig kevés halat esznek a gyerekek. Bár a szülők tudják, hogy a hal fontos D-vitamin-forrás lehet, de csak 5,2%-uk mondta azt, hogy hetente többször is fogyaszt kisgyermeke halat, míg 53% állítja azt, hogy gyermeke soha, vagy nagyon ritkán eszik halat.

Te mit tudsz a nád- és nyírfacukorról? Ezt biztosan nem!
A kristálycukornál jóval drágább nádcukor összetétele táplálkozási szempontból pontosan ugyanaz, mint a sima kristálycukoré. A szintén méregdrága nyírfacukornak pedig kevés köze van a nyírfához, sokkal inkább a kukoricához áll közel. És a barna cukor sem lóg ki ebből a sorból.

A kutatásból kiderült: négyből egy szülő gondolja úgy, hogy gyermeke viszonylag gyakran fogyaszt édességet, de a megkérdezettek fele nyilatkozta, hogy rendszeresen ad gyermekének gyümölcslevet vagy egyéb édesített üdítőket. Ebből arra lehet következtetni, hogy a szülők ezeket nem tekintik édességnek, a valóságban azonban cukortartalmuk miatt egyértelműen növelik a gyerekek napi szénhidrátbevitelét.

A probléma megoldásáért a legtöbbet természetesen a szülők tehetnek. A közelmúltban mintegy 3500 édesanya megkérdezésével fejeződött be a Nutricheq-kutatás, amelynek eredményei azt mutatják, hogy bár a szülők tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapelveivel, mégis úgy érzik, van még mit tenniük e téren. „A kutatásban a Magyar Védőnők Egyesülete is részt vett, mert fontosnak tartjuk, hogy felmérjük, mit is gondolnak az édesanyák az egészséges táplálásról, és mi a valóság ehhez képest” – mondta Csordás Ágnes, a MAVE elnöke. Hozzátette, hogy örömmel látják a kutatás eredményét, hiszen ez sok területen, például a zöldség és gyümölcsfogyasztásban előrelépést mutat. „Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy sokat kell még tennünk, amíg az egészséges táplálkozás alapelvei mindenhol megvalósulnak. Ezért örömmel üdvözöljük a közétkeztetési törvény módosításait, amelyek már a bölcsődében is meghatározzák, miből mennyit fogyaszthatnak a gyerekek.”

Így etesd a gyereket allergia ellen!
A picik megfelelően összeállított étrendjével sokat tehetünk azért, hogy ne váljanak a már népbetegségnek számító allergia áldozatává. Mire figyeljünk, hogy ne allergiás felnőttek legyenek a gyerekeinkből? Segítünk!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

4 jó tipp a vérszívók ellen

Előfordulhat, hogy haza már többen érkezünk a kirándulásról, mint amennyien elindultak. Ahhoz, hogy az illegális…

Dolgozik a néma gyilkos

Népbetegségnek számít a hypertónia a fejlett országokban, így Magyarországon is. Világszerte egymilliárd ember…
1 / 1 483

CSALÁD

5 izgi ajándéktipp gyereknapra

Könyv, baba, bicikli… A sztenderd ajándékok, amelyek eszünkbe jutnak a gyermeknap közeledtével, bízva abban, hogy ezzel nem lőhetünk mellé. Mi lenne, ha idén mégis kicsit…
1 / 137

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Család

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!