Facebook hozzászólás
234

10-ből 9 gyerek egyedül érkezik Európába

Kétszer annyi gyerek érkezett Észak-Afrikából Olaszországba az év első öt hónapjában, mint tavaly összesen. A UNICEF Veszély minden lépésnél című jelentésében állítja: pontosan 7009 kísérő nélküli kiskorú tette be lábát Európába. 

A jelentés adatokkal támasztja alá az ijesztő kockázatokat, amiket a fiatalkorúak vállalnak, hogy elmenekülhessenek a harcok, a kétségbeesés és a szegénység elől.

Menekültek Líbiában, Kép: wikimedia
Menekültek Líbiában, Kép: wikimedia

2016. január 1. és június 5. között összesen kettőezer-nyolcszázkilenc halálesetet regisztráltak a Földközi-tengeren, míg tavaly, egész évben háromezer-hétszázhetvenet. A nagy többség a középső földközi-tengeri útvonalon vesztette életét – és sokan közülük gyerekek voltak.

– Ha megpróbálsz elfutni, lelőnek. Ha abbahagyod a munkát, összevernek. Éppen olyan volt, mint a rabszolga-kereskedelem – mondta a 16 éves Aimamo a líbiai farmról, ahol ő és az ikertestvére két hónapig dolgozott, hogy ki tudják fizetni a csempészeket. – Egyszer csak öt percre álltam meg pihenni, és egy férfi bottal esett nekem. Munka után pedig bezárnak. –

Néhányuk szexuális bántalmazásnak és kizsákmányolásnak esik áldozatul. Olasz szociális munkások arról számoltak be az UNICEF-nek, hogy a lányokat és fiúkat egyaránt érik szexuális bűncselekmények, prostitúcióra kényszerítik őket Líbiában, és hogy néhány lány terhesen érkezett Olaszországba, miután megerőszakolták őket.

Az embercsempészet törvénytelensége miatt nincsenek megbízható adatok, amelyek megmutatnák, hogy hány menekült hal meg, tűnik el kényszermunka illetve prostitúció miatt, vagy kerül fogságba.

Az UNICEF szerint, tekintettel a Földközi-tengerre beköszöntött nyárra, a középső földközi-tengeri útvonalon érkező gyerekek legutóbbi száma nagy valószínűséggel csak a jéghegy csúcsa. További 235.000 migráns tartózkodik jelenleg is Líbiában, közülük több tízezren kísérő nélküli gyerekek.

Tudtad, hogy egyre több színész, énekes, ismert személyiség vállal önkéntes feladatot a gyerekekért? Itt áll Katy Perry története!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!