Facebook hozzászólás
449

JELES ELŐADÓMŰVÉSZÜNK

100 éve született a Tenkes kapitánya

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Zenthe Ferenc előadóművészt születésének centenáriuma alkalmából a A Magyar Posta. A bélyeg fotóját az MTI munkatársa, Ilovszky Béla készítette. a garfikus Nagy Péter volt.

Zenthe Ferenc (19202006) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Zenthe Ferenc bélyeg, 100 év, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Számos színpadi darabban, filmben szerepelt: fiatalon romantikus vígjátékok főszerepeit játszotta el, később főként jellemszerepeket formált. Országos hírnévre A Tenkes kapitánya sorozat címszereplőjeként tett szert, de sokan emlegetik mindenki kedvenc „Taki bácsijaként” is, a Szomszédok teleregényben nyújtott alakítása miatt.

Zenthe Ferenc díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Hangját adta többek között a Magyar Rádió 1959–2007 között sugárzott A Szabó család című rádiós telenovellájában is, amely Európa leghosszabb életű családregényszerű rádiójátéka volt. A gyermekek a Vuk és Az erdő kapitánya című rajzfilmekből ismerhették meg kedves orgánumát. Népszerűsége egész életében töretlen volt, az egyik legszeretettebb magyar színészként tartják számon.

Zenthe Ferenc bélyegző, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyegen a művész portréja látható, a borítékon a színházi maszk és a filmszalag a felejthetetlen színházi szerepeket, játékfilmeket, tévéfilmeket jelképezi, melyek nevéhez köthetők. A bélyegzőben a színházi maszkok stilizált rajza ismétlődik.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!