Facebook hozzászólás

Így hozd helyre megégett arcbőrödet

A hosszúra nyúlt kánikulát még most is csak vízparton lehet igazán elviselni. Ha azonban nem vagyunk kellőképpen körültekintőek, akár tíz perc alatt is égési sérüléseket szenvedhetünk. Az arcbőr különösen érzékeny, így ezen a területen akár még rövidebb idő is elegendő a kellemetlen bőrpír kialakulásához.

– Arcbőrünket magas faktorszámú napvédővel kell védenünk már a reggeli órákban is, a rendkívül erős UV-sugárzás ugyanis nemcsak, hogy bőrpírt okozhat, hanem sejtszinten károsíthatja érzékeny területeinket – mondja Oláh Róbert, az ismert natúrkozmetikai termékcsalád vezető fejlesztője, majd hozzáteszi: a károsodott arcbőrön hamarabb kialakulnak, és elmélyülnek a ráncok, dehidratálttá válik, sőt, akár hegesedés is kialakulhat.

Napozás, Kép: Natics
Kép: Natics

Ha megtörtént a baj és leégett az arcbőrünk, mindenképpen tartózkodjunk a házi praktikáktól. A népi hiedelemmel ellentétben semmiképpen se kenjünk fel tejfölt, ugyanis elfertőzhetjük a bőrünket.

– Hasonlóképpen mellőzzük a zsíros krémeket és a kamillás borogatást is, az ugyanis ahelyett, hogy nyugtatná a bőrünket, sokkal inkább kiszárítja azt az első enyhülést követően, ezzel pedig fokozza a bőrgyulladást, aminek következtében az arc még érzékenyebbé válik – teszi hozzá a szakértő.

A bőröd nem felejt!
A King’s College London kutatása szerint a többség túl vékony rétegben keni magára a napvédő krémet, így a legjobb termék sem tud hatékony védelmet nyújtani a leégés ellen. A bőrpír fájdalmas ugyan, de pár nap alatt elmúlik, az igazi kockázatot az jelenti, hogy minden egyes bőrégés növeli a melanoma kialakulásának veszélyét.

Ezek helyett a szakértő azt javasolja, használjunk aloe verás hialuron-készítményeket, melyek igazoltan nyugtatják a megégett bőrt, miközben hidratálttá teszik, továbbá hatékonyan lépnek fel a bőrpír és a hegesedés ellen.

– Éjszakára vigyünk fel könnyű, ám rendkívül hatékony mélyhidratáló krémet, ami sejtszinten regenerálja a naptól megkínzott arcbőrünket. Kiváló lehet egy C-vitaminos készítmény is, ami csökkenti a gyulladást, halványítja a foltokat, miközben stimulálja és feszesíti az arcbőrt – magyarázza Oláh Róbert.

Talán a legkellemetlenebb tüneteket a száj égési sérülése okozza. Az ajkakra bátran kenjünk shea vajat, kerüljük azonban a drogériákban kapható legnépszerűbb ajakbalzsamokat, ugyanis azok gyakran fokozzák a hámlást ahelyett, hogy regenerálnák a sérült szöveteket. Ha pedig az arcbőrünkön vagy a testünk bármelyik másik felületén tapasztalunk hámlást, semmiképpen se tépjük le az elhalt bőrt, ugyanis az egészséges területeken mikrosérüléseket okozhatunk, amelyek szélsőséges esetben akár kellemetlen fájdalommal is járhatnak.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!