Facebook hozzászólás

Mi nem jojózunk, mi fogyunk!

Villámdiéta? Káposztaleves-kúra és csodakapszulák? Ha összeszámoljuk, mennyi energiát és pénzt fordítottunk eddig fogyókúrákra, megdöbbentő eredményre juthatunk. Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője szerint az is döbbenetes, hogy a „kúrázók” 80-90 százaléka annak ellenére újra és újra próbálkozik csodaszerekkel, hogy csak a jojó-effektust tapasztalta meg. 

Valójában hogyan fogyunk?

Egyre többen elfogadják, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség. Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek szerint élünk, ha a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás belefér a mindennapokba. Ha megismerjük a fogyás mechanizmusát, érthetővé válik, miért nem válnak be a „csodaszerek”. Egy olyan egyensúlyi rendszerben kell lavírozni, hogy kevesebb energiát vigyen be a fogyókúrázó, mint amennyi energiát elhasznál napközben, miközben ne vigye az energia bevitelét az alapanyagcseréje alá, mert akkor már nem fogyás fog történni, hanem raktározásra áll rá a szervezete. Mindehhez pedig egy szélsőségektől mentes, mérsékelten csökkentett zsír és szénhidrát bevitelre van szükség.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Miért nehezebb fogyni 40 felett?

A harmadik-negyedik X után egyre makacsabbul tartják magukat a plusz kilók, amelyek feltűnés nélkül kúsznak fel. Könnyű legyinteni évi 1-1,5 kiló hízásra, holott az 10 év alatt 10-15 kiló pluszt eredményez. Az ok egyszerű: idő múlásával az alapanyagcsere – vagyis az olyan alapvető életfunkciók, mint a szívműködés, a légzés, az idegi működés – biztosításához szükséges energiamennyiség folyamatosan csökken. A szervezetünkben zajló folyamat hatásai pedig külsőnkön is megjelennek.

Változatlan étkezési szokások mellett sajnos egyre inkább nőni fog az „úszógumi”, a zsírpárnák. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy negyven, ötven, sőt hatvan felett már ne lehetnénk karcsúak, csinosak és fittek. A megoldás azonban semmiképpen sem a tápanyag- és vitaminhiányt előidéző drasztikus fogyókúra, hiszen az hosszútávon csak a jojó-effektust készíti elő.

Éhezés nélkül és alapbetegségekkel is lehet fogyni

Akik kapszulákkal vagy drasztikus diétával szeretnének lefogyni, szinte mindig visszahízzák, amit leadtak, sőt, akár még többet is, amikor kiéhezett szervezettel abbahagyják a hosszútávon tarthatatlan kúrát. Ráadásul az általános ajánlások sosem veszik figyelembe az adott személy állapotát, alapbetegségeit, igényeit, lehetőségeit. Sok diéta egy-egy tápanyagcsoport extrém mértékű lecsökkentésén alapul, így többségük vagy szénhidrátban, vagy zsiradékban nagyon szegény. Vagyis össze sem hasonlíthatók egy személyre szabott programmal, ami az egyéni célokra és adottságokra épül, változatos, nem jár koplalással és még mentális támogatást is biztosít.

–  Az életmódprogrammal az idősebbeknek és a krónikus betegséggel élőknek is van esélyük a testsúly rendezésre, akiknek fokozottan ügyelniük kell a fogyásuk egészséges kivitelezésére – mondja Varga Dóra dietetikus, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője.

Miért mindig a hasamra hízok? – 6 tipp ellene
A haskörfogat növekedése sok összetevőből áll össze. Rögtön az elején kezdjük azzal, hogy a gyenge hasizom miatt a has jobban képes elődomborodni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy kis emésztési zavar miatt tágabbak, gázosabbak a belek, akkor nem lenne csoda, ha még zsírfelesleg nélkül is elődomborodna a pocak. De nem csak erről van szó…

A cukorbetegek végképp nem kezdhetnek kampányszerű, gyors sikert hozó fogyókúrákba. Nekik folytonos odafigyeléssel és szigorú étrenddel arra kell törekedniük, hogy kivédjék vércukorszintjük nagy ingadozásait, ezért nem csökkenthetik drasztikusan szénhidrát-bevitelüket. Persze ez senkinek nem tesz jót, de számukra veszélyes is volna.

Ugyanígy különleges figyelmet érdemelnek a szív- és érrendszeri-, vagy éppen a mozgásszervi panaszokkal küzdők, akiknél szintén nem mindegy, mit és milyen intenzitással mozognak, hogyan táplálkoznak. A tartós eredményekhez nekik hatalmas segítség egy személyre szabott életmódprogram, amely természetesen az egészségeseknek is komoly pillér lehet. Hosszútávon pedig anyagilag, egészségileg és esztétikailag is jóval nagyobb a haszon, mint a csodadiétákkal való kísérletezésnél.

Forrás: Életmód Orvosi Központ

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Divat és szépség

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!