Facebook hozzászólás

Még a narancsbőrnek is vannak fokozatai! Te hol tartasz?

Sokan azt gondolják, hogy a narancsbőr egy egységes jelenség, de ez nem így van! Egyrészt az okok is sokfélék lehetnek, másrészt a narancsbőr megjelenése is eltérő lehet. A narancsbőr vagy más néven cellulit fokozatosan alakul ki, és sokszor csak a test bizonyos területein. A megjelenési forma még egy embernél is többféle lehet, tehát többféle típusú narancsbőrtől is szenvedhet valaki a test különböző részein.

De honnan tudjuk, milyen narancsbőrrel állunk szemben? A cellulit kategorizálásában további zavart okoz, hogy egyesek fokozatokról beszélnek, ami magában rejti a probléma előrehaladását, súlyosbodását. Mások formákról beszélnek, ami nem pusztán a test súlyával, hanem a kiváltó okkal áll összefüggésben.

Tudtad?
Szerencsére manapság Magyarországon már számos otthoni narancsbőr kezelésére szolgáló eszköz kapható, így nem szükséges egy professzionális narancsbőr elleni kezelésért szalonba járni, időpontot foglalni, mások előtt levetkőzni. Ezek a készülékek olyan profi technológiákat tesznek elérhetővé otthonunkban, mint az ultrahangos mélymasszázs, vagy rádiófrekvencia, vagy akár ezek kombinációja, mellyel még hatékonyabb eredményt lehet elérni.

A cellulit fokozatok szerinti besorolása

A narancsbőr első fokozata

Ez a cellulit olyan enyhe fokozata, hogy talán még nem is beszélhetünk narancsbőrről. Akkor kezd kialakulni, amikor a testünk egy adott területének a vér- és nyirokkeringése nem működik megfelelően, és a sejtek közötti térben megrekednek a sejtanyagcserével felszabaduló melléktermékek, amik vizet is visszatartanak. Ez talán fel sem tűnik, de a bőrt összecsípve nem a korábban megszokott rugalmas bőrt érezzük.

Ebben a fokozatban egy egyszerű masszázs is sokat tehet a probléma orvoslásában. Érdemes a “problémás” területet olajos masszázzsal átmasszírozni a szív irányába. Ezt a kezelést, mivel véglegesen nem szünteti meg a problémát, így folyamatosan szükséges igénybe venni.

Csinos női fenék szivecskés fürdőruha alsóban, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A narancsbőr második fokozata

A második fázisban a megrekedt nyirok nyomást gyakorolhat a környező szövetekre, és a nyomás hatására elindul egyfajta kötőszövetes átépülés is. Ebben a fázisban, ha a bőrt összecsípjük, megjelenhet a jellegzetes narancsbőrös, behúzódásokkal tarkított kinézet.

Ebben a fázisban érdemes bevetni különböző narancsbőr elleni kozmetikumokat is, melyek fokozzák a vér- a nyirokkeringést, segítik a terület méregtelenítését. Ekkor “vethető be” a testtekercselés is, illetve a belsőleg alkalmazott salaktalanító teakeverékek is segítenek a probléma ellen. A következő pontban említett cellulit elleni készülékek ebben a fázisban is használhatók, mivel a narancsbőrre alkalmazott ultrahangos és rádiófrekvenciás eszközök mélyebbre képesek juttatni a hatóanyagokat. Mivel ezek a kozmetikumok nem szüntetik meg véglegesen a problémát, így folyamatos használatot igényelnek.

A narancsbőr harmadik fokozata

A cellulit harmadik fázisában a problémás területeken a tésztás megjelenés, a “narancsszerű” kinézet már a bőr összecsípése nélkül is látható. A méreganyagok egy része a zsírsejtekben tárolódik, és azok megnőnek, a szöveti nyomás tovább nőhet a pangó nyirok miatt, miközben a kötőszöveti gerendák a bőrt lehorgonyozzák, és ezért láthatók az apró kitüremkedések egyre nagyobb mértékben. Ekkor már bárki felismeri a narancsbőrt.

