Facebook hozzászólás

Megér neked egy tusfürdő 32 tengerimalacot?

Tisztában vagy azzal, hogy pontosan mit is kensz a bőrödre? Tudod, hogy egy-egy állatnak mit kell elviselnie azért, hogy a polcokra kerüljön a kedvenc krémed, kozmetikumod? Erre is gondoltak a minap, a Kísérleti állatok védelmének világnapján.

Az Európai Unióban 2013. március 11-étől már nem tesztelhetnek állatokon és még eladni sem lehet az EU területén a kozmetikai termékeket. De ez sajnos mégsem jelenti azt, hogy a kisállatok megmenekülnek. Kínában és Japánban például csak olyan kozmetikumokat forgalmaznak, amelyeket állatokon is leteszteltek már. Ezen kívül a kozmetikai szerek alkotórészei sem jelentenek garanciát arra, hogy az adott készítmény sosem került állat közelébe. A világon évente mintegy 100 millió állaton végeznek kísérleteket, és a tesztalanyok 31 százalékát csak és kizárólag kozmetikumok tesztelése miatt tartják ketrecben.

A tengerimalacok is áldozatok Kép: Pixabay
A tengerimalacok is áldozatok Kép: Pixabay

Amit nem tudtál az állatkísérletekről:

  • Főként nyuszikon, egereken, tengerimalacokon és patkányokon tesztelik a kozmetikai termékeket.
  • Csupán egy bőrérzékenységi vizsgálat miatt nagyjából 32 tengerimalacot vagy 16 egeret használnak. Ennyi állaton nézik meg, hogy a bőrükön, vagy a bőrük alá nyomva fellép-e gyulladás vagy irritáció az adott anyagtól.
  • A nyuszikon tesztelik a szemet esetlegesen irritáló anyagokat. Ehhez a szemükbe csöppentik a vizsgált folyadékot és azt figyelik meg, hogy pontosan mikor és mennyi adagtól jelentkezik gyulladás vagy irritáció.
  • A kísérleti állatok gyakran az egész életüket egy ketrecben élik le.
  • Nem igaz az a tévhit, hogy inkább teszteljenek állatokon, mint embereken, sokszor az állatkísérletek nem világítanak rá az emberekre gyakorolt hatásokra. Ráadásul ma már vannak olyan megoldások is, amelyekkel helyettesíteni lehetne ezeket a kísérleteket.

Vegan_jelzes_20160616Te is tehetsz az állatkísérletek megszüntetéséért!

Sokan azt gondolják, hogy szinte lehetetlen olyan kozmetikumot találni, ami semmilyen szinten nem érintkezett állatokkal, akár a tesztelés, akár az összetevők tekintetében, de ez nem igaz. Sok olyan cég van, amely kiáll az állatkísérletek megszüntetése mellett és aktívan tesz is azért, hogy az állatoknak ne kelljen az emberek szépsége miatt szenvedniük. Ha te is szeretnél részt venni a küzdelemben, akkor egy egyszerű internetes kereséssel is utánajárhatsz, mennyire törődik az állatokkal a kozmetikumaidat forgalmazó cég.
A másik és egyben biztos garancia Vegan Society hivatalos Vegan védjegye. Ezzel a védjeggyel csak azokat a termékeket látják el, amelyek mentesek az állati eredetű alapanyagoktól és nem tesztelték őket állatokon. Egyes kozmetikai cégek kizárólag növényi nyersanyagokra alapozzák a gyártást és a termékek mentesek az olyan vitatott összetevőktől is, mint amilyen a parabén, a szilikonok, az ásványi olajok és a színezőanyagok.

Tehát van megoldás, csak tudatosan kell vásárolni. Ez persze odafigyelést igényel és mindenki egyéni döntése, hogy megtesz-e ennyit az állatokért.

(Forrás: CD kozmetikai márka)

Fogadtól az ajkadig
Gyakran nevezik a szájat a test kapujának, hiszen a káros anyagok ott jutnak be a legkönnyebben a szervezetbe. Ezért nagyon nem mindegy, hogy mit használunk a fogak, a szájüreg vagy éppen az ajkak tisztítására és ápolására. Szerencsére ma már a natúrkozmetikumok között is minden szükséges készítményt megtalálunk az ajakbalzsamoktól a fogkrémekig, illetve szájvizekig.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!