Facebook hozzászólás

Így kell fogyókúrázni korosztályonként

A szakemberek szerint, ha a 30-as éveidben jó voltál az testedhez, az a 40-es, 50-es éveidben meghálálja magát. Bár a helyes táplálkozás és a mozgás minden életszakaszban alapkövetelmény, a minőségi életért és a formás alakért életkoronként másképp kell megküzdeni. Szakember segít most ebben.

Az izmaink mennyisége, és azok tónusa határozza meg az alakunkat. Ha kevés izmunk van, és nem mozgunk, petyhüdt, puha lesz a testünk. Ezen nem csak a rendszeres testmozgással változtathatunk, hanem a megfelelő fehérje és szénhidrát bevitellel is. Sőt! Leginkább azzal.

Handl Tamara szakértő  Kép: sajtóanyag
Handl Tamara szakértő Kép: sajtóanyag

A fehérjék ugyanis az izmainkat táplálják, míg a túlzott szénhidrátfogyasztás a zsírraktárakat növeli rajtunk. Abban az esetben, ha koplalni kezdünk, azaz az optimálisnál kevesebb mennyiségű táplálékot fogyasztunk, az izmaink lebontásából nyer a szervezetünk energiát, tehát a megoldástól ez áll a lehető legmesszebb. A diéták során kiemelten fontos szerepet kap a minőségi fehérjefogyasztás, hiszen a fehérjével az izmaink megtartását támogatjuk, ill. azt a folyamatot segítjük elő, hogy a kalóriadeficit során a szervezetünk a hiányzó energiát ne izom bontással, hanem zsírégetéssel állítsa előmagyarázza Handl Tamara szakértő.

Ezekre figyelj a 30-as éveidben
Ebben a korban még aránylag gyors az anyagcsere, és némi odafigyeléssel, néhány napos diétával is könnyű leadni a felesleget. A harmincas éveidben a legfontosabb az egyensúly, a sok minőségi étel (zöldségek, megfelelő fehérje fogyasztása) és persze a rendszeresség!
Ha minden évben csak egy kilót felszedsz, az tíz év alatt, bizony 10 kiló felesleget jelent, amit már nehezebb lesz leadni a negyvenes éveidben, amikor végre izgalmas középkorú életedet élheted új kihívásokkal, új lehetőségekkel, új élethelyzetekkel és kapcsolatrendszerrel. Ez olyan felpezsdítően hangzik, hogy add is meg magadnak az esélyt minderre az alábbiak bölcs értelmezésével:

  1. Figyelj oda a táplálkozásodra! Étkezz változatosan! Válassz olyan ételt, vagy étkezés helyettesítőt, amelynek magas a fehérje, alacsony a szénhidráttartalma, és vitaminokat, ásványi anyagokat is biztosít a szervezeted számára. Ezek támogatják leginkább az anyagcserédet, és az izomzat megtartását.
  2. Érdemes rendszeresen tartanunk “tisztító” kúrákat, például egy tizennégy napos intenzív fehérje kúrát, ami által nem lesz leterhelve az emésztőrendszered, így sokkal könnyebbnek fogod magad érezni, ezáltal pedig boldogabb, és kiegyensúlyozottabb leszel! Ezt a diétát akkor is végezheted, ha fogyni szeretnél, de akkor is jó választás, ha szeretnéd megtisztítani a szervezeted a méreganyagoktól. Az ilyen “böjtök” alkalmával is nagyon fontos a megfelelő fehérjebevitel!
  3. Ha jobban alszol, könnyebben fogysz! A minőségi alvás legalább annyira fontos, mint az étkezés, hiszen a szervezetnek és a hormonháztartásnak megfelelő működéséhez szüksége van az éjszakai regenerálódásra. Reméljük, ezt a cikket se éjjel 1-kor olvasod a gép előtt! J

Ezekre figyelj a 40-es éveidben
Ha a 30-as éveidben jó voltál az testedhez, az most meghálálja magát. A negyvenes évek ugyanis a változókort hozza magával, a menstruáció egyre ritkábbá válik, végül elmarad. Ezzel azonban komoly hormonális átalakulások is végbemennek a szervezetben, így tapasztalhatsz kevésbé előnyös változásokat. Ilyen lehet a hajhullás, a kevésbé rugalmas bőr és persze a hízás. Ne ijedj meg, mert pont azért olvasod ezeket a sorokat, hogy megfelelően tudj életmódot váltani és mindezeket a lehető legkönnyedebben megélni! Handl Tamara, a Turbó Diéta szakmai vezetője elárulja, mire kell leginkább figyelned.

Kép: Pixaby
Kép: Pixaby

„A negyvenes évek közepétől a fehérjebevitel jelentősége felértékelődik, hiszen az nem csak az izmaink építőköve, hanem a kötőszövetünkben található kollagéné és elasztiné is, melyek a bőr rugalmasságáért felelnek. A hormonjaink egy része is fehérje (inzulin, adrenalin, nemi hormonok, tiroxin stb.), sőt még a hajunk is abból épül fel. A megfelelő fehérjefogyasztással rengeteg életkorból adódó problémánk kitolható vagy enyhíthető. ” – árulta el a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy a helyes táplálkozás kialakításához ma már könnyen találunk kényelmes megoldásokat.

Tipp: részesítsd előnyben a tejtermékeket, sovány húsokat, halakat, próbálj rostokban gazdag étrendet követni. Ez nem csak sok zöldség és gyümölcs fogyasztását jelenti, hanem teljes kiőrlésű lisztekét is. Sokkal jobban törekedj a minőségre, mint eddig!

4 jótanács, hogy sikeres legyen az őszi diétád
Ősszel a nők többsége komoly életmódváltásba kezd, rendszeresebben és tudatosabban étkezik, valamint odafigyel arra is, hogy a fogyókúra minél hatásosabb legyen!Lássuk, mit tehetünk azért, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a plusz kilóktól!

Ezekre figyelj  50 éves kor felett
Ami a negyvenes éveidben elkezdődött, az sajnos most folytatódik! Ez azt jelenti, hogy az előző két korosztálynak megírt tanácsokat mindenképpen tartsd be, hogy minőségi életet és boldog nyugdíjas éveket élhess meg! Szó sincs arról, hogy most már sosem ehetsz meg jóízűen egy szelet sütit, sosem ihatsz meg egy koktélt… Egyszerűen csak ebben a korban pont a diéta alapelveit kell követned, mégpedig napi szinten: sovány fehérje, sok-sok zöldség, gyümölcs, kevés szénhidrát, könnyű levesek, tejtermékek és a szervezeted számára fontos zsírok. A mozgás ugyancsak előnyös, de inkább a lassú, kevésbé megerőltető változata, főleg, ha idáig alig-alig sportoltál.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!