Ebben a fázisban már mindenképp fontos a gépi/kozmetikai kezelés bevetése is, hiszen már közvetlenül hatni kell a kötőszövetre, szükséges annak megerősítése, melyre már nem hatnak a kozmetikumok. Az ultrahangos mélymasszázs növeli a zsír és kötőszöveti sejtek áteresztőképességét, így a salakanyagok ürülése hatékonyabb, a hatóanyagok pedig jobban képesek beépülni, a normális működést elősegíteni. A rádiófrekvenciás kezelés esetén keletkező hőhatás kifejezetten a kötőszöveti rostok feszesítésében, rugalmasságuk javításában játszik szerepet, aminek hatása látványos, de emellett segíti a salakanyagok ürítését is a vér- és nyirokkeringés fokozásával.

A kötőszöveti hatás legfontosabb eleme azonban a rostok újjáépülésének serkentése, ami egy megelőző funkció. Mivel ezek a narancsbőr elleni kezelések nem szüntetik meg véglegesen a narancsbőr problémáját, így folyamatos kezelést igényelnek.

Mi a manó? Kavitáció!
Még nem láttam nőt, aki ne akart volna fogyókúrázni! Hölgyeim, húzzunk bele, ha még ezen a nyáron szeretnénk kimenni a strandra! Segítségül itt egy kozmetikai újdonság, az úgynevezett kavitációs kezelés! Bédi Krisztina mesterkozmetikus mondja el Nektek, mi is ez, és miért jobb, hatékonyabb minden korábbi eljárásnál.

A narancsbőr negyedik fokozata

A negyedik fázisban a kötőszöveti rostok megvastagodása is elkezdődik, azok megkeményednek, és sokkal rugalmatlanabbá válnak, de közben meg is nyúlnak, így a bőr nemcsak tartását, hanem rugalmasságát is elveszti. A szövet keringésének romlásával sejtkárosodások is bekövetkeznek, mivel a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, tápanyaghoz. A zsírsejtek tovább nőnek, a narancsbőr egyre jobban láthatóvá válik, a bőr tésztás tapintású lesz.

A kozmetikai szalonban végzett, vagy otthoni gépi kezelés, – mint már az előző fázistól is – indokolt, hiszen ekkor már kifejezetten a szövet épségének a megőrzése, és helyreállítása a cél. A keringés javulása javítja a szöveti oxigenizációt, ami megszakíthatja a beindult ördögi kört.

Ebben az esetben már érdemes mindent bevetni. A masszázs, az ultrahangos mélymasszázs, a rádiófrekvenciás kezelés és a LED-terápia, mind-mind szóba jönnek.

Fürdőző nő, Kép: pixabay
Ez nem az ötödik fokozat! Kép: pixabay

Fontos tudni, hogy a nararancsbőrt nem lehet egyetlen kezeléssel megszüntetni, ahhoz, hogy látványos csökkentést érjünk el, folyamatos odafigyelésre van szükség, és rendszeres, kúraszerű kezelésekre. Leghatékonyabb az, ha egyszerre többféle kezelést végzünk párhuzamosan. A keringés javítása mellett a kötőszövet feszesítése is cél, illetve az új kötőszöveti rostok termelésének beindítása, amit krémekkel önmagukban nem lehet elérni.

A narancsbőr ötödik fokozata

Ekkorra elérkezünk a narancsbőrös terület megkeményedéséhez. A zsírsejtek a kötőszöveti rostok csapdájában még nehezebben tudják energiatermelésre átadni a zsírt, még testedzés és intenzív diéta ellenére sem. A nyirok tovább pang, a nyomás nő és ördögi kör alakul ki. Ez már a valódi, kemény tapintatú tésztás bőr állapota. Ebben a fázisban már súlytöbbletről is beszélnünk kell.

A kezelés részeként a fentiek mellett intenzív fogyókúra, zsírbontás is indokolt. Ebben a fázisban a kisebb narancsbőrt kezelő készülékek már nem minden esetben elégségesek, érdemes bevetni a kavitációs zsírbontást a célzott zsírcsökkentés érdekében.

Tapasztalatok szerint a kavitációs zsírbontó kezelés hatása elsőként a narancsbőr állapotán látszik meg, így ez esetben látványos eredmény várható. Mivel ebben az esetben tartós eljárásról van szó, más narancsbőr elleni kezelésekkel ellentétben a kavitációs zsírbontás végleg lebontja a zsírsejteket, így ezt a kezelést nem szükséges folyamatosan megismételni.

(Forrás: vitaminsziget.com)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 147

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!