Facebook hozzászólás

A nyári hajápolás három fő szabálya

Az UV-sugárzás fakítja, a forró levegő szárítja, és a gyakori hajmosás is roncsolja a hajat. Sőt, a káros hatások összeadódnak… Hogyan ápoljuk a frizuránkat nyáron?

Sokaknak jelent bosszúságot, hogy tökéletesen elkészült frizura éppen addig tart, amíg kilépnek az ajtón. Nyáron fokozott odafigyelést igényel a haj, mert a meleg, a magas uv sugárzás és a sűrű hajmosás együttes hatása nagyon megviseli. A meleg szárít, az uv sugárzás fakít és roncsol a sok hajmosás sérülékennyé teszi a hajszálakat. Ráadásul a nagy melegben a hajformázók is másképp viselkednek.

„A nyári hajápolásnak alapvetően három fő szabálya van. A kíméletes hajápolás, a fokozott hidratálás és a megfelelő nyári hajviselet” – mondja Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

Kép: Lafferton
Kép: Lafferton

1.Kíméletes ápolás

 • Hanyagold a sampont! Nyáron sokkal jobban izzadunk, strandra járunk, gyakrabban kell hajat mosnunk. Tegyük ezt tiszta vízzel vagy csak egészen kevés samponnal, hogy megkíméljük a hajat a felesleges terheléstől.
 •  Strandoláskor öblíts! Mielőtt találkozna a hajad a klóros vagy sós vízzel, öblítsd le egy zuhannyal. Ennek következtében vizesen már kevesebb klórt és sót fog a hajad magába szívni. Miután kijöttél a vízből, öblítsd ki a hajad ismét, hogy kellően megtisztítsd. Sohase dörzsöld a törülközővel, csak gyengéden itasd fel a nedvességet.
 •  Felejtsd el a hajszárítót és a forró hajsütőket! Ha elég meleg van, nyugodtan hagyhatod, hogy a hajad magától száradjon meg, így kivéded az extra stresszt, amit a forró levegő okozna a hajszálaknak. A hajegyenesítő és göndörítő vasak pedig különösen roncsoló hatásúak, ezért hagyd meg ezeket különleges alkalmakra.
 • Mellőzd a hajformázókat! A különféle fixáló készítmények, waxok, hajhabok és lakkok a napsütés hatására ragacsossá válhatnak, tönkreteszik a frizurád és még szárítják is a hajad.
 • Használj kifésülő sprayt! Ez a legjobb trükk, amit nyáron bevethetsz. „A spray könnyen kezelhetővé teszi a frizurát, és védi a kiszáradástól, illetve a rendszeres fésülés okozta sérülésektől is. Fésülés előtt a haj teljes hosszára kell felvinni” – javasolja a szakértő.
Kendermagolaj, mint hajserkentő?
A nyugati országokban a kendermag sokadik reneszánszát éli, hiszen élettani hatásai szinte semmilyen más növényével nem vethetőek össze. A hajápolásban betöltött szerepét viszont csak napjainkban kezdik felfedezni.

2. Fokozott hidratálás

 • Használj sűrűbben pakolást! Legalább minden második, harmadik hajmosásnál használj pakolást a balzsam helyett. Az öblítést nem igénylő olajok és krémek is sokat segíthetnek a nedvességmegőrzésben, de minden esetben ügyelj rá, hogy csak a hajvégeket hidratáld, különben zsírossá, elnehezültté válik a frizurád.
 • Gondoskodj a hajad fényvédelméről! A kifésülő hajspray ebből a szempontból is remek megoldás, hiszen hővédő hatása is van.
 • Igyál sok folyadékot! „A vízhiány azonnal meglátszik a szálakon, márpedig a belső pótlást semmilyen külsőleg felkent ápoló termék nem tudja helyettesíteni” – figyelmeztet Lafferton Annamária.

3. Könnyű, nyárias frizura

 • Frissítsd fel a hajad vágással! A szezon elején és a végén is érdemes elmenni a fodrászhoz egy-egy frissítő vágásra. Ezáltal egészséges hajvégekkel vághatsz neki a nyárnak, amelyeket kevésbé visel meg a kivédhetetlen károsodás (bármennyire is jól ápolod a hajad, valamennyi károsodás akkor is éri). Szezon végén pedig gyorsan meg is szabadulhatsz a szálkás hajvégektől (ha rendesen ápoltad nyáron a hajad).
 • Makacs és káros tévhitek a hajápolásról
  Minden nemzetnek megvannak a maga hiedelmei, miközben ma is élnek tévhitek a hajápolásról – és némelyik egészen káros. Ezeket gyűjtötte csokorba Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

  Ne válaszd el középen! A középválaszték és az éles oldalválasztékok is kerülendők nyáron, különben könnyebben kapsz napszúrást és a fejbőröd is leéghet.

 • Viselj kalapot! Védi a hajad a tűző naptól. Sőt, ha kalapot vagy kendőt teszel a fejedre, még a középválasztékot is megtarthatod…
 • Legyen strandálló a frizurád! Jobb mielőbb tudatosítani magunkban, hogy a párás környezetben így is, úgy is begöndörödik, kócolódik a hajunk. Semmit sem tehetünk ellene Éppen ezért teljesen felesleges álló nap igazgatni a frizuránkat. Válasszunk inkább természetesen kócos hatású hajviseletet.

Forrás: lafferton.hu

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

HÍREK

1 / 1 153

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!