Facebook hozzászólás
707

Bing eating

A túlevés következményei

A like-ok gyűjtésének vágya, kamaszkori érzelmi hullámvasút, rosszul értelmezett teljesítménykényszer vagy a kortársak nyomása is állhat az élőben közvetített, 24 órás zabálás mögött, melynek célja 10000 kalória bevitele a szervezetbe. Ez a Youtube-on terjedő kihívás nagyon veszélyes a gyerekek egészégére: mind rövid- mind hosszútávon súlyos panaszokat, akár életveszélyes hasnyálmirigy gyulladást is okozhat – figyelmeztetnek orvosok.

A veszélyes kihívás az emésztési problémák mellett megágyazhat az elhízásnak és az impulzív „bing eating” evészavarnak is, de legrosszabb esetben nem kizárt a gyomorrepedés és a szívroham sem. Dr. Farkas Kitti és Dr. Bajnok Éva arra kérik a szülőket, fokozottan figyeljenek gyermekeik étkezési szokásaira.

Napi 1000 kalória életveszélyes. Fotó: Depositphotos
Napi 1000 kalória életveszélyes. Fotó: Depositphotos

A népszerű közösségi oldalon, a Youtube-on új kihívás terjed: az arra vállalkozó egyénnek egy nap alatt 10000 kalóriát (kcal) kell bevinnie a szervezetébe. Egy ember napi kalóriaszükséglete nagy átlagban 1400 kcal. Természetesen egy bányásznak vagy egy élsportolónak ennél lehet jóval több. A sumo harcosok napi fejadagja például 7000-10000 kcal, igaz, kőkemény napi 6 óra edzés mellett. Jelentősen elhízott emberek is megesznek naponta ennyi ételt minden további nélkül.

A Youtubeot azonban főleg fiatalok használják, akik nincsenek hozzászokva ilyen mennyiségű ételhez, ezért a zabálós kihívással komoly veszélynek teszik ki egészségüket – figyelmeztet Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapító orvosa. A legbiztosabb kimenetel a nagyfokú hányinger, émelygés és hányás lehet. A gyomor roppant tágulékony, 2-4 liternyi volument képes elviselni nagyobb baj nélkül, ha valaki azonban általában nagyon keveset eszik és hirtelen óriási mennyiségű ételt töm magába, akkor nem lehetetlen a gyomorrepedés sem. A gyomor szintjén a reflux okoz panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, hasmenést, esetleg székrekedést okozhat.

Dr. Farkas Kitti arra is felhívja a figyelmet a Youtube kihívás kapcsán, hogy a mértéktelen zabálás akut módon érinti a szív- és érrendszert. A nagymértékű koleszterin terhelés miatt megnő a szív koszorúserei elzáródásának rizikója, így a szívinfarktusé is. A falásroham továbbá megemeli a vérnyomást is.

A 10000 kalóriás kihívással fokozott veszélynek teszik ki magukat az anyagcserezavarokban szenvedők, figyelmeztet Dr. Bajnok Éva endokrinológus, az Alakorvoslás Program szakorvosa. Ilyen sok kalóriát úgynevezett üres kalóriákkal (nagyon nagy kalóriájú, vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban szegény) junk food formájában legkönnyebb bevinni, mint például a videókon is látható mogyorókrém, fagylalt, fánk és hamburger. Ez a fent említett émelygés és általános rossz közérzet mellett jelentősen megemelheti a vércukor és vérzsír értékeket, ami eleve anyagcsere betegségben szenvedőkön érhet el terápiás beavatkozást is igénylő szintet (például cukorbetegek). A túlevés inzulinrezisztenciát is okozhat.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!