Pacalpörkölt vörösborral, szaftban főtt krumplival
Nagyon laktató étel, ezért inkább éhesen fogyasztva javaslom. A pacal nem tartalmaz sok zsírt, ezért ne sajnáljuk alá a szalonnát. Erős paprikával gyomorpanaszokra kitűnő!
Pacalpörkölt vörösborral, szaftban főtt krumplival
Hozzávalók:
– 1 kg pacal
– kukta
– pirospaprika
– vörösbor
– cserepes, zöld majoránna
– 10 százalékos ecet
– 30 dkg füstölt szalonna, némi zsír
– paradicsom, zöldpaprika, hegyes erős paprika
– 1 kg krumpli
– só, bors, fokhagyma
Elkészítés:
A pacalt kibontjuk, és fogdosni kezdjük, kiélvezzük az úszósapkákat idéző gumisság minden részletét, majd egy-két deci ecetben átmossuk kétszer-háromszor, végül vízzel öblítjük le. Felaprítjuk apró kockára a hagymát, a szalonnát.
A zsiradékra vessük a hagymát, megvárjuk míg üveges lesz, majd rádobjuk a pirospaprikát, aztán a pacalcsíkokat. Amikor már jól összerázódtak, és a pacalnak kis színe lett, az egészet átpakoljuk a kuktába, vizet eresztünk rá, csak annyit, hogy ellepje a marhagyomor darabjait – ha kezdők vagyunk, inkább többet.
A köretnek szánt krumplit ne sima sós vízbe, hanem a pörkölt levébe, a pacallal együtt főzzük meg, ha a lé kevés, kicsit utána lehet önteni. A krumpli mellé félúton be lehet vetni a paprikát (zöldet, erőset) és paradicsomot, jó ízlés szerint öntsünk rá vörösbort is, majd a levétel előtt pár perccel bőven szórjuk meg friss majoránna levelével.
Jó Étvágyat!
Hozzászólás zárolva.