Facebook hozzászólás
425

100 éve született a West Side Story szerzője – vido

Alkalmi bélyeg kiadásával köszönti Leonard Bernstein születésének 100 éves évfordulóját a Magyar Posta. A bélyeg 200 000 példányban, Nagy Péter grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Leonard Bernstein (1918-1990) nemzetközi hírű amerikai zeneszerző, a 20. század egyik legnagyobb karmester egyénisége, a televíziós zenei ismeretterjesztés műfajának megteremtője, zongorista.

Leonard Bernstein bélyeg, Kép: Magyar Posta
Leonard Bernstein bélyeg, Kép: Magyar Posta

Ukrajnából kivándorolt, vallásos zsidó családból származott, alig volt tízéves, amikor zongorázni kezdett. Zenei tehetsége tanulmányai alatt végig elkísérte, a Harvard Egyetemen felváltva folytatott zenei, filozófiai és filológiai tanulmányokat, ahol 1939-ben szerzett diplomát. Ezt követően a philadelphiai Curtis Institute of Music növendéke lett, ahol az anekdota szerint ő volt az egyetlen, akinek a magyar származású Reiner Frigyes – akitől karmester kurzusokat vett – jeles osztályzatot adott.

Leonard Bernstein boríték és bélyeg, Kép: Magyar Posta
Leonard Bernstein boríték és bélyeg, Kép: Magyar Posta

Karmesteri karrierje 1943-ban egy bravúros beugrással indult. A 25 éves, akkor még ismeretlen Bernstein Bruno Walter betegsége miatt néhány órás felkészülés után állt a New York-i Filharmonikusok élére, és zajos sikert aratott a Carnegie Hallban. Egy csapásra Amerika kedvence lett, a nagy zenekarok valósággal versengtek kegyeiért.

Legyen a zene mindenkié!
Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Kodály Zoltán-emlékévet Magyar Posta. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Lelkesedése, átéléssel telt dirigálása, a belőle áradó zeneélvezet a nem zeneértő közönséget is magával ragadta. 1957-ben első amerikaiként lett a New York-i Filharmonikusok művészeti vezetője, a zenekarral tizenkét éven át dolgozott, s a muzsikusok a Laureate Conductor címmel tisztelték meg.

Zeneszerzőként 1944-ben mutatkozott be a bibliai témájú Jeremiah szimfóniával, első musicalje, az Egy nap a városban 463 előadást ért meg, és meg is filmesítették. Kirobbanó sikert ért el az 1957-ben színre került West Side Story-val, amelyből azonos címmel 10 Oscar-díjat nyerő film is készült. Bernstein modern, kicsit dzsesszes hangzású komolyzenei művei is kedveltek, ezekben merített a country dalok, a mexikói táncok és a zsidó zene elemeiből is.

 

 

Zenei ismeretterjesztőként is újdonságot hozott: képes volt a muzsikát közérthetően, a lényeget feltáró módon minden korosztályhoz közel vinni. Ő volt az első karmester, aki a klasszikus zenéről 1954-től kezdődően televíziós sorozattal jelentkezett. Előadásait a New York-i Filharmonikusok kísérték, közben maga is zongorázott. Az előadások szövege könyv alakban a világ számos nyelvén megjelent, magyarul 1976-ban A muzsika öröme címmel. Pályafutását és munkáját számtalan díjjal és kitüntetéssel ismerték el.

A bélyegen a vezénylő Leonard Bernstein, az alkalmi borítékon szintén a dirigáló Bernstein és egy négyes elosztású ütemmutató ábrázolása, az alkalmi bélyegzőn pedig vezénylő kezek láthatók.

(Források: www.fidelio.hu; www.irodalmiradio.hu; www.zene.hu; www.wikipedia.org)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!