>
Facebook hozzászólás

TÖRJÜK ÁT!

Zenével és önvédelemmel a családon belüli erőszak ellen

A párkapcsolaton belüli erőszakról készített videóklipet a Saturday Overnight Kovács Ildikó önvédelmi szakértővel együttműködve. A zenekar és az oktató így kívánja felhívni a fiatalok figyelmét a bántalmazások megelőzésére. Úgy vélik, a zene alkalmas arra, hogy bátorságot és lelki erőt adjon az áldozatoknak, az önvédelmi tudás pedig már a megelőzésben is kulcsfontosságú.

Erő, bátorság és önvédelmi tudás

Ma Magyarországon minden ötödik nő érintett a párkapcsolaton belüli erőszakban, mely hetente egy halálos áldozatot is követel. A Saturday Overnight rockzenekar és Kovács Ildikó önvédelmi szakértő összefogásával készült Törjük át! című videóklip célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a párkapcsolaton belüli erőszakra és erőt, bátorságot adjanak az érintettek számára a bántalmazói kapcsolatból való kilépéshez.

– A videóklippet a legnagyobb videómegosztó oldalon tettük közzé saját csatornánkon, de megosztottuk a közösségi média többi platformján is azzal a céllal, hogy minél több fiatalhoz eljusson az üzenet – mondja Tóth Dominika, a zenekar fronténekese, aki szerint a zene tökéletesen alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a társadalmi problémákra.

Önvédelmi klipp filmforgatás, Kép: sajtóanyag
Önvédelmi klipp forgatása, Kép: sajtóanyag

– Mind a szövegírás, mind pedig a klip forgatása során arra törekedtünk, hogy egyértelműsítsük: mi nők képesek vagyunk arra, hogy áttörjünk minden falat, valamint hogy fájdalmaink, nehézségeink ellenére igenis talpra tudunk állni – fűzi hozzá az énekesnő. A lelki erő azonban sok esetben kevés, hiszen az önvédelemhez technikai tudás is szükséges.

Saturday Overnight, Kép sajtóanyag
Saturday Overnight, Kép sajtóanyag

– A videóklippel azon túl, hogy felhívjuk a figyelmet a párkapcsolaton belüli erőszakra, egyértelmű célunk volt az is, hogy megmutassuk elsősorban a fiatal felnőtteknek, hogy női önvédelmi alapismeretekre bármikor szükségük lehet az életük folyamán – magyarázza Kovács Ildikó hozzátéve: mindenkit csak arra tud buzdítani, hogy egy legalább három hónapos önvédelmi tanfolyam keretében sajátítsa el a legfontosabb technikákat.

 

 

– Meggyőződésem, hogy ha valaki képes fizikailag megvédeni magát, lelkileg is sokkal erősebbé válik, így képes lesz kilépni a bántalmazó kapcsolatból. Ráadásul kialakul benne egyfajta megelőző látásmód is, hiszen szituációs gyakorlataink segítségével már időben fel fogja ismerni azokat a párkapcsolati helyzeteket, amelyek az esetek túlnyomó többségében már előfutárai a későbbi erőszaknak – fejti ki a szakértő. Kovács Ildikó szerint ugyanis a bántalmazó kapcsolatnak van egy sajátos dinamikája.

5 nőtípus, aki tutira elmegy önvédelmet tanulni

Kovács Ildikó oktat, Kép: noionvedelem.hu_
Kovács Ildikó oktat, Kép: noionvedelem.hu_

Mindannyian tudjuk, mennyire fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat az utcán. Kevesen vannak azonban, akik olyannyira tudatosak ezen a téren, hogy legalább néhány hónapos önvédelmi oktatáson részt vegyenek – mondja Kovács Ildikó női önvédelmi oktató. A szakértő úgy véli, az újraélesztéshez hasonlóan életet menthet az is, ha képesek vagyunk megvédeni magunkat.

– Pszichológiai kutatások igazolják, hogy a családon belüli erőszak ciklikus, egyfajta állandó körforgás, melyben a nyugodt, kiegyensúlyozottnak tűnő időszakot a feszültségek növekedése, majd az úgynevezett erőszakkitörés követ – mondja, hozzátéve egy idő után a ciklusok rövidülhetnek, a bántalmazások pedig a mindennapok részévé válhatnak.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…

Berobbant a tél, de a java csak most jön!

December első napjain megérkezett az igazi tél, havazással, és fagyokkal. A folytatásban ugyan jelentős csapadék…
1 / 1 507

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